Registracija Prijava preko FB
Željko Trifunović i Ljubomir Radović (foto: Đorđe Đoković)
Željko Trifunović i Ljubomir Radović (foto: Đorđe Đoković)
27.07.2021, 08:09

Trifunović umesto Radovića u odborničkoj klupi

č: | fb:

"Stolicu u Skupštini grada preuzeće sveže snage, lice viđeno na mnogim skupovima i protestima, lice od ranije poznato policiji, master inženjer Željko Trifunović", saopštio je na konferenciji za novinare GG "Lokalni front Va – slobodni ljudi", Ljubomir Radović najavljujući tako da od danas on neće biti odbonrik u valjevskom parlamentu.

 

Radović je rekao da je, za razliku od izabranih i postavljenih u Skupštini grada i Gradskoj upravi koji tiho napuštaju svoje funkcije izbegavajući da podnesu bar kratak izveštaj, bio jedini odbornik koji je početkom godine podneo izveštaj o svom radu građanima koji su Lokalni front Va podržali u junu 2020. godine. Dodao je da trenutno priprema izveštaj o drugom delu svog drugog mandata u Skupštini, delu koji je bio mnogo zahtevniji, ali i mnogo naporniji.

 

- Naporniji zato što su slatka obećanja o javnosti rada novog gradonačelnika i njegove kamarile brzo isparila u sukobu sa interesima manje-više skrivenih "savetnika" koji iz duboke senke istinski upravljaju našim gradom. Ne preterujem kada tvrdim da je Skupština grada, najviše telo lokalne samouprave, pretvorena u protočni bojler za odluke usvojene daleko od očiju javnosti – rekao je Radović.

 

Ljubomir Radović

Ljubomir Radović (Foto: Đorđe Đoković)

On je naveo da je u jednom dopisu krajem aprila predsednici Skupštine grada postavio pet odborničkih pitanja: koliko još meseci građani treba da čekaju odgovor o projektu za eksploataciju litijuma na području Divaca, koliko još godina treba da čekamo predstavnika  koji štiti kapital građana od 825 miliona dinara u Krušiku, koliko decenija će lokalni putevi oko Valjeva čekati da budu popravljani od naknade za vanredni prevoz kamionima koji te iste puteve uništavaju?  Zatim, koji su stvarni razlozi za godinu i po dana bežanja Skupštine i svih organa Grada od primene Lokalnog antikorupcijskog plana i, najzad, da li će u Valjevu ikada biti obrazovan Savet za praćenje primene Etičkog kodeksa ponašanja funkcionera lokalne samouprave?

 

Radović je kazao da su sva ova pitanja ostala bez odgovora i dodao da je Poslovnik Skupštine, ne po prvi put, time drsko i grubo prekršen.

 

- Gorko-smešno je, na primer, nevešto skrivanje saznanja o budućoj eksploataciji litijuma u Divcima. Moje pitanje postavljeno 16. marta je glasilo: da li su organi Grada upoznati sa projektom firme „Euro Litijum Balkan“ sa sedištem u Divcima i mogućim posledicama po već zagađenu i već degradiranu životnu sredinu Valjeva? Gradska uprava je moje pitanje 14. maja, puna dva meseca kasnije, prosledila nenadležnom Ministarstvu građevinarstva koje je tako i odgovorilo 2. juna, dodajući pritom i neke veoma zanimljive podatke o izmenama Prostornog plana područja posebne namene za potrebe preduzeća „Rio Sava Exploration“ koje će eksploatisati mineral jadarit na području Loznice i Krupnja. Ne znam da li se potom grad obratio nadležnom Ministarstvu rudarstva i energetike, ali biće to jedno od pitanja kojima će se u narednom periodu baviti Željko Trifunović - naveo je Ljubomir Radović.

 

Smatra da je dnevni red današnje sednice Skupštine grada začinjen jednom neverovatnom tačkom kojom se, mnogi bi rekli, ne baš daleka istorija ponavlja, a to je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić postane počasni građanin Valjeva.

 

- Željko Trifunović je jedan od aktivista Lokalnog fronta Va koji je na svojoj koži osetio nasilje od strane ove nedemokratske, autokratske vlasti, čiji je glavnokomandujući upravo predsednik SNS-a. O tom nasilju svedoči i ovaj megafon koji stoji ispred mene, a koji je uništen prilikom hapšenja o kojem ste i sami imali priliku da izveštavate – rekao je Radović.

Polomljen megafon

Polomljen megafon (Foto: Đorđe Đoković)

 

Govoreći o svom budućem radu, nakon napuštanja odborničke klupe, kazao je da će jedan deo njegovih aktivnosti biti usmeren i na pripremu Lokalnog fronta za izbore koji se  najavljuju za proleće iduće godine.

 

- Poznato je da ćemo na izborima za Skupštinu Srbije ići u akciju sa Nebojšom Zelenovićem, pa će bitan deo mog posla, mogu slobodno da najavim, biti i to da našim sugrađanima predstavim Zeleni dogovor, programski dokument u čijoj izradi smo učestvovali sa brojnim lokalnim i ekološkim organizacijama u Srbiji – rekao je Radović.

 

Željko Trifunović, od danas odbornik u Skupštini grada, je rekao da njegovi prvi koraci, sasvim prirodno, moraju biti traženje odgovora na pitanja koja ne postavljaju samo Ljuba Radović i Lokalni front nego i svi građani kojima je iskreno stalo do odgovora o nabrojanim temama.

