Pričević
Pričević
02.08.2021, 06:11

Blokada puta Valjevo-Loznica zbog lošeg snabdevanja strujom

č: | fb:

Meštani sela Pričević, Tupanci, Beomužević, Stave, Vragočanica, Osladić, Oglađenovac i Kamenica, koji više od deceniju i po nemaju redovno snabdevanja električnom energijom, ipak će danas blokirati magistralni put Valjevo-Loznica.

 

Kako je navedeno u pozivu preko društvenih mreža, upućenom i medijima, blokada će biti organizovana u ponedeljak 2. avgusta u 13 časova u mestu Pričević, na Putari, kod kafane "Mali raj".

 

Meštani osam sela valjevskog kraja, koji po nekoliko dana ili nedelja žive u mraku i tako godinama, su 22. jula najavili da će blokirati magistralni put Valjevo-Loznica ukoliko se do 2. avgusta ne stabilizje snabdevanje električnom energijom ili bar počne rešavanje problema.

 

Kako su tada za Kolubarske.rs rekli "traktorima i drugim poljoprivrednim mašinama blokiraćemo saobraćajnicu jer je to, nažalost, jedini način da nas nadležni čuju i da bar počnu da rešavaju problem koji nas muči više od 15 godina".

 

Nakon tog apela i upozorenja, u petak 30. jula je, kako je saopštila PR služba Gradske uprave, "na inicijativu gradonačelnika Valjeva Lazara Gojkovića organizovan sastanak sa predstavnicima Elektrodistribucije Beograd i Kraljevo i meštanima sela Pričević, Tupanci, Beomužević, Stave, Vragočanica, Osladić, Oglađenovac, Kamenica, povodom pronalaska rešenja neredovnog snabdevanja električnom energijom".

 

Nakon sastanka medijima je dostavjeno saopštenje u kome se navodi da je dogovoreno da će se uraditi raskresavanje dalekovoda Valjevo-Kamenica i Valjevo-Stave i rekonstrukcija provodnika i izolacije na dalekovodu Valjevo-Kamenica u roku od mesec dana. Takođe, dogovoren je završetak radova potpune rekonstrukcije dalekovoda Valjevo - Stave do 1. decembra 2021. godine.

 

"Ovlašćeno lice Elektrodistribucije, najavilo je da će sedam dana unapred preko predsednika mesnih zajednica obaveštavati građane o planu isključenja struje, koja su neophodna za pomenute radove", navodi se u saopštenju PR službe uz zaključak da će "ovim biti rešeni svi decenijski problemi građana, koji će nakon radova na mreži imati sigurno i uredno snabdevanje električnom energijom.

 

Da će biti rešeni svi decenijski problemi poverovalo je dvadesetak meštana, predstavnika osam sela valjevskog kraja, nakon sastanka sa valjevskim gradonačelnikom i predstvanicima EPS-a, te je odlučeno da se do daljeg odustane od blokade puta Valjevo-Loznica koju su najavili 22. jula.

 

Maja Konjović iz Osladića nam je prenela da je jedan od čelnih ljudi Elektrodistribucije Beograd rekao da je siutacija sa snabdevanjem strujom u ovim valjevskim selima katastrofalna, da takva situacija ne postoji nigde u Srbiji, te da je mreža u jako lošem stanju.

 

Prema njenim rečima predložio je da se remontuju dalekovodi što bi trajalo do jeseni, a da bi se niskonaponska mreža u selima dovela u red potrebno je nekoliko godina.

 

"Dobili smo dosta čvrste garancije i obećanja. Videli smo dobru volju i gradonačelnika Lazara Gojkovića i predstavnika EPS-a da se problem neredovnog snabdevanja strujom ovih valjevskih sela reši. Ukoliko se ne realizuje dogovoreno i obećano, i ukoliko makar ne počnu radovi do septembra, mi ćemo blokirati magistralni put Valjevo-Loznica", najavila je Konjović i dodala da ništa nisu dobili napismeno nego im je dato usmeno obećanje.

 

Ponavlja da je na sastanku iskazana dobra volja da se problem trajno reši. Napominje da u ovim razgovorima nisu učestvovali, jer nisu ni pozvani, predstavnici valjevske Elektrodistribucije jer je, kako se čulo na sastanku, "tu stanje katastrofalno, oni su najodgovorniji, a valjevska distribucija je dovedena do propasti!".

 

Maja Konjović kaže da nisu svi predstavnici osam sela bili optimistični i da sastanak nije svima ulio poverenje.

 

"Pojedini su bili sumnjičavi i nepoverljivi. Mnogi trpe veliku finansijsku štetu, to su oni koji se bave malom privredom poput kamenorezaca, metalostrugarskih radnji, hladnjača... Većina ipak veruje da će problem konačno biti rešen", rekla je Maja Konjović u petak nakon sastanka koji je inicirao gradonačelnik Valjeva.

 

Međutim, već sutradan u subotu šest sela od Pričevića ka Stavama ostalo je bez struje i to 24 časa. Meštani su pitali "da li je to rezultat razgovora u Gradskoj upravi?". Zbog toga su odlučili da ipak blokiraju magistralni put Valjevo-Loznica danas u 13 časova u selu Pričević.

Aktuelno

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 12 sati 49 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...