Sednica Gradskog veća (foto: Đorđe Đoković)
Sednica Gradskog veća (foto: Đorđe Đoković)
09.09.2014, 18:03

Usvojen plan za Toplanu od „tri koraka“

č: | fb:

Gradski većnici danas su usvojili plan od „tri koraka“ za konsolidaciju Toplane, koji bi trebalo, u naredne tri godine, da postavi na zdrave noge ovo javno preduzeće nakon višegodišnje krize i brojnih problema. Prvi korak, prema predlogu Nadzornog odbora, biće realizovan do septembra sledeće godina, a podrazumeva smanjenje zarada zaposlenih do deset odsto, novu sistematizaciju radnih mesta i preraspodelu radnika, manje račune za mobilne telefone i ukidanje reprezentacije.

Drugi korak, planiran za naredna tri meseca, je izmirenje dospelih i tekućih obaveza, obezbeđenje energenata i ostalih uslova neophodnih za predstojeću grejnu sezonu. To podrazumeva i kreditno zaduženje od 80 miliona dinara, kojim će biti pokrivena dugovanja Toplane i to najviše za energente, 12 miliona Republičkoj direkciji za robne rezerve, 10 miliona dinara NIS-u i za sruju 10 miliona dinara, kao i za otplatu kredita i plaćanje kamata.

Treći korak