 

- Pored insistiranja da se posle godina iščekivanja daju odgovori na neka pitanja, biću prinuđen da u praksu Skupštine uvedem i instituciju traženja autentičnog tumačenja pojedinih gradskih propisa. Prvi razlog za to dao nam je gradonačelnik, u odgovoru na pitanje Ljube Radovića postavljeno 30. oktobra prošle godine, o vraćanju sredstava koje su neki gradski funkcioneri nezakonito prisvojili tokom 2018. godine. U poslednjoj rečenici Gojković kaže da će o preduzimanju mera za nezakonito povećanje plata odlučiti nadležni organi. Nadam se da će u nekom razumnom roku i do Gojkovića stići autentično tumačenje člana 6 Odluke o osnivanju budžetske inspekcije Grada Valjeva u kojem piše da je za izdavanje naloga budžetskoj inspekciji nadležan upravo gradonačelnik – naglasio je Trifunović.

Željko Trifunović

Željko Trifunović (Foto: Đorđe Đoković)

 

On je podsetio da se izbegavanje nadležnosti ponovilo i na poslednjoj sednici Skupštine grada kada je Ljubomir Radović dostavio pismeni predlog da se na dnevni red sednice postavi zaključak o sprovođenju javne rasprave o Nacrtu prostornog plana Republike za period do 2035. godine i Izveštaju o strateškoj proceni uticaja ovog Plana na životnu sredinu. U obrazloženju se pozvao na član 37 Statuta grada i član 146 Poslovnika koji predviđaju obavezu davanja mišljenja Skupštine na prostorne planove Republike i obavezu da da se javna rasprava obavezno sprovodi u postupku pripreme prostornih i urbanističkih planova.

 

- Pismeni odgovor predsednice Skupštine i stenogram sa ove sednice otkrivaju nam ne jedan, već nekoliko prekršaja Poslovnika, Statuta grada, ali i Zakona o lokalnoj samoupravi. Otkrivaju još nešto: nameru gradskih funkcionera da od građana prikriju po vlast neugodne detalje o stanju životne sredine u našem gradu i namere da se rudna bogatstva Srbije na brzinu i na potpuno netransparentan način prepuste multinacionalnim kompanijama odavno poznatim po praksi visoke korupcije. Izgovor da javna rasprava o Prostornom planu nije u nadležnosti Skupštine smešan je za svakog ko ume da pročita i shvati smisao odredbi na koje se odbornik Radović pozvao. Ako i to nekome nije dovoljno, neka pogleda šta o nadležnostima lokalne samouprave piše u tački 17 člana 32 Zakona o lokalnoj samoupravi – preporučio je Trifunović.

 

Dodao je da je Poslovnik ponovo prekršen na samoj sednici s obzirom na to da je Radović i usmeno, dok se još uvek utvrđivao dnevni red, ponovio svoj predlog zaključka o javnoj raspravi, predsednica je iz potpuno nerazumljivih razloga, dala reč Jasni Mićić, glavnom urbanisti grada.

 

- Gospođa Mićić je utrošila nekih desetak minuta govoreći o primedbama koje je Gradska uprava podnela na nacrt prostornog plana, nijednom ne pomenuvši zahtev odbornika da se o ovom strateškom dokumentu povede javna rasprava. Prirodno, Ljuba Radović je na ovo reagovao objašnjenjem da se njegov predlog nije odnosio na sadržaj Prostornog plana, već na „konkretno kršenje Statuta i  Poslovnika“, kako stoji i u stenogramu sa ove sednice. Kako je, dakle, odbornik ostao pri tvrdnji da je povreda Poslovnika učinjena, predsednica Skupštine bila je dužna da, u smislu stava 3 člana 103 Poslovnika, predloži da se o tome Skupština bez pretresa izjasni. Umesto toga, reč je dobio odbornik Pavlović, a za njim i Sekretar Skupštine grada sa novim objašnjenjem o celom slučaju. Posle toga, ne dopustivši da se Skupština izjasni o kršenju Poslovnika, predsednica je nastavila sa utvrđivanjem dnevnog reda – naveo je Željko Trifunović.

 

Odgovarajući na pitanje novinara zbog čega odbornički mandat ustupa Željku Trifunoviću, Ljubomir Radović je ponovio da je Lokalni front Valjevo na lokalnim izborima ponudio listu od 20 izuzetno kvalitetnih kandidata, koji svi do jednog na adekvatan način mogu zastupati interese građana Valjeva u najvišem zakonodavnom telu.

 

- Naša je želja da predstavimo što veći broj ljudi. Ja sam pet godina bio odbonrik u Skupštini grada, pokazao sam i dokazao na koji način sam se borio za interes građana Valjeva. Osim toga, mi želimo da sa sledećim kandidatom za odbonrika na našoj izbornoj listi Željkom Trifunovićem, koji je uhapšen u Divcima prilikom dolaska Vučića, iskažemo protest protiv aktuelne vlasti i Aleksandra Vučića i da skrenemo pažnju na to izuzetno loše po građane Valjeva činjenje aktuelne vlasti – naveo je Ljubomir Radović.

Aktuelno

Dom penzionera (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 1 sati 25 minuta

Ponovo radi ambulanta u Domu penzionera

Od ponedeljka 27. septembra ponovo će za preglede odraslih pacijenata (bez temperature i simptoma prehlade) biti otvorena ambulanta u Domu penzionera, kako bi bila rasterećena ambulanta u Novom...

Kovid ambulanta Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
Podaci Zavoda za javno zdravlje Pre 18 sati 22 minuta

U Valjevu 135 novozaraženih

U Valjevu je još 135 osoba zaraženo koronavirusom, u Kolubarskom okrugu 212 novozaraženih. U Opštoj bolnici Valjevo trenutno je na lečenju 177 kovid pacijenata. Testirano je 383 na teritoriji...