Registracija Prijava preko FB
Gradsko veće (foto: Kolubarske.rs)
Gradsko veće (foto: Kolubarske.rs)
04.08.2021, 07:26

Prihod grada za prvih šest meseci preko 52 posto od plana

č: | fb:

Budžet grada Valjeva za prvih šest meseci ove godine umesto 50 posto realizovan je sa 37,2 posto, dok su prihodi ostvareni sa 52,6 posto u odnosu na plan, navodi se u Izveštaju o izvršenju budžeta za prvih šest meseci 2021. godine, koji su razmatrali i prihvatili članovi Gradskog veća.

 

U izveštaju piše da je za šest meseci ostvaren prihod od oko 1,91 milijardu, dok je potrošeno 1,35 milijardi dinara.

 

Rukovodilac Odeljenja za budžet i finansije Željko Tabašević je rekao da je "izuzetno dobra realizacija prihoda za prvih šest meseci, što je najbolja realizacija u poslednjih 20 godina". Dodao je da će ovo sigurno biti jedna od najboljih budžetskih godina što se tiče prihoda.

 

Poređenja radi, recimo da je budžet Valjeva za prvih šest meseci prošle godine u vreme "korone", realizovan 33,3 posto, dok su prihodi ostvareni sa 38,7 posto u odnosu na plan.

 

Najveći deo prihoda i primanja budžeta Valjeva u prvih šest meseci ove godine ostvaren je od poreza na dohodak, dobit i kapitalnu dobit u iznosu od oko 923,2 milion dinara što čini 50,3 posto od plana, dok je 22,5 miliona dinara ili 45,05 posto u odnosu na plan ostvareno po osnovu naknada za zaštitu životne sredine.

 

Značajno manje nego što je to bilo prethodnih godina, i ispod ovogodišnjeg plana, za prvih šest meseci ostvareni su prihodi od novčanih kazni za saobraćajne prekršaje. U gradsku kasu se slilo blizu 3,2 miliona dinara što je 37,5 posto u odnosu na plan.

 

Kada je reč o rashodima, iz gradske kase za prvih šest meseci najviše novca 430,5 miliona dinara potrošeno je na rashode za zaposlene, za usluge i robe potrošeno je blizu 319 miliona dinara, dok je za ulaganja u izgradnju objekata, nabavku opreme potrošeno oko 137,3 miliona dinara.

 

Željko Tabašević

Željko Tabašević (Foto: Kolubrske.rs)

Rukovodilac Odeljenja za budžet i finansije Željko Tabašević je rekao da je najmanje novca tek 6,35 posto potrošeno za zaštitu životne sredine, dok je najbolja realizacija 51,6 posto u zdravstvenu zaštitu. Za održavanje saobraćajne infrastrukture potrošeno je samo 42,3 miliona dinara ili oko 10,9 posto, ali će, naglasio je Tabašević, do kraja godine realizacija biti značajno veća s obzirom na to da predstoje radovi na rekonstrukciji Ulice Vuka Karadžića. Takođe, rashodi će biti uvećani i za kupovinu zemljišta u iznosu od oko 250 miliona dinara.

 

"Za širenje vrelovodne mreže, rekonstrukciju Ulice Vuka Karadžića, izgradnju saobraćajnice u industrijskoj zoni i kuponivu zemljišta u industrijskoj zoni, planirano je preko 600 miliona dinara, i čim budu realizovani ti projekti značajno će biti popravljena realizacija rashoda", zaključio je rukovodilac Odeljenja za budžet i finansije Željko Tabašević.

Aktuelno

Poreska uprava (foto: Đorđe Đoković)
Shit happens Pre 18 sati 41 minuta

Pandora i natalitet

Mesecima traje borba domaćih poslodavaca sa ministrom opevanim u Pandorinim papirima. Pošto mu je dosadilo da operiše po Bugarskoj, Mali plagijator smislio je (ne baš lukav) način da utera pare u...  · 1 komentar

Darko Kostić (foto: Kolubarske.rs)
Zbog podnošenja tužbe protiv Grada Pre 20 sati 57 minuta

Pravobranilac odoleva pritiscima, kritikama i napadima

Pred Višim sudom u petak će biti nastavljeno ročište po tužbi Pravobranilaštva protiv Grada i Republike zbog nezakonitog otuđenja zemljišta bez naknade. Darko Kostić, zbog te tužbe, već dva meseca...  · 21 komentara