Selo (ilistracija) (foto: Đorđe Đoković)
Selo (ilistracija) (foto: Đorđe Đoković)
22.07.2021, 06:52

Meštani valjevskih sela danima bez struje, najavili blokadu puta Valjevo-Loznica

č: | fb:

Meštani desetak sela valjevskog kraja, Pričević, Beomužević, Osladić, Tupanci, Vragočanica, Dragijevica..., danima su bez struje. Kada nema struje nema ni vode i zamislite, kažu ogorčeno, život u 21. veku bez struje i vode. Zbog toga najavljuju blokadu magistralnog puta Valjevo-Loznica.

 

"Problem je ogroman, a očigledno nema ko da ga reši. Ukoliko se do 2. avgusta ne stabilizje snabdevanje električnom energijom, ili bar da počne rešavanje problema, blokiraćemo magistralni put Valjevo-Loznica. Traktorima i drugim poljoprivrednim mašinama blokiraćemo saobraćajnicu jer to je, nažalost, jedini način da nas nadležni čuju i da bar počnu da rešavaju problem koji nas muči više od 15 godina", kaže Marija Ilić iz Osladića.

 

Ona je sa još pedesetak meštana šest sela valjevskog kraja u utorak ujutro sačekala direktorku Elektrodistribucije Valjevo Tatjanu Stefanović ispred njenog radnog mesta.

 

"Povod je bio to što smo više bez struje nego što je imamo. Direktorki smo rekli da je situacija nepodnošljiva od Petrovdana, od 12. jula je prešla dara meru. Prošle nedelje bili smo 36 časova bez električne energije. Kada pozovemo dežurne dispečere u Elektrodistribuciji, ili se ne javljaju ili kada se jave, i čuju zbog čega ih zovemo, spuste nam slušalicu. Mi se bavimo poljoprivredom, imamo stoku, muzemo krave, mleko nam propada, propada nam i hrana u frižiderima i zamrzivačima. Na 40 stepeni ništa ne može da opstane bez struje. Dodatni problem nam je i to što kada nema struje nemamo ni vodu jer nam ne rade pumpe. Ljudi ceo dan rade na njivama, a ne mogu da se okupaju u 21. veku",  priča žiteljka Osladića i dodaje da su bez struje "odsečeni od sveta" jer ne rade ni telefoni, nema ni interneta.

 

Prema rečima Marije Ilić razgovor sa direktorkom Elektrodistribucije meštanima valjevskih sela, gde je ugroženo nekoliko stotina domaćinstava, "nije baš ulio neku veliku nadu".

 

"Direktorka Tatjana Stefanović je rekla da nema dovoljno radne snage, da niskonaponskoj mreži smetaju šume, te da su brojni problemi nasleđeni. Bile su to neke priče koje nama nisu jasne, pa nije naš problem to što nema radne snage. Stefanović nam je rekla da je ona direktorka tek šest meseci i da su je sačekali problemi koje ne može rešiti odjednom i za kratko vreme. Iskreno nije nam ulila poverenje", prenela je deo razgovora Marija Ilić.

 

Meštani šest sela su poručili da neće odustati od svog zahteva, a to je da imaju normlno snabdevanje električnom energijom i da ne strahuju od svake kapi kiše. Kažu da su oni ostali na selu, ali, pitaju, "kako da ostanu naša deca i da žive u mraku u 21. veku"?

 

Problem sa višečasovnim nestašicama struje, i to po nekoliko dana, imaju i meštani sela Paune nadomak Valjeva. Oni su prošle nedelje pozvali redakciju Kolubarskih.rs.

 

"Kad god počne grmljavina ili kiša, nemamo struju, nemamo vodu, jer ne rade pumpe, nemamo mobilni signal. Imamo pune zamrzivače, sve nam se pokvari… Sramota je da smo nadomak grada, da je 21. vek, a živimo kao da smo u 19. veku u nekoj zabiti", navode meštani Pauna i mole za pomoć jer, kako kažu, na njihove višegodišnje molbe ne reaguju ni nadležni u Elektrodistribuciji, ni u Gradu.

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 1 dan 1 sati

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara