Skupštinska sala (foto: Đorđe Đoković)
Skupštinska sala (foto: Đorđe Đoković)
19.07.2021, 06:58

Tajne i telefonske sednice Gradskog veća

č: | fb:

U maju i junu su održane četiri sednice Gradskog veća, od toga čak tri telefonske, a na jednoj od telefonskih sednica je doneto rešenje o produženju statusa vršioca dužnosti načelnika Gradske uprave Nebojši Petroniću.

 

O tome šta je bilo na dnevnom redu četiri sednice Gradskog veća i koja dokumenta su usvojena građani Valjeva nisu informisani. Vesti nisu objavljene ni na zvaničnoj prezentaciji Valjeva, niti na sajtu gradonačelnika Lazara Gojkovića "Lepa reč Valjeva". Izostao je i poziv medijima za održavanje sednica, sa dnevnim redom i materijlom, a što je obaveza utvrđena Poslovnikom o radu Gradskog veća.

 

Da je održano četiri tajne sednice Gradskog veća, od toga tri telefonske, saznali smo pre deset dana na 34. sednici na koju su pozvani i novinari, a izveštaj sa te sednice je objavljen na sajtu "Lepa reč Valjeva".

 

Pored materijala za 34. sednicu Gradskog veća 9. jula, većnicima su dostavljeni i zapisnici, sa 30. sednice održane 19. maja; 31. telefonske sednice održane 21. maja; 32. telefonske sednice održane 27. maja i 33. telefonske sednice održane 30. juna. 

 

Na sednici Gradskog veća od 9. jula, takođe smo saznali da je Nebojša Petronić, kome je produžen status v.d. načelnika Gradske uprave 5. aprila, dobio novi mandat na još tri meseca i to na telefonskoj sednici održaoj 30. juna, o čemu javnost nije obaveštena.

 

Kako nam je objašnjeno, po Poslovniku o radu Gradskog veća, zapisnik sa održanih sednica se dostavlja članovima, ali ne i novinarima. Otuda smo od gradonačelnika Lazara Gojkovića zatražili odgovore na pitanja zbog čega nije obaveštena javnost i šta je bilo to tako hitno i važno te je bilo neophodno da budu telefonske, a ne redovne sednice?

Lazar Gojković

Lazar Gojković (Foto: Đorđe Đoković)

 

"Jednostavno nismo obavestili javnost. Ne znam šta drugo da kažem. Nema nekog razloga. Eto nismo. Uvek pozivamo javnost kada su javne sednice, tako da eto na ove nismo... Ove telefonske su neke prateće stvari, tako da nismo...", rekao je gradonačelnik ne obazirući se na našu konstataciju da nije samo jedna, nego su u pitanju čak četiri sednice o kojima javnost nije informisana.

 

Na pitanje zbog čega javnost nije obaveštena ni o tome da je vršiocu dužnosti načelnika Gradske upave Nebojši Petroniću produžen mandat na još tri meseca, Gojković odgovara isto: "Eto nismo" i dodaje: "Evo, javnost sada zna".

 

"Nismo obavestili javnost jer je bila telefonska sednica pa nije bilo potrebe da se obaveštava", smatra gradonačelnik.

 

Na naš zahtev da dobijemo akta usvojena na četiri tajne sednice, kako bismo napisali o čemu su se telefonski izjašnjavali članovi Gradskog veća, gradonačelnik nas je uputio na sekretara Gradskog veća Ljiljanu Mitrović. I pored obećanja da će nam dostvaiti celokupan materijal sa tajnih i telefonskih sednica, sekretar Gradskog veća to nije učinila!

 

Očekujemo da će nakon ovog teksta reagovati gradonačelnik Lazar Gojković i da će se "izveštaji" sa tajnih i telefonskih sednica, održanih u maju i krajem juna, naći na sajtu "Lepa reč" ili će medijima biti dostavljeno saopštenje "povodom pisanja nekih portala da su održane tajne i telefonske sednice". U tom saopštenju će gradonačelnik, verovatno, tvrditi da sednice nisu bile tajne i opširno će odgovoriti na pitanja na koja je nama odgovorio: "Eto, nismo".

 

Rad Gradskog veća je javan

 

U Poslovniku o radu Gradskog veća, piše da je rad Gradskog veća javan. Za javnost rada Gradskog veća, odgovoran je gradonačelnik.

 

Javnost rada obezbeđuje se pozivanjem predstavnika sredstava javnog informisanja na sednice Gradskog veća, izdavanjem saopštenja za javnost sa održanih sednica, održavanjem konferencija za štampu ili na drugi način kojim se obezbeđuje da rad Gradskog veća bude dostupan javnosti.

 

Gradsko veće može dati službeno saopštenje za štampu i druga sredstva javnog informisanja sa održanih sednica ili povodom pitanja vezanih za rad i odlučivanje Gradskog veća. Tekst službenog saopštenja sastavlja nadležna služba Gradske uprave, a odobrava ga gradonačelnik.

 

U slučajevima predviđenim zakonom javnost se može isključiti ili ograničiti.

 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 1 dan 1 sati

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara