Sednica Gradskog veća (foto: Đorđe Đoković)
Sednica Gradskog veća (foto: Đorđe Đoković)
09.09.2014, 18:03

Usvojen plan za Toplanu od „tri koraka“

č: | fb:

Gradski većnici danas su usvojili plan od „tri koraka“ za konsolidaciju Toplane, koji bi trebalo, u naredne tri godine, da postavi na zdrave noge ovo javno preduzeće nakon višegodišnje krize i brojnih problema. Prvi korak, prema predlogu Nadzornog odbora, biće realizovan do septembra sledeće godina, a podrazumeva smanjenje zarada zaposlenih do deset odsto, novu sistematizaciju radnih mesta i preraspodelu radnika, manje račune za mobilne telefone i ukidanje reprezentacije.

Drugi korak, planiran za naredna tri meseca, je izmirenje dospelih i tekućih obaveza, obezbeđenje energenata i ostalih uslova neophodnih za predstojeću grejnu sezonu. To podrazumeva i kreditno zaduženje od 80 miliona dinara, kojim će biti pokrivena dugovanja Toplane i to najviše za energente, 12 miliona Republičkoj direkciji za robne rezerve, 10 miliona dinara NIS-u i za sruju 10 miliona dinara, kao i za otplatu kredita i plaćanje kamata.

Treći korak je oročen na 1. septembar 2017. godine, do kada bi trebalo da bude povećan broj korisnika gradskog sistema grejanja i napravljen plan, da se umesto mazuta, koji je najskuplji energent, koristi tečni naftni gas ili zemni gas, jeftiniji i ekološki prihvatljiviji energenti.

 

Sednica Gradskog veća

Sednica Gradskog veća (Foto: Đorđe Đoković)

Najviše primedbi i sugestija na plan konsolidacije Toplane izneo je predsednik Skupštine grada Mihailo Jokić, koji je rekao da je osnovni problem površina koja se greje i da je važno što pre povećati broj korisnika. On smatra da je velika greška, ali i trošak, bilo to što je rađena toplifikacija grada - širenje mreže, bez novih priključaka. “Neophodno  je uraditi podstanice, a ukoliko ih ne mogu platiti građani, moramo naći modus da se to uradi”, predložio je Mihailo Jokić.

Predloženi planu konsolidacije u nekim delovima ne znači oporavak i rešenje problema, smatra član Veća Milojko Pantić, jer se "kreditnim zaduženjem ne unapredjuje rad Toplane već se samo refinansira postojeći kredit". 

S obzirom na to da ni svi članovi Gradskog veća nisu bili za usvajanje, plan od „tri koraka“ za konsolidaciju Toplane prošao je sa dva uzdržana glasa. O planu će se izjašnjavati i odbornici na sednici Skupštine grada, koja će biti održana 26. septembra.

 

 

 

Aktuelno

Porušeno dečje igralište na Divčibarama (foto: Kolubarske.rs)
Zbog usaglašavanja sa Pravilnikom o bezbednosti Pre 1 sati 45 minuta

Uklonjeno dečje igralište na Divčibarama, biće urađeno novo

Zabavno-avanturistički park za decu u centru Divčibara, porušen je krajem prošle nedelje, kako bi na istom mestu bilo izgrđeno novo igralište u skladu sa Pravilnikom o bezbednosti dečjih igrališta....

Viši sud (foto: Đorđe Đoković)
Viši sud u Valjevu Pre 4 sati 37 minuta

Ponovo rehabilitovan Nikola Kalabić

Viši sud u Valjevu doneo je novo rešenje kojim je ponovo usvojen zahtev za rehabilitaciju Nikole Kalabića, nekadašnjeg komandanta Gorske kraljeve garde Jugoslovenske vojske u otadžbini.  · 6 komentara

Tešnjarske večeri (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja 6.08.2022

"Mi, Valjevci!". Koji, šta, kako?

Lokalpatriotizam nije nužno provincijalizam, nego normalan izraz interesovanja (ne mora "ljubavi", to je nešto više), za svoju užu sredinu. Da li je čovek u njoj slučajno (tu se našao možda zbog...  · 20 komentara