Zaustavljeni radovi u selu Veselinovac (foto: Đorđe Đoković)
Zaustavljeni radovi u selu Veselinovac (foto: Đorđe Đoković)
23.07.2021, 12:15

Vlasnici parcela zaustavili radove na brzoj saobraćajnici Iverak-Nepričava

č: | fb:

Porodica Pivić iz sela Veselinovac nije dozvolila ulazak građevinskih mašina u njihov posed koji je na trasi brze saobraćajnice Iverak-Lajkovac, koja Valjevo treba da spoji sa auto-putem "Miloš Veliki", zbog toga što još uvek nisu rešeni imovinsko-pravni odnosi, niti, kako kažu, postoji bilo kakvo rešenje o oduzimanju 2,80 hektara njihovog imanja.

 

"Mi nismo protiv eksproprijacije, mi znamo da je ova saobraćajnica od javnog interesa, da je država donela taj zakon, ali mora neko i nas da razume. Nismo protiv da nam uzmu zemlju, ali tražimo adekvatnu nadoknadu. Mi od ovoga živmo, imamo dve žetve godišnje, posedujemo sistem za navodnjavanje koji je ukopan 700 metara.... Ne može se tek tako ući u tuđi posed", poručuju.

 

Pričaju da su jutros stali ispred građevinskih mašina ne dozvoljavajući im da uđu u njihove parcele, pozvali su i policiju te su radovi, bar za sada, obustavljeni.

 

"Ponovo su pokušali da uđu u naš posed kao i pre četiri dana. Mi nismo dobili nikakvo rešenje, niti nam je plaćeno naše imanje koje je na trasi brze saobraćajnice. Mislim da Gradska uprava Valjeva nije odradila posao kako treba do kraja. U rešenju koje je stiglo juče od državnog sekretara Ministarstva finansija pozivaju se na neko rešenje o ponudi, a mi takvo rešenje nismo dobili, niti je neko iz Gradske uprave pozvao mog supruga, koji je vlasnik većine parcela, da se izjasni, da kaže da li prihvata ili ne prihvata ponudu. Nezvanično smo čuli od onih koji su dobili novac da je cena oko 30.000 dinara po aru. Mi smatramo da ova zemlja vredi mnogo više, to ćemo dokazivati i tražiti sudskim putem uz procenu veštaka, ali u ovom trenutku tražimo da nam se isplati bar tih 30.000 dinra po aru. Nećemo dozvoliti da nam se otme imanje, nećemo dozvoliti radove pa makar ponovo morali da stanemo pred buldožer", kazala je Milijana Pivić.

Milijana Pivić

Milijana Pivić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Firma "Nukleus" iz Lazarevca je podizvođač radova kineskoj kompaniji "Čajna Šandong", koja je dobila posao na izgradnji saobraćajnice od Iverka do Lajkovca. Milijana Pivić navodi da su predstavnici lazarevačke firme mahali nekakvim papirima navodno da imaju dozvole i rešenja za sve parcele. Međutim, naglašava, oni te papire nemaju.

 

"Mi smo od Gradske uprave grada Valjeva dobili rešenje samo za jednu manju parcelu 'četvorku' površine od oko 64 ara, a ni za nju nije naveden iznos koji bi trebalo da nam bude isplaćen, dok za ostalih deset parcela nismo dobili nikakvo rešenje niti bilo kakav papir. Kako to da Nukleus ima rešenja za sve parcele, a mi nemamo?", pita Milijana.

 

Ogorčeno priča kako ih tretiraju i u Gradskoj upravi, kao da su oni nekome nešto uzeli i kao d aoni nekome nešto duguju.

 

"Kada dođete u Gradsku upravu ispred kancelarije broj 20 kažu vam da ne prilazite da stanete pored vrata. Ponašaju se prema nama kao da smo mi ušli u njihov, a ne oni u naš posed. Mi smo nezaštićeni, ako je ovo pravna država, a tvrde da jeste, pa gde je naš interes? Razumemo da je put prioritet, bez dobrog puta nema života ni u selu ni u gradu, ali neka neko razume i nas", zamolila je Milijana Pivić.

Zaustavljeni radovi u selu Veselinovac

Zaustavljeni radovi u selu Veselinovac (Foto: Đorđe Đoković)

Poručuje da ako bude potrebno svoja imanja će štititi telom. "Nećemo dozvoliti nastavak radova sve dok nas neko ne pozove na razgovor, dok nam ne uplate novac za naš posed površine 2,80 hektara, koji nam se oduzima", rekla je.  

 

Milijana Pivić navodi da su slali dopise na brojne adrese – Gradskoj upravi Valjevo, JP Putevi Srbije, pa i ministru građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislavu Momiroviću, ali niko nije odgovorio, bar jednim slovom. "Izgleda da je došlo vreme da u ovoj državi svako radi onako kako hoće", ogorčeno zaključuje Milijana Pivić.

 

Porodica Pivić se do pre dve godine aktivno bavila stočarstvom, bili su jedan od najvećih proizvođača jagnjećeg mesa u Zapadnoj Srbiji. Preorjentisali su se na krave-muzare, trenutno imaju 17 grla, svi u porodici, a ima ih desetoro, bave se poljoprivredom.

 

"I sada nam se uzima najplodniji deo zemlje i to po ceni koju je odredila Poreska uprava. Mi ne nudimo našu zemlju na prodaju, nama se zemlja oduzima protivno našoj volji, pa trebalo bi nam dati neku adekvatnu nadoknadu", smatra Pivić.

 

Ne zna kako će nastaviti da se bave stočarstvom kada ostanu bez plodnih parcela. Sve ostalo što imaju je u brdima. "Šta ćemo raditi ni sami ne znamo. Mi bismo pristali na to da nam država obezbedi ovakvu ili sličnu parcelu uz Kolubaru kako bismo nastavili da se bavimo stočarstvom", kaže Milijana Pivić.

 

Milijana Pivić

Milijana Pivić (Foto: Đorđe Đoković)

Inače, Pivićima je iz Gradske uprave u Valjevu prvi poziv za razgovor o eksproprijaciji njihove imovine za potrebe izgradnje brze saobraćajnice Iverak-Lajkovac stigao u januaru ove godine. Na prvo rešenje su uložili žalbu 29. januara i "od tada do danas niko ništa".

 

Podršku porodici Pivić pružila je porodica Milinković iz susednog sela Valjevska Loznica na čije imanje su takođe "upali" bez papira i rešenja, i već naveliko grade brzu saobraćajnicu.

 

Na delu saobraćajnice, gde se nalazi imanje porodice Milinković, radove izvodi firma Inkop, koja je takođe podizvođač radova.

 

Slađana Milinković kaže da još uvek nisu dobili rešenje o eksproprijaciji 1,33 hektara koliko im se oduzima za izgradnju brze saobraćajnice, niti su za svoje imanje dobili novac. Ipak oni su dozvolili mašinama da uđu u njihov posed jer im je rečeno da izvođač radova ima dozvolu za radove, da postoji rešenje o eksproprijaciji i bilo im je obećano da će i oni vrlo brzo dobiti i rešenje i novac, a ukoliko ne dozvole radove, zapretili su im, moraće da plate "ležarinu kamiona i ostalih građevinskih mašina".

 

"Rečeno nam je da moramo da ih pustimo na naše imanje jer je izgradnja saobraćajnice od državnog značaja. Geometar, koji je svakodnevno dolazio na teren, tvrdio je da ima sve potrebne papire, a kada smo zatražili da daju i nama, nismo dobili. To traje već tri meseca, oni rade bez dozvole, i ponašaju se kao da su svi imovinsko-pravni odnosi rešeni, a mi nismo dobili rešenje, niti nam je plaćena zemlja. Unišetna nam je proizvodnja, a onemogućen nam je rad i sa strugarom", navodi Slađana Milinković.

Slađana Milinković

Slađana Milinković (Foto: Đorđe Đoković)

 

Milinkovići se takođe bave stočarstvom, imaju 35 grla stoke, a oduzeto im je 1,33 hektara najplodnije zemlje. "Mi smo odlučili da se bavimo stočarstvom, opredelili smo se da ostanemo na selu, imamo troje dece, ali uništili su nam sve", kaže Slađana Milinković.

 

I porodica Milinković razume da je neohodno graditi nove saobraćajnice, ali očekuju razumevanje i druge strane, onih koji su odlučili da im oduzmu imovinu.

Radovi na brzoj saobraćajnici

Radovi na brzoj saobraćajnici (Foto: Đorđe Đoković)

 

Podsećamo, ovo nije prvi bunt vlasnika parcela kojima su "građevinske mašine bez papira upale na posede". Sredinom maja meštani sela Popučke blokirali su radove na izgradnji brze saobraćajnice Iverak-Lajkovac.  

 

Na trasi saobraćajnice, u delu koja prolazi kroz selo Popučke u dužini od oko dva kilometra, nalazi se 20 gazdinstava ili preko 85 posto kuća i pomoćnih zgrada koje su planirane za rušenje na celoj trasi dugoj preko 17 kilometara.

 

Obren Jankićević, žitelj sela Popučke, tada je objasnio da su im na kaubojski način upali na imanja. Naveo je da dogovor sa predstavnicima državnih organa nisu postigli jer većina meštana, kojima se uzimaju imanja i kuće zbog izgradnje brze saobraćajnice, nisu pristali na sramotno niske ponude za svoja gazdinstva.

Aktuelno

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 48 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 18 sati 47 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...