Gradsko veće (foto: Kolubarske.rs)
Gradsko veće (foto: Kolubarske.rs)
04.08.2021, 07:26

Prihod grada za prvih šest meseci preko 52 posto od plana

č: | fb:

Budžet grada Valjeva za prvih šest meseci ove godine umesto 50 posto realizovan je sa 37,2 posto, dok su prihodi ostvareni sa 52,6 posto u odnosu na plan, navodi se u Izveštaju o izvršenju budžeta za prvih šest meseci 2021. godine, koji su razmatrali i prihvatili članovi Gradskog veća.

 

U izveštaju piše da je za šest meseci ostvaren prihod od oko 1,91 milijardu, dok je potrošeno 1,35 milijardi dinara.

 

Rukovodilac Odeljenja za budžet i finansije Željko Tabašević je rekao da je "izuzetno dobra realizacija prihoda za prvih šest meseci, što je najbolja realizacija u poslednjih 20 godina". Dodao je da će ovo sigurno biti jedna od najboljih budžetskih godina što se tiče prihoda.

 

Poređenja radi, recimo da je budžet Valjeva za prvih šest meseci prošle godine u vreme "korone", realizovan 33,3 posto, dok su prihodi ostvareni sa 38,7 posto u odnosu na plan.

 

Najveći deo prihoda i primanja budžeta Valjeva u prvih šest meseci ove godine ostvaren je od poreza na dohodak, dobit i kapitalnu dobit u iznosu od oko 923,2 milion dinara što čini 50,3 posto od plana, dok je 22,5 miliona dinara ili 45,05 posto u odnosu na plan ostvareno po osnovu naknada za zaštitu životne sredine.

 

Značajno manje nego što je to bilo prethodnih godina, i ispod ovogodišnjeg plana, za prvih šest meseci ostvareni su prihodi od novčanih kazni za saobraćajne prekršaje. U gradsku kasu se slilo blizu 3,2 miliona dinara što je 37,5 posto u odnosu na plan.

 

Kada je reč o rashodima, iz gradske kase za prvih šest meseci najviše novca 430,5 miliona dinara potrošeno je na rashode za zaposlene, za usluge i robe potrošeno je blizu 319 miliona dinara, dok je za ulaganja u izgradnju objekata, nabavku opreme potrošeno oko 137,3 miliona dinara.

 

Željko Tabašević

Željko Tabašević (Foto: Kolubrske.rs)

Rukovodilac Odeljenja za budžet i finansije Željko Tabašević je rekao da je najmanje novca tek 6,35 posto potrošeno za zaštitu životne sredine, dok je najbolja realizacija 51,6 posto u zdravstvenu zaštitu. Za održavanje saobraćajne infrastrukture potrošeno je samo 42,3 miliona dinara ili oko 10,9 posto, ali će, naglasio je Tabašević, do kraja godine realizacija biti značajno veća s obzirom na to da predstoje radovi na rekonstrukciji Ulice Vuka Karadžića. Takođe, rashodi će biti uvećani i za kupovinu zemljišta u iznosu od oko 250 miliona dinara.

 

"Za širenje vrelovodne mreže, rekonstrukciju Ulice Vuka Karadžića, izgradnju saobraćajnice u industrijskoj zoni i kuponivu zemljišta u industrijskoj zoni, planirano je preko 600 miliona dinara, i čim budu realizovani ti projekti značajno će biti popravljena realizacija rashoda", zaključio je rukovodilac Odeljenja za budžet i finansije Željko Tabašević.

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 23 sati 35 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara