Buduća privredna zona (foto: Đorđe Đoković)
Buduća privredna zona (foto: Đorđe Đoković)
26.07.2021, 11:08

Pravobranilaštvo podnelo tužbu Višem sudu protiv Republike i Grada

č: | fb:

Zajedničko pravobranilaštvo grada Valjeva i opština Lajkovac, Ljig i Osečina podnelo je tužbu Višem sudu u Valjevu protiv Republike Srbije i grada Valjeva, radi utvrđenja ništavosti Ugovora o otuđenju zemljišta površine 11,8 hektara u Privrednoj zoni, koji je potpisao gradonačelnik Lazar Gojković, a javni beležnik overio 19. 05. 2021. godine.

 

O podnetoj tužbi javnost je obavestio Gradski odbor Stranka slobode i pravde (SSP), koja je, kako navodi u saopštenju, od "svojih izvora iz Gradske uprave saznala da je tužba podneta 22. jula ove godine".

 

SSP podseća da se radi o zemljištu u javnoj svojini u Privrednoj zoni Valjeva, koje je grad Valjevo bez naknade otuđio u korist Republike Srbije, a ona će to zemljište pokloniti firmi Bizerba production & tech center d.o.o. Beograd – Stari grad, osnovanoj 05. 02. 2021. godine sa sedištem u jednom prestoničkom stanu.

 

"Radi se o imovini grada u vrednosti od oko 1.500.000 evra, kojom će vlast, bar su tako najavili, o našem trošku 'častiti' još jednog stranog investitora, čije ćemo ime verovatno saznati putem TikTok aplikacije, koju je nedavno instalirao njihov vođa", navodi se u saopštenju Stranke slobode i pravde.

 

Valjevski odbor SSP podseća da se, shodno odredbama Zakona o obligacionim odnosima, ugovor smatra ništavim ukoliko je protivan prinudnim propisima, javnom poretku ili dobrim običajima kao i da je, shodno odredbama Zakona o javnom pravobranilaštvu, pravobranilaštvo organ koji obavlja poslove pravne zaštite imovinskih prava i interesa Republike Srbije, autonomne pokrajine odnosno lokalne samouprave.

 

Prema navodima SSP, zaključak je vrlo jasan – gradonačelnik je, u konkretnom slučaju, postupao protivno interesima grada Valjeva, potpisujući ugovor kojim je otuđena imovina grada u vrednosti od 1.500.000 evra.

 

"GrO Stranke slobode i pravde Valjevo je pokrenuo ovu temu na konferencijama za medije, na kojima smo jasno ukazali na sve nazakonitosti u postupanju gradskih vlasti, i ona je sada dobila sudski epilog. Istovremeno, ovo je i poruka gradskim vlastima da neće uspeti da nas zaustave na putu do istine jer nam je cilj da razotkrijemo pravo lice zla koje nam je uništilo grad i nećemo stati dok ga ne privedemo pravdi! Sa druge strane, krajnje je vreme da se svi zapitamo zašto dopuštamo da nam sudbinu određuju potpuno nestručni i nesposobni ljudi, dovedeni sa margine društva, obični beskičmenjaci koji se vode isključivo svojim ličnim interesima i besomučno troše i otimaju imovinu svih nas", navodi u saopštenju Stranka slobode i pravde.

 

Dodaje se da gradonačelnik Valjeva, o čijim menadžerskim sposobnostima najbolje govori njegova oskudna radna biografija pomoćnog košarkaškog trenera objavljena na zvaničnom sajtu grada Valjeva, očigledno nije svestan da je prošlo vreme u kome se krio iza maske "dobrog dečka iz komšiluka" i nemuštih poštapalica tipa "nisam znao ili nisam obavešten".

 

"Sam je birao da uđe u svet zlih i pokvarenih ljudi podobnih vladajućoj interesnoj grupaciji. Sam je pristao da bude puki izvršilac njihove volje. Ipak, nešto je zaboravio gradonačelnik Valjeva - da svako odgovora i za činjenja i nečinjenja protivna zakonu svojim imenom i prezimenom,  što čeka i njegove patrone koji su ga uveravali u suprotno!", zaključuje valjevski odbor Stranka slobode i pravde.

Stranka slobode i pravde

Stranka slobode i pravde (Foto: Đorđe Đoković)

 

Da su čelnici Valjeva nezakonito poklonili gradsko zemljište površine 11,8 hektara u Privrednoj zoni Republici, da bi Republika parcelu poklonila stranom investitoru - firmi Bizerba, Kolubarske.rs su pisale u maju "Čelnici Valjeva nezakoniti poklonili gradsko zemljište".

 

Gradonačelnik Lazar Gojković tada nam je potvrdio da je potpisao ugovor, ali nije smatrao da je time uradio bilo šta protivzakonito. Na pitanje Kolubarskih.rs da li mu je poznato da je mišljenje Pravobarnilaštva negativno i da odluka, koju je usvojila Skupština grada, i ugovor o otuđenju zemljišta nisu u skladu sa zakonima i Uredbom Vlade Srbije, Gojković je rekao "zavisi kako se gleda" i dodao da "sto posto ništa protivzakonito nije uradio". Upitan da li zna šta piše u mišljenju Pravobranilaštva, Gojković kaže da mišljenje nema ispred sebe, te da ne može odgovoriti na to pitanje. "Pošaljite pitanja mejlom, pa ću Vam odgovoriti kada budem u prilici", rekao nam je u maju gradonačelnik.

 

 

 

 

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 4 sati 12 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 11 sati 8 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 11 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 6 komentara