Zoran Jakovljević i Isidora Đogović  (foto: Kolubarske.rs)
Zoran Jakovljević i Isidora Đogović (foto: Kolubarske.rs)
22.07.2021, 11:47

DS: Gradska vlast strateške planove o otpdu stavila u fioku

č: | fb:

Valjevska vlast se ne bavi strateškim dokumentima, a ako se strateški ne razmišlja onda sve ono što se radi liči na rad jedne interesne grupe, čulo se na konferenciji za novinare GrO DS na kojoj je bilo reči o nehigijeni grada i tretiranju otpada.   

 

Predsednik valjevskih demokrata Zoran Jakovljević je podsetio da još od 2010. godine u Gradskoj upravi postoji strateški dokument "Regionlno upravljanje otpadom", ali taj plan niti je ažuriran niti se po njemu nešto radi.

 

"Na osnovu tog strateškog plana, u Valjevu je do 2011. godine izgrađen reciklažni centar i transfer stanica. Zamišljeno je tako da se primarno odvajanje otpada obavlja u domaćinstvima, da se takozvani suvi otpad predaje u reciklažni centar, a ostalo, recimo organski otpad, preko transfer stanice odvozi u regionalnu deponiju u Kaleniću. Uz pomoć ekološkog fonda je izgrađen taj reciklažni centar, a donacijom Republike Češke izgrađena je transfer stanica, čak nam je doniran i jedan kamion za prevoz tog otpada. Nisam siguran da se zna gde je sad taj kamion", rekao je Jakovljević.

 

On je podsetio da je urađen i projekat sanacije postojeće gradske deponije, projekat je finansirala francuska vlada, a bilo je planirano da se metan iz tela deponije koristi kao dodatni energent za grejanje s obzirom na to da se gradska toplana nalazi u neposrednoj blizini deponije. Jakovljević naglašava da su svi ti projekti, od pre desetak godina, stopirani dolaskom nove SNS – SPS vasti 2012, te od svega toga ništa nije urađeno.

 

"Od tada 2012. godine pa do danas jedino se promenilo to što nam je grad mnogo prljaviji i zapušteniji, čak i ono što bi lokalna samouprava mogla lako da reši, ne rešava", naglasio je Jakovljević.

Zoran Jakovljević

Zoran Jakovljević (Foto: Kolubarske.rs)

 

Na panou, postavljenom u prostoriji DS gde je održana konferencija za novinare, poređane su fotografije prepunih kontejnera u različitim delovima grada, mini divljih deponija, a uz pano metla za čišćenje, kosa za košenje i crevo za vodu, što će demokrate pokloniti v. d. direktorki JKP "Vidrak", preduzeća zaduženog za čistoću grada.

 

Jakovljević je rekao da se na panou nalazi samo uži izbor fotografija smeća na više lokacija u Valjevu, dodajući da je neshvatljivo da smo zatrpani đubretom i da za to niko ne mari. Ukazao je i na to da su prazne saksije za cveće na stubovima javne rasvete u centralnim ulicama, da se zelene površine retko kose, a ulice retko peru.  

 

"Smatramo da je veliki problem u organizaciji Vidraka, javnog preduzeća zaduženog za čistoću u gradu. Prema nekim informacijama, samo 40 posto zaposlenih tog komunalnog preduzeća je na terenu, što je nedovoljno. Svi ti problemi su rešivi tako što će se povećati broj ljudi na terenu, ili sredstvima u budžetu angažovati neke eksterne radnike koji bi pomogli prilikom košenja i održavanja higijene javnih površina. To nisu aktivnosti iz strateških dokumenata, to su svakodnevne stvari koje su lako rešive. Ali, gradska vlast se time ne bavi i zato nam je grad zapušten i prljav", kazao je predsednik valjevskih demokrata.

Isidora Đogović

Isidora Đogović (Foto: Kolubarske.rs)

 

Član Gradskog odbora DS Isidora Đogović je rekla da je neverovatno to što u 21. veku pričamo o tome da smeće treba da se čisti, a ulice peru.

 

"Zar mi treba da podsećamo javno preduzeće, koje je grad Valjevo osnovao sa ciljem da održava naš grad čistim, da treba da radi svoj posao? Nažalost, mi moramo da držimo konferenciju za novinare na ovu temu, a trebalo bi samo da kažemo: Aman ljudi, radite svoj posao!".

 

Predsednik GrO DS Zoran Jakovljević je najavio da će i ovog leta biti organizovane tribine pod nazivom "Razgovori pod lipom". Prva je zakazana za subotu u 19 časova, a tema će biti "Uticaj pandemije na mentalno zdravlje građana".

 

 

 

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 21 sati 38 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 21 sati 39 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje 17.04.2024

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara