Protesti u Pričeviću (foto: Đorđe Đoković)
Protesti u Pričeviću (foto: Đorđe Đoković)
05.08.2021, 06:42

Saopštenje umesto odgovora na pitanja o problemu sa strujom

č: | fb:

Tek nakon pobune meštana osam sela valjevskog kraja, koji su ukazali na višedecenijski problem lošeg snabdevanja električnom energijom, na česta isključenja struje koja traju i po nekoliko dana, nadležni u Elektrodistribuciji Srbije i u Gradskoj upravi shvatili su težinu problema i najavili skoru rekonstrukciju niskonaponske mreže i dalekovoda.

 

Meštani sela Pričević, Tupanci, Beomužević, Stave, Vragočanica, Osladić, Oglađenovac i Kamenica poručili su, sa protesta u ponedeljak, da će blokirati magistralnu saobraćajnicu Valjevo-Loznica, ukoliko do septembra ne otpočne rešavanje problema.

 

Pobuna meštana osam sela valjevskog kraja nije samo "probudila" i uzdrmala nadležne, nego je podstakla i meštane ostalih sela valjevskog kraja, koji takođe "žive u mraku" godinama pa i deceniju, da zatraže pomoć. Oni su se javili redakciji Kolubarske.rs uz molbu da pišemo i o njihovim mukama.

 

Otuda smo pre devet dana Sektoru za odnose da javnošću Elektrodistribucija Srbije, koji se sam oglasio nakon našeg pisanja o teškom životu bez struje meštana valjevskih sela, postavili pitanje:

 

Da li će problem lošeg elektrosnabdevanja brojnih valjevskih sela biti trajno rešen, kako i kada? I to ne samo u desetak sela valjevskog kraja, Pričević, Beomužević, Osladić, Tupanci, Vragočanica, Kamenica, Dragijevica…, koji se pominju u tekstu nego i u mnogim drugim selima, na koja su nam ukazali čitaoci, poput: Zlatarić, Kotešica, Joševa, Rabas, Suvodanje, Stanina Reka, Sitarice, Popučke, Leskovice, Bogatić, Sušica, Carić, Rađevo selo, Gola Glava, Žabri, Dragodol, Stave...

 

Na ovo pitanje Sektor za odnose sa javnošću Elektrodistribucija Srbije nije nam odgovorio, ali je medijima, pa i Kolubarskim.rs, poslao saopštenje za javnost i to nakon protesta meštana osam sela koji je održan u Pričeviću u ponedeljak, 2. avgusta.

 

U tom saopštenju se navodi da su "u cilju rešavanja problema u napajanju električnom energijom naselja u okolini Valjevske Kamenice i Valjeva, angažovane sve raspoložive ekipe Elektrodistribucije Srbije – ogranak Valjevo, koje su već u prethodnoj nedelji sprovele značajne aktivnosti na saniranju kvarova na elektrodistributivnoj mreži".

 

"Uklonjeno je rastinje na najproblematičnijim mestima, a u toku su i pripremne aktivnosti za zamenu izolatora na 35 kV dalekovodu Valjevo 2 – Valjevska Kamenica. Takođe, uklonjeno je rastinje na više trasa na 10 kV dalekovodu za Stave. U pitanju su deonice Valjevo 11-Donja Bukovica-Jeremijina kuća,  dužine oko četiri kilometra, zatim deonica kroz sela Belo Polje –Zlatarić-Donja Bukovica, dužine oko dva kilometra, deonica Jeremijina kuća prema Valjevskoj Kamenici, dužine oko tri kilometra, kao i deonica Jeremijina kuća odvajanje za Stave (kroz sela Pričević, Belmužević, Tupanci, Stave) do magistralnog puta Valjevo Loznica, dužine oko šest kilometara", navedeno je u saopštenju.

 

Dodaje se da će "u skladu sa dogovorom sa sastanka koji je prošlog petka održan uGradskoj upravi Valjeva, na kojem su učestvovali i predstavnici žitelja valjevskih sela, Elektrodistribucija Srbije će, u saradnji sa lokalnom samoupravom, i u narednom periodu nastaviti sa intenzivnim aktivnostima na sanaciji i unapređenju elektrodistributivne mreže".

 

Međutim u saopštenju nije navedeno koje su to konkretne "intenzivne aktivnosti na sanaciji i unapređenju elektrodistributivne mreže" sa kojima će biti nastavljeno u narednom periodu.

 

Sektor za odnose sa javnošću Elektrodistribucija Srbije u saopštenju ističe da su prekidi u snabdevanju električnom energijom tokom proteklog vikenda bili posledica pre svega nezapamćenog nevremena koje je pogodilo valjevski kraj (jak olujni vetar je na pojedinim mestima čupao drveće iz korena), koje je izazvalo dodatnu štetu na elektrodistributivnoj mreži. Ekipe Elektrodistribucije Srbije – ogranak Valjevo su i te kvarove sanirale u najkraćem mogućem roku.

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 5 sati 37 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 8 sati 13 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 1 komentar