Naselje Zbratimljeni gradovi (ilustracija) (foto: DjordjeDjokovic)
Naselje Zbratimljeni gradovi (ilustracija) (foto: DjordjeDjokovic)
01.07.2021, 10:25

Grad prljav, smrdljiv i u korovu, a direktorka JKP Vidrak sa platom od 120 hiljada dinara

č: | fb:

"Jedan od većih problema u Valjevu je nehigijena, na svakom koraku je smeće, prljavština, korov, grad je smrdljiv i zapušten", čulo se na konferenciji za novinare odborničke grupe SPS-JS.

 

Rečeno je da direktorka Ksenija Badem i rukovodstvo JKP Vidrak, umesto da se bave održavanjem grada, odnošenjem smeća, čišćenjem i pranjem ulica, organizovanjem posla, jačanjem finansijskih, tehnoloških i ljudskih kapaciteta, bave se povišicom zarada, kupovinom skupih telefona, specijalnim brojevima, pauzama za pušenje cigareta, izlaznicama...

 

Zamenik šefa odborničke grupe SPS-JS Dragan Popović je rekao da su ulice prljave, smeće na sve strane, nepokošene javne zelene površine.

 

- O čemu se gospodo iz Vidraka radi? Da li ste zato preuzeli rukovođenje JKP Vidrak, da biste ugrožavali zdravlje, bezbednost i živote naše dece. Zahtevam hitnu odgovornost direktorke Vidraka Ksenije Badem. Važno je da sebi podigla platu sa 100 hiljada na 120 hiljada dinara, kako se priča u Gradskoj upravi. Još je čujem kako je govorila na sednici Skupštine grada da je pobedila uravnilovku tako što ima veću platu od gradonačelnika, dok dve trećine zaposlenih u Vidraku radi za minimalac. A građane, ko šiša, neka crknu u smeću, prljavštini i travuljini. Sramota. Ništa manje nije odgovoran ni Miloš Milutinović, koji je kao pomoćnik gradonačelnika zadužen za rad javih preduzeća – naglasio je Popović.

Dragan Popović i Đorđe Pavlović

Dragan Popović i Đorđe Pavlović (Foto: Đorđe Đoković)

Šef odborničke grupe SPS-JS Đorđe Pavlović je rekao da su kao odbornici u Skupštini grada zabrinuti za efekte rada JKP Vidrak, koji su najvidljiviji u odnosu na druga javna preduzeća.

 

- Sa radom ili neradom gradske čistoće najbolje ćete se upoznati čim izađete na ulicu. Opšti utisak građana Valjeva je da je higijena i održavanje grada na izuzetno niskom nivou. To je posebno zabrinjavajuće ako imamo u vidu da je Vidrak godinama u nazad, a posebno  u vreme dok su predstavnici SPS i JS rukovodili tim preduzećem, Vidrak slovio za uspešnije, sa disciplinovanom radnom snagom, dobrom organizacijom rada, urednim odnošenjem smeća, redovnim pranjem ulica, a građani su visok ocenjivali Vidrak. Poslednjih godinu i po dana to preduzeće je postalo primer nesposobnosti ove vlasti i zbog toga su građani zabrinuti, jer nefunkcionisanje gradske čistoće ugrožava bezbednost i zdravlje građana – poručio je Pavlović.

 

Prema njegovim rečima, tražeći uzroke ovakvog stanja, analizirali su izveštaje o poslovanju, ali su razgovarali i za zaposlenima te su zaključili da je problem u lošem rukovođenju. Naveo je da, sudeći prema nekim potezima, direktorka gradske čistoće više vodi računa o sebi nego o zaposlenima i preduzeću.

 

- Jedna od prvih stvari koje je direktorka Ksenija Badem tražila kad je došla na mesto direktora JKP Vidrak bio je mobilni telefon vredan 1000 evra, a uz njega i specijalni broj koji mora da sadrži cifre 007. Ne ulazim u simboliku te tri cifre, možda to nije ni važno, ali jeste važno to što je kupljen tako skup telefon i još sa specijalnim brojem što se takođe dodatno plaća. Zatim je direktorka sebi platu povećala sa 100 hiljada na 120 hiljada dinara. Možda ni to ne bi bio problem, ne treba direktori da rade za male pare, ali to je suprotno politici gradskog rukovodstva, a znamo da je gradonačelnik sam sebi smanjio platu. Priznaćete da je čudno, ali i sramota, da gradonačelnik ima manju platu od direktora komunalnog preduzeća – rekao je Pavlović.

 

Dalje dodaje da su od zaposlenih saznali da direktorka prema njima ima nekorektan odnos, te navodi primer da je zabranila pušenje u prostoriji, koja je ranije u skladu sa zakonom određena za te namene, ali nije zabranila sebi i svojim najbližim saradnicima. Pavlović prenosi reči zaposlenih da im je direktorka uvela uzimanje izlaznica, i pored toga što po zakonu imaju pravo na pauzu, a priroda posla im je takva da su više na terenu nego u preduzeću.

 

- U vreme dok je SPS-JS, pa i dok smo bili u koaliciji sa SNS, upravljao Vidrakom, ovo komunalno preduzeće je imalo svoj rasadnik cveća i grad je bio ukrašen. Danas toga nema. Dobili smo informaciju da više ne postoji rasadnik, nego Vidrak kupuje cveće preko javne nabavke od nekog dobavljača iz Kragujevca, što je takođe slikovit primer kako komunalno preduzeće zaduženo za higijenu funkcioniše - rekao je Pavlović.

 

On je poručio da ovo nije nikakava politička priča, već je problem sa kojim se svi građani suočavaju.  

 

- Očigledno, jedino preostaje da se građani organizuju pa da sami kose ispred zgrada, da svako koficama opere stotinak metara ispred svoje zgarde ili kuće... – naveo je Pavlović i pozvao na odgovornost direktorku JKP Vidrak Kseniju Badem, ali i pomoćnika gradonačelnika Miloša Milutinovića koji je zadužen za rad komunalnih preduzeća.

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 18 sati 48 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 18 sati 48 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje 17.04.2024

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara