Protestna šetnja meštana osam sela (foto: Đorđe Đoković)
Protestna šetnja meštana osam sela (foto: Đorđe Đoković)
02.08.2021, 13:03

Protestna šetnja umesto blokade puta Valjevo-Loznica

č: | fb:

Umesto najavljene blokade magistralnog puta Valjevo-Loznica, meštani sela Pričević, Tupanci, Beomužević, Stave, Vragočanica, Osladić, Oglađenovac i Kamenica, odlučili su se za pretestnu šetnju tom magistralnom saobraćajnicom od skretanja za selo Tupanci do centra Pričevića u dužini od blizu dva kilometra.

 

Stotinak meštana ovih sela su na taj način iskazali nezadovoljstvo zbog toga što im se nerešava višedecenijski problem neredovnog snabdevanja električnom energijom, kao i zbog čestih isključenja struje koja traju i po nekoliko dana.

Razgovor sa policijom

Razgovor sa policijom (Foto: DjordjeDjokovic)

Nakon razgovora sa policijom koja ih je upozorila da blokadom magistralne saobraćajnice čine prekršaj i da će snositi zakonske posledice, meštani su od toga odustali i odlučili se za protestnu šetnju koju je zbog bezbednosti svih učesnika u saobraćaju obezbeđivala policija.

Protestna šetnja meštana osam sela

Protestna šetnja meštana osam sela (Foto: DjordjeDjokovic)

 

I pored toga što je na sastanku u petak u Gradskoj upravi gradonačelnika Valjeva Lazara Gojkovića, predstavnika Elektrodistribucije Beograd i Kraljevo sa meštanima osam sela obećano da će se uraditi raskresavanje dalekovoda Valjevo-Kamenica i Valjevo-Stave i rekonstrukcija provodnika i izolacije na dalekovodu Valjevo-Kamenica u roku od mesec dana, dok će radovi potpune rekonstrukcije dalekovoda Valjevo-Stave biti završeni do 1. decembra 2021. godine, meštani su se odlučili na protest, jer kako rekoše "hiljadu puta smo izigrani, a sa sastanka u petak nismo dobili nikakav papir, samo obećanja!".

Živan Milivojević

Živan Milivojević (Foto: DjordjeDjokovic)

 

Jedan od nezadovoljnih Živan Milivojević iz sela Tupanci objašnjava da su se danas okupili zbog toga što su im na sastanku u Gradskoj upravi u petak "obećali čarobne štapiće, bajke i sve ostalo", a već u tom danu, dok su predstavnici osam sela bili na sastanku, struje nije bilo.

 

"Predstavnik EPS-a, koji je bio na satanku, nam je obećao da, kada počnu radovi, struju nam neće isključivati više od dva časa. Međutim u petak je struja isključena u dvet ujutro pa je došla u pet popodne, onda je nestala u subotu oko 17 časova i nije je bilo 24 časa, a bilo je 40 stepeni. Evo i jutros smo bez struje. Da li je to rezultat naših razgovora i obećanja? Ovo što se poslednjih dana dešava u našim slelima je ekološka katastrofa, jer čim nemamo struju, nemamo vodu, a bez struje i vode nemamo ni hranu. Da li je to život dostojan čoveka u 21. veku", upitao je Milivojević.

 

On je podsetio da je još 2002. godine američka IRD organizacije izdvojila novac za rekonstrukciju dalekovoda Valjevo-Stave, međutim to nikada nije urađena, a "nije nam poznato gde je novac završio". 

Okupljeni meštani osam sela

Okupljeni meštani osam sela (Foto: DjordjeDjokovic)

 

Meštani osam sela su danas poručili da će, ukoliko se ne reše njihovi višedecenijski problemi neredovnog snabdevanja električnom energijom do 3. septembra, kao što je obećano na sastanku u petak u Gradskoj upravi, sigurno organizovati blokadu magistralne saobraćajnice Valjevo-Loznica te da ih "u tome niko neće sprečiti".

 

"Nećemo to učiniti vozilima i mehanizacijom, nego ćemo doneti stolice, ležaljke, šatore, bićemo tu sve dok i poslednja kuća ne bude uredno snabdevena strujom", poručio je Živan Milivojević u ime meštana osam sela valjevskog kraja.

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 12 sati 18 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 9 sati 28 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 5 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 12 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara