Ulica Vuka Karadžića (foto: Đorđe Đoković)
Ulica Vuka Karadžića (foto: Đorđe Đoković)
15.07.2021, 06:43

Da li valjevska vlast namešta tender za Ulicu Vuka Karadžića?

č: | fb:

Odbornička grupa SPS-JS u Skupštini grada osnovano sumnja da je uslov, koji je naknadno unet u tendersku dokumenatciju, po kome posao rekonstrukcije Ulice Vuka Karadžića može da dobije samo preduzeće koje ima asfaltnu bazu na udaljenosti ne većoj od 70 kilometara od mesta izvođenja radova, zapravo namera da se suzi broj potencijalnih izvođača radova. Šef odborničke grupe SPS-JS Đorđe Pavlović kaže da je reč o velikoj javnoj nabavci čija je vrednost blizu milion evra u dinarskoj protivvrednsoti.

 

Pored toga što je menjana tenderska dokumentacija, Pavlović podseća da je menjan i projekat rekonstrukcije Ulice Vuka Karadžića koji je uradila prethodna SNS-SPS vlast u mandatu od 2016. do 2020. godine.

 

- Kao što znate, prethodna vlast je realizovala javnu nabavku i platila iz budžeta blizu 20.000 evra, u dinarskoj protvvrednosti, za izradu projekta za rekonstrukciju Ulice Vuka Karadžića. Ono što je trebalo uraditi nakon toga jeste da se raspiše javna nabavka za izvođenje radova, nakon čega bi otpočela rekonstrucija te ulice. Projekat je bio doveden do izvođačkog nivoa, međutim nova vlast je bez odluke i obrazloženja "bacila u đubre" taj projekat. Neko je, nakon 18. avgusta dolaskom novog rukovodstva na vlast, doneo odluku da se radi novi projekat. Koliko je nama poznato na organima na kojima je trebalo da se odlučuje o tome, nije raspravljano, niti je odlučivano. Odluku da se projekat "baci u đubre", koliko mi znamo, može da donese glavna urbanistkinja Jasna Mićić, to je njena nadležnost i jedina je koja takvu odluku može da donese - navodi Pavlović.

 

On je dodao da odborničkoj grupi SNS-JS nije poznato da li je odluku da se projekat "baci u đubre" donela samoinicijativno glavna urbanistkinja i naložila da se radi novi projekat, ili je to neko neovlašćeno uradio.

 

Prema Pavlovićevim rečima "zemešateljstvo se nije tu završilo, jer je taj novi projekat, konačno posle godinu dana, završen i prema njemu je trebalo birati izvođača radova na rekonstrukciji Ulice Vuka Karadžića.

 

- Što bi naš narod rekao "ne lezi vraže", time se na završava ova saga. Urađen je novi projekat, plaćen je, raspisana je javna nabavka po novom projektu, ali sada gradski vlastrodršci neće ni kako oni hoće! Dakle neće ni ono što su sami predvideli u prvobitnoj tenderskoj dokumentciji. Usred postupka javne nabavke javlja se potreba da se menja konkursna dokumentacija, i da se pomeraju rokovi za otvaranje javne nabavke, samim tim i za izvođenje radova – kaže Pavlović.

 

Objašnjava da su, u prvobitnoj javnoj nabavci za rekonstrukciju Ulice Vuka  Karadžića, mogli da učestvuju svi izvođači nisko gradnje, a s obzirom na to da je konkursna dokumentacija menjana u delu koji se odnosi na asfaltnu bazu, očigledno je da je najveći problem bio upravo u vezi asfaltne baze.

 

- Izmenama prvobitne tenderske dokumenatcije gradski vlastodršci su ograničili da u postupku javne nabavke mogu učestvovati samo izvodjači koji imaju asfaltnu bazu i to u krugu od 70 kilometara od mesta izvođenja radova. Vi i sami možete lako saznati koliko asfaltnih baza ima na toj udaljenosti - kaže šef odborničke grupe SPS-JS.

Dragan Popović i Đorđe Pavlović

Dragan Popović i Đorđe Pavlović (Foto: Kolubarske.rs)

Moguće je razumeti, kaže Pavlović, da je neko odustao od prvog projekta iz raznih razloga, ali zabrinjava to što je menjana tenderska dokumentacija koja je urađena po novom projketu. Smatra da je to učinjeno iz samo jednog razloga, a to je namare da se suzi broj izvođača radova koji ispunjavaju uslove da učestvuju u javnoj nabavci i da dobiju posao na rekonstrukciji Ulice Vuka Karadžića.

 

- To pokazuje odnos gradske vlasti prema poslovima koje su im građani poverili. Pokazuje neozbiljnost, neodgovornost i bahatost, ali očigledno i ozbiljna sumnja na postojanje i određenih zloupotreba – smatra Pavlović.

 

Otuda, odbornička grupa SPS-JS poziva gradske vlasti da objasni i odgovori na pitanja kako i zašto je došlo do tih izmena, kako i zašto je krug potencijalnih izvođača sužen na najmanju moguću meru i da li je to u vezi sa eventualnim zloupotrebama?

 

Na pitanje novinara, da li mu je poznato koliko ima asafaltnih baza u krugu od 70 kilometara i ko su vlasnici, Pavlović navodi samo jednu.

 

- Koliko je nama poznato, na teritoriji Valjeva ili na udaljenosti ne većoj od 70 kilometara od mesta izvođenja radova, postoji samo jedna asfaltna baza i ona je u vlasništvu Preduzeće za puteve Valjevo. To nije ništa sporno, ali ono što nam nije poznato, a biće tek po okončanju javne nabavke, jeste ko je eventualno zakupac te asfaltne baze i ko će eventualno ispuniti uslove i dobiti posao vredan blizu milion evra. Ali, uslovljavanje da asfaltna baza bude na udaljensti ne većoj od 70 kilometara navodi na sumnjivu rabotu - zaključuje Đorđe Pavlović.

 

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 19 sati 19 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 19 sati 20 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje 17.04.2024

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara