Oprema na dar Centru za VTO (foto: DjordjeDjokovic)
Oprema na dar Centru za VTO (foto: DjordjeDjokovic)
06.07.2021, 07:12

E-Rotari klub Srbija poklonio opremu Centru za VTO

č: | fb:

E-Rotari klub Srbija, u saradnji sa Rotari klubovima iz celog sveta, poklonio je valjevskom Centru za VTO opremu i program psihološke podrške vredne oko 45 hiljada dolara, u okviru projekta "Rotari za porodicu".

 

Značajna donacija, kroz projekat "Podrška porodici - donacija opreme za Centar za vantelesnu oplodnju Opšte bolnice Valjevo", je uložena u unapređenje krioskladišta, kupovinu jednog novog inkubatora, ali i u program psihološke podrške parovima u postupku koji će u okviru centra biti dostupan u narednih godinu dana. 

Vladimir Radunović

Vladimir Radunović (Foto: Đorđe Đoković)

Vladimir Radunović iz Rotari e-kluba Srbija je podsetio da je Rotari vodeća svetska servisna i humanitarna mreža koja okuplja mnogo dokazanih profesionalaca i trudi se da služi svojoj zajednici na razne načine.

 

- Ovo je svakako jedan od glavnih ciljeva i tema Rotari mreže, a to jeste zdravlje, zdravlje majke i deteta, a i reproduktivno zrdavlje. Ono što je važno da napomenem jeste da ovaj projekat, koji vredi negde oko 45 hiljada dolara, nije samo nabavka opreme, koja jeste važna, tu je i edukacija osoblja kao i program psihološke podrške. To je nešto što govorim i iz ličnog iskustva kao neko ko je prošao kroz proces VTO. Puno ima mladih koji se ne usuđuju da kažu da imaju problem i da sve treba uraditi na vreme kada je čitav proces daleko lakše uraditi. Deo ovog projekta je zapravo posvećen toj psihološkoj podršci i širenju svesti kod mladih koliko je važno na vreme da počnu time da se bave ukoliko prepoznaju problem, a samom timu je značajna podrška što je jednako važno - rekao je Vladimir Radunović uz želju da što više slušamo dečje graje u Valjevu i u Srbiji.

Oprema na dar Centru VTO

Oprema na dar Centru VTO (Foto: DjordjeDjokovic)

 

U pitanju je donacija opreme koja će modernizovati, automatizovati i proširiti kapacitet postojećeg krioskladišta sa posebnim akcentom na njegovu bezbednost. Centar za VTO Valjevo, usvojio je metodu krioprezervacije, kako bi parovima pružio mogućnost da sačuvaju neiskorišćene embrione za sledeći pokušaj ili sledeću bebu ili da odlože embriotransfer u situacijama kada se to medicinski savetuje. Korišćenjem ove opreme se povećava šansa za roditeljstvo i kod pacijenata na hemioterapiji ili pacijenata sa karcinomom kod kojih je potrebno sacuvati reproduktivni potencijal. Pored toga, u situaciji kao što je pandemija COVID-19, krioskladište je preduslov za odlaganje trudnoće do momenta kada je to bezbedno za pacijente.

Branko Budimirović

Branko Budimirović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Šef Odseka VTO dr Branko Budimirović je rekao da se tim Centra za VTO kojim rukovodi, od početka 2012. godine, tako organizovao da uglavnom funkcionišu zahvaljujući pomoći kako lokalne samouprave, privrednih subjekata, tako i ljudi dobre volje i širokog srca. Tim centra za VTO je pomogao da na svet do sada stigne 470 beba začetih u laboratoriji centra, od čega je 246 dečaka i 224 devojčice.

 

- Napravljen je projekat, čijom realizacijom smo dobili više značajnih stvari za rad, pre svega deo opreme koji do sada nismo imali i koji nam umnogome olakšava rad laboratorije. Dobili smo i drugi deo opreme koji će stabilizovati još nke laboratorijske parametre koji će nam omogućiti još bolje rezultate jer će nam povećati kapacitete u radu. Dobili smo i ono što smo u prve dve godine rada imali, a to je psihološka podrška  paru u njihovom ne tako lakoj borbi da se ostvare kao roditelji. Tu psihološku podršku bračnom paru bi trebalo da imaju svi moderni centri kako u Srbiji tako i u Evropi - rekao je dr Budimirović zahvalivši se članovima Rotari klubova na inicijativi i realizaciji projekta koji umnogome pomaže rad jer su prepoznali trud i želju tima Centra za VTO da doprinesu povećanju nataliteta.

Mirka Đorđević

Mirka Đorđević (Foto: Đorđe Đoković)

 

Klinički embriolog Mirka Đorđević je rekla da se tim Centra trudi i izuzetno im je važno da napreduju i usaglašavaju sa svim novim zahtevima struke pa je ova donacija višestruko značajna.

 

- Ova donacija je od izuzetne važnosti ne samo što proširuje kapacitet našeg krioskladišta i aktivacijskog dela laboratorije, nego i zato što povećava njegovu bezbednost i naše krioskladište čini automatizovanim. Deo opreme su i određeni digitalni uređaji koji će meriti sve parametre krioskladišta i koji će nam omogućiti jednu vrstu automatizacije, a deo opreme je jedan sistem koji će učiniti rad bezbednijim. Novi inkubator koji smo dobili je preduslov za povećanje kapaciteta i bolje i optimalnije uslove za sve embrione koje mi imamo kod nas. Ono što je isto važan deo je sam aedukacija koja ide uz projekat a to je obučavanje za rad sa opremom, a tu je i ponovo pomoć Milice Krstivojević, embriologa koja je počela sa nam rad i osnivanje Centra. Ona će biti sa nama neko vreme kako bismo se usaglasili i unapredili sa standardima IVF laboratorija na svetskom nivou - rekla je Mirka Đorđević koja se takođe zahvalila Rotari klubu Valjevo na pomoći i razumevanju pri realizaciji projekta.

Milena Seka Maksimović

Milena Seka Maksimović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Klinički psiholog Milena Seka Maksimović je od početka rada Centra za VTO u Opštoj bolnici Valjevo pružala podršku parovima u pripremi za proces vantelesne oplodnje.

 

- Mislim da je važno to što je Rotari e-klub prepoznao značaj psihološke podrške parovima koji se u toku procesa vantelesne oplodnje susreću sa mnogim izazovima. Za to je potrebno mnogo snage i mnogo ličnih resursa da bi prevazišli sve prepreke u toku procesa. Zato je važno animirati i motivisati parove da se uključe u psihološko savetovalište, sa velikom nadom da kada se završi ovaj jednogodišnji projekat da će se negde prepoznati potreba da se angažuje stalni psiholog upravo u Centru za vantelesnu oplodnju. To bi bio najbolji način pomoći ostalim parovima u narednom periodu rada ovog centra – rekla je psiholog Milena Maksimović.

Zoran Đurić

Zoran Đurić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Vršilac dužnosti direktora Opšte bolnice Valjevo dr Zoran Đurić je istakao da Rotari klubovi Valjevo i Srbija već duže vreme pomažu valjevsku bolnicu, te su "postali naši prijatelji". Podsetio je na brojne akcije, pored ostalih u bolničkom parku posađeno je drveće, Rotari klub Valjevo je obezbedio aparate za prečišćavanje vazduha za odeljenja u kojima su hospitalizovana deca.

 

- Ranije smo dobili električne krevete za poluintenzivnu negu i ono na čemu smo im posebno zahvalni, omogućili su rekonstrukciju kupatila na Odeljenju pneumoftiziologije, što je sada u vremenu korone od izuzetnog značaja. Naravno zahvaljujemo na ovoj donaciji kao i svim prethodnim, i nadamo se da ćete i ubuduće podržavati rad Opšte bolnice Valjevo -  rekao je dr Zoran Đurić.

Oprema na dar Centru za VTO

Oprema na dar Centru za VTO (Foto: Đorđe Đoković)

Projekat "Rotari za porodicu" ima za cilj da doprinese razvoju asistirane reproduktivne tehnologije u Srbiji i poboljšanju pristupa dijagnozi i lečenju neplodnosti. Projekat realizuju Rotari e-klub Srbije, Rotari klub Valjevo i Rotary klub Changhwa Central uz podršku Rotary Fondacije.

 

U donaciji Centra za vantelesnu oplodnju Opšte bolnice Valjevo je učestvovao Rotari e-klub, Rotari klub Valjevo, a najveća donacija je došla od, kako je rečeno, od prijatelja iz Rotari Tajvana i međunarodne Rotari fondacije.

 

 

 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 23 sati 12 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara