Psi lutalice (foto: DjordjeDjokovic)
Psi lutalice (foto: DjordjeDjokovic)
22.07.2021, 09:18

Trag fondacija podržala projekat "Glas valjevskog Džekija"

č: | fb:

Projekat "Glas valjevskog Džekija", Udruženja za zaštitu životinja "Čarna" iz Valjeva, prošao je na konkursu fondacije "Trag", vodeće fondacije u Srbiji posvećene razvoju lokalnih zajednica. Ovaj projekat, koji treba da doprinese rešavanju problema napuštenih pasa na teritoriji Valjeva, biće finansiran sa oko 400.000 dinara.

 

Na konkursu za program "Aktivne zajednice", koji je raspisala fondacija "Trag", stigle su prijave za 91 projektnu ideju iz 37 lokalnih zajednica. Podršku je dobilo devet, a među njima i projekat "Glas valjevskog Džekija".

 

Kako navode u Udruženju "Čarna", ovim projektom biće nastavljena uspešno započeta misija, a to je rešavanje problema napuštenih pasa na teritoriji Valjeva.

 

"Meseci rada i posvećenosti konačno su nagrađeni. Postavili smo tri cilja: smanjenje broja napuštenih pasa putem sterilizacije i udomljavanja, podizanje svesti lokalne zajednice o pojmu dobrobiti životinja i odgovornom vlasništvu, kao i značaju sterilizacije/kastracije i udomljavanja, i javno podsećanje lokalne samouprave na sprovođenje postojećih propisa o zaštiti dobrobiti napuštenih pasa", kažu iz Udruženja za zaštitu životinja "Čarna".

 

Projekat "Glas valjevskog Džekija" trajaće sedam meseci. Biće obavljeno 26 sterilizacija napuštenih pasa na teritoriji Valjeva, uz pomoć partnera iz Veterinarske stanice "Dival" i Veterinarskog centra "Valjevo".

 

"Pored toga, predviđene su brojne informativne kampanje, redovne akcije udomljavanja uz kafu sa komšijama na različitim lokacijama, izložbe udomljenih i sterilisanih pasa, tribine i razgovori sa građanima o Zakonu o dobrobiti pasa, značaju sterilizacije i udomljavanju, neformalne edukacije dece u vrtiću o humanom i odgovornom odnosu prema psima, kao i projekcije filmova o napuštenim psima, praćenih diskusijom", samo su neke aktivnosti u okviru projekta "Glas valjevskog Džekija".

 

U planu su i redovni razgovori koji će se realizovati na stranicama Udruženja "Čarna" na društvenim mrežama, tokom kojih će građani moći da daju svoje sugestije, ostave komentare i sa članovima udruženja prodiskutuju o realizovanim i budućim događajima.

 

Kako navode, "Čarna" akcenat stavlja na sterilizacije, pa tako svakog meseca, u okviru svojih mogućnosti, omogućava besplatne sterilizacije za kuce i mace koje žive na ulici, ili za one o kojima brinu ljudi koji nisu u mogućnosti da sami iznesu troškove. Pored toga, "Čarna" se bavi i udomljavanjem pasa putem objava na društvenih mrežama. 

 

"Želimo da utičemo na uzrok, a ne na posledice, jer bismo onda ušli u jedan začaran krug. Strpljivo i postupno idemo ka cilju. Pozivamo naše sugrađane da se uključe i naše akcije na koji god način žele. Verujemo da će biti uzbudljivo i njima i nama", poručuju iz Udruženja za zaštitu životinja "Čarna".

 

Više o projektu "Glas valjevskog Džekija", kao i o celokupnom radu Udruženja za zaštitu životinja "Čarna" iz Valjeva možete saznati na društvenim mrežama.

 

Instagram: udruzenje_carna 

Fejsbuk: Udruženje za zaštitu životinja Valjevo - "Čarna" 

 

 

Aktuelno

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 3 sati 36 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
Blagovremeno otkrivanje problema Pre 3 sati 36 minuta

Razvojno savetovalište i Savetovalište za mlade Doma zdravlja

U okviru Službe za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja Valjevo već 15 godina funkcionišu Razvojno savetovalište i Savetovalište za mlade. Cilj rada savetovališta jeste blagovremeno otkrivanje...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 3 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 1 dan 3 sati

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...