KRIK - logo
KRIK - logo
24.07.2021, 06:42

Žestoka kampanja provladinih medija protiv KRIK-a stvara atmosferu linča

č: | fb:

Koalicija za slobodu medija poziva sve nadležne institucije i odgovorna lica da učine sve što je u njihovoj nadležnosti da pod hitno zaustave opasnu i protivzakonitu kampanju, koju protiv redakcije Centra za istraživanje korupcije i kriminala KRIK vode provladini mediji u Srbiji.

 

Ova žestoka kampanja započela je nakon što je KRIK u sredu objavio delove transkripta iskaza privedenog vođe grupe Principi Veljka Belivuka iz istrage koje je u toku, a u kojem je ovaj govorio o povezanosti svog kriminalnog klana sa državnim vrhom i porodicom predsednika Srbije.

 

Kao odgovor na teške optužbe, i ovaj put su svi provladini mediji orkestrirano krenuli u kampanju kriminalizacije, diskreditacije i targetiranja novinara i redakcije KRIK, dovodeći ih tako u opasnost od napada i stvarajući atmosferu linča.

 

Nedopustivo je da se na nacionalnim frekvencijama emituju višesatne emisije u kojima se KRIK, bez i jednog dokaza,  targetira kao medij u službi kriminalnih klanova samo zato što profesionalno i beskompromisno rade svoj novinarski posao. Posao svakog novinara je da piše o problemima u državi, a pogotovo ukoliko su ti problemi povezanost vlasti i kriminala. Pravo svakog građanina je da za ovakve probleme zna, kako bi mogao da donosi informisane odluke.

 

Nedopustivo je da se u provladinim tabloida nastavlja kampanja protiv novinara i redakcije KRIK, koja inače traje već godinama, a zbog čega niko nikada nije odgovarao, iako su članovi redakcije doživljavali upade u stan, pretnje i zastrašivanje.

 

Ovakve kampanje postale su svakodnevica novinara i nezavisnih medija u Srbiji. U njima učestvuju i političari, poslanici i visoki državni funkcioneri, koji ne štede reči kada se radi o napadima na nezavisnu medijsku scenu.

 

Podsećamo da su članovi Koalicije za slobodu medija u više navrata upozoravali i domaću i inostranu javnost da je situacija neizdrživa, te da je potrebna hitna reakcija nadležnih kako bi se napadi i kampanje zastrašivanja novinara zaustavili. U martu 2021, članice Koalicije napustile su Vladinu grupu za bezbednost i zaštitu novinara, upravo zbog odsustva bilo kakve diskusije i reakcije na opasnu kampanju protiv portala KRIK. Ova grupa ponovo ćuti i na najnovije ispade protiv KRIK-a.

 

Zahtevamo hitnu reakciju Regulatornog tela za elektronske medije (REM), Ministarstva za kulturu i informisanje, kao i Tužilaštva.

 

Koalicija poručuje da će novinari nastaviti da rade svoj posao, te da će udruženja članice usmeriti sve svoje kapacitete kako bi ih na tom poslu zaštitili, omogućili im nesmetan rad i siguran život. Ovo bi trebalo da učine i nadležni.

 

Članovi Koalicije za slobodu medija su Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija "Lokal Pres" i Slavko Ćuruvija Fondacija.

 

Koalicija za slobodu medija

 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 5 sati 33 minuta

Uhapšena Valjevka zbog utaje poreza

Valjevska policija uhapsila je S. Đ. (1993) iz Valjeva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila četiri krivična dela poreska utaja. Kako se sumnja, ona je izbegla da plati porez i oštetila...  · 1 komentar

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 22 sati 28 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 5 sati

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...