Istraživačka stanica Petnica (foto: Đorđe Đoković)
Istraživačka stanica Petnica (foto: Đorđe Đoković)
02.07.2021, 06:56

Jedna od žrtava u slučaju "Petnica" dala izjavu policiji

č: | fb:

Jedna od žrtava seksualnog uznemiravanja u Istraživačkoj stanici Petnica dala je u četvrtak izjavu u valjevskoj policiji o onome šta je doživela u vreme dok je bila polaznik te obrazovne institucije. Prema saznanjima Kolubarskih.rs, ona nije jedna od pet žrtava koje su o svom neprijatnom iskustvu u Istraživačkoj stanici govorile za nedeljnik "Vreme".

 

Kako navodi naš izvor blizak istrazi, radi se o osobi koja je u Petnici boravila 2014. godine, u vreme nakon donošenja takozvanog Marijinog zakona, po kome seksualni delikti učinjeni nad maloletnim osobama i deci ne zastarevaju.

 

"Bivša polaznica Petnice nije se sama javila istražnim organima, njen identitet policija je saznala nakon iskaza zaposlenih u Petnici", navodi izvor Kolubarskih.rs i dodaje da je žrtva prihvatila poziv policije da da izjavu, ali je insistirala na anonimnosti.

 

"Policiji i tužilaštvu su vezane ruke bez identifikacije žrtava i njihovih izjava. Njihova saradnja sa organima gonjenja je neophodna da bi bila moguća kvalifikacija eventualnih krivičnih dela", kaže naš sagovornik.

 

Osnovno javno tužilaštvo u Valjevu ranije je pozvalo sve polaznice Iraživačke stanice Petnica da se jave njemu ili policiji ako smatraju da su oštećene seksualnim uznemiravanjem i iskorišćavanjem za fotografisanje nakon 2013. godine. 

 

U Osnovnom tužilaštvu naglašavaju da je predmet Istraživačka stanica Petnica u predistražnom postupku, koji je tužilaštvo pokrenulo na osnovu pisanja medija o seksualnom uznemiravanju bivših polaznica "Petnice". Po okončaju predistražnog postupka, kada se utvrde činjenice i prikupe dokazi, tužilaštvo će odlučiti ima li mesta pokretanju krivičnog postupka, protiv koga i za koje krivično delo.

 

Podsećamo, nedeljnik Vreme objavio je svedočenja navodnih žrtava seksualnog nasilja u Istraživačkoj stanici Petnica. Pet žena tvrdi da je reč o nekadašnjem uredniku "Petničkih sveski" B.S. (65), a isto iskustvo su doživele između 2003. do 2014. godine. Prema pisanju Vremena, rukovodstvo Petnice je za problem saznalo 2014, dok je za razmere saznalo 2017. godine, kada je sa navodnim zlostavljačem raskinut radni odnos.

 

Direktor Istraživačke stanice Petnica Nikola Božić, koji je na čelo "Petnice" došao u maju ove godine, podneo je pre tri dana ostavku, koju je prihvatio Upravni odbor (UO) IS Petnica.

 

 

 

Aktuelno

Porušeno dečje igralište na Divčibarama (foto: Kolubarske.rs)
Zbog usaglašavanja sa Pravilnikom o bezbednosti Pre 32 minuta

Uklonjeno dečje igralište na Divčibarama, biće urađeno novo

Zabavno-avanturistički park za decu u centru Divčibara, porušen je krajem prošle nedelje, kako bi na istom mestu bilo izgrđeno novo igralište u skladu sa Pravilnikom o bezbednosti dečjih igrališta....

Viši sud (foto: Đorđe Đoković)
Viši sud u Valjevu Pre 3 sati 24 minuta

Ponovo rehabilitovan Nikola Kalabić

Viši sud u Valjevu doneo je novo rešenje kojim je ponovo usvojen zahtev za rehabilitaciju Nikole Kalabića, nekadašnjeg komandanta Gorske kraljeve garde Jugoslovenske vojske u otadžbini.  · 3 komentara

Tešnjarske večeri (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja 6.08.2022

"Mi, Valjevci!". Koji, šta, kako?

Lokalpatriotizam nije nužno provincijalizam, nego normalan izraz interesovanja (ne mora "ljubavi", to je nešto više), za svoju užu sredinu. Da li je čovek u njoj slučajno (tu se našao možda zbog...  · 20 komentara