Registracija Prijava preko FB
Ulica Vuka Karadžića (foto: Đorđe Đoković)
Ulica Vuka Karadžića (foto: Đorđe Đoković)
20.07.2021, 07:04

Četvrta izmena tendera i novo produženje roka za Ulicu Vuka Karadića

č: | fb:

Javna nabavka rekonstrukcija Ulice Vuka Karadžića, koja je objavljena 19. juna, pretrpela je i četvrtu izmenu i ponovo je pomeren rok za podnošenje ponuda.

 

Samo dan nakon što se saopštenjem za javnost oglasio v. d. načelnika Gradske uprave Nebojša Petronić u kome je naveo da je rok za dostavljanje ponuda 23. jul 2021. godine, na Portalu javnih nabavki objavljena je četvrta ispravka - obaveštenje o izmenama ili dodatnim informacijama javnog poziva u kome se navodi da je naručilac - Gradska uprava izmenio obrazac strukture cena i produžio rok na 30. jul. Prvobitni rok za podnošenje ponuda bio je 13. jul, potom je pomeren na 23, a sada za još sedam dana.

 

Gradska uprava Valjeva je dva puta menjala konkursnu dokumentaciju, i isto toliko strukturu cena i rok za dostavljanje ponuda. Prva izmena javne nabavke rekonstrukcija Ulice Vuka Karadžića bila je samo deset dana nakon objavljivanja poziva, druga je usledila 3. jula, potom 10. jula i četvrta izmena bila je 17. jula.

 

Ovoj poslednjoj izmeni prethodilo je preko 20 pitanja i zahteva potencijalnih ponuđača, a pojedini su izrazili sumnju da se "favorizuje određeni ponuđač". Sudeći prema odgovorima Gradske uprave Valjevo osam pitanja i zahteva je opravdano te će menjati konkursnu dokumentaciju, navedene pozicije ili strukturu cena u zavisnosti od zahteva i pitanja. 

 

Jedan od zahteva potencijalnog ponuđača bio je da tehničke karakteristike budu iskazane u latainičnom pismu, što je Gradska uprava prihvatila. "Prateći vaše tendere, uočili smo da su oni uglavnom u ćiriličnom pismu, što je uredu jer Zakon o javnim nabavkama nije propisao formu pisma, ali sve tehničke karakteristike moraju biti iskazane u latiničnom pismu jer slova X,Y, W,Q nemaju adekvatan prevod", naveo je potencijalni ponuđač.

 

Jedno od pitanja bilo je zbog čega je tražen kamion minimalne nosivosti od pet tona sa hidrauličnom rukom koji dohvata na udaljenosti od 16,5 metara?

 

"Ovde se radi o rekonstrukciji ulice Vuka Karadžića, koja je centralna ulica u Valjevu, gde je najveće rastojanje između dva građevinska objekta, koji ograničavaju prostor Ulice Vuka Karadžića, 12 metara. Šta je naručilac sa ovim mislio? Da se kroz prozor dodaju stubovi ili iz suprotne ulice preko zgrada prebacuju stubovi? Sa obzirom da se radi rekonstrukcija cele ulice, a da su u pitanju stubovi visine osam metara koji se postavljaju odmah na samom gradilištu na udaljenosti ne većoj od jednog metra od vozila, a čija težina ne prelazi 100 kilograma, maksimalno neophodan uslov je hidraulična dizalica dohvata tri metra. Sve preko ovoga je smešno i zlonamerno", naveo je potencijani ponuđač.

 

Na ovu primedbu Gradska uprava je odgovorila da je "potencijalnim ponuđačima data mogućnost da isti kamion mogu imati u vlasništvu ili zakupu, tako da naručilac ni na koji način nije postavljanjem ovog uslova ograničio konkurenciju".

 

Procenjena vrednost javne nabavke rekonstrukcija Ulice Vuka Karadžića je 106,6 miliona dinara. Poređenja radi, prema tvrdnji v. d. načelnika Gradske uprave Nebojše Petronića, samo bi nabavka i ugradnja crnih kamenih ploča, kojima bi se popločao trotoar, što je bilo planirano prvobitnim projektom, koštalo 100 miliona dinara!?

 

Podsećamo, na konferenciji za novinare odbornička grupa SPS-JS je izrazila sumnju da je promena tenderske dokumentacije i uslova za rekonstrukciju Ulice Vuka Karadžića zapravo namera da se suzi broj potencijalnih izvođača radova.

 

Aktuelno

Aleksandar Obradović (foto: DjordjeDjokovic)
Afera "Krušik" još uvek bez epiloga Pre 3 sati 39 minuta

Dve godine od hapšenja Aleksandra Obradovića

Prošlo je dve godine od hapšenja uzbunjivača Aleksandra Obradovića, radnika "Krušika", a istraga se još uvek nalazu u "završnoj fazi". Koliko nas se zapita kako živi Aleksandar Obradović, čovek...  · 2 komentara

Kovid ambulanta Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
Podaci Zavoda za javno zdravlje Pre 21 sati 30 minuta

U Valjevu 150 novozaraženih

U Valjevu je još 150 osoba zaraženo koronavirusom, u Kolubarskom okrugu još 272. Hospitalizovano je 154 kovid pacijenata. Testirano je u Kolubarskom okrugu 362, u Kovid ambulanti Doma zdravlja 211.  · 1 komentar