Sednica Gradskog veća (foto: Đorđe Đoković)
Sednica Gradskog veća (foto: Đorđe Đoković)
09.09.2014, 18:03

Usvojen plan za Toplanu od „tri koraka“

č: | fb:

Gradski većnici danas su usvojili plan od „tri koraka“ za konsolidaciju Toplane, koji bi trebalo, u naredne tri godine, da postavi na zdrave noge ovo javno preduzeće nakon višegodišnje krize i brojnih problema. Prvi korak, prema predlogu Nadzornog odbora, biće realizovan do septembra sledeće godina, a podrazumeva smanjenje zarada zaposlenih do deset odsto, novu sistematizaciju radnih mesta i preraspodelu radnika, manje račune za mobilne telefone i ukidanje reprezentacije.

Drugi korak, planiran za naredna tri meseca, je izmirenje dospelih i tekućih obaveza, obezbeđenje energenata i ostalih uslova neophodnih za predstojeću grejnu sezonu. To podrazumeva i kreditno zaduženje od 80 miliona dinara, kojim će biti pokrivena dugovanja Toplane i to najviše za energente, 12 miliona Republičkoj direkciji za robne rezerve, 10 miliona dinara NIS-u i za sruju 10 miliona dinara, kao i za otplatu kredita i plaćanje kamata.

Treći korak je oročen na 1. septembar 2017. godine, do kada bi trebalo da bude povećan broj korisnika gradskog sistema grejanja i napravljen plan, da se umesto mazuta, koji je najskuplji energent, koristi tečni naftni gas ili zemni gas, jeftiniji i ekološki prihvatljiviji energenti.

 

Sednica Gradskog veća

Sednica Gradskog veća (Foto: Đorđe Đoković)

Najviše primedbi i sugestija na plan konsolidacije Toplane izneo je predsednik Skupštine grada Mihailo Jokić, koji je rekao da je osnovni problem površina koja se greje i da je važno što pre povećati broj korisnika. On smatra da je velika greška, ali i trošak, bilo to što je rađena toplifikacija grada - širenje mreže, bez novih priključaka. “Neophodno  je uraditi podstanice, a ukoliko ih ne mogu platiti građani, moramo naći modus da se to uradi”, predložio je Mihailo Jokić.

Predloženi planu konsolidacije u nekim delovima ne znači oporavak i rešenje problema, smatra član Veća Milojko Pantić, jer se "kreditnim zaduženjem ne unapredjuje rad Toplane već se samo refinansira postojeći kredit". 

S obzirom na to da ni svi članovi Gradskog veća nisu bili za usvajanje, plan od „tri koraka“ za konsolidaciju Toplane prošao je sa dva uzdržana glasa. O planu će se izjašnjavati i odbornici na sednici Skupštine grada, koja će biti održana 26. septembra.

 

 

 

Aktuelno

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 59 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 22 sati 28 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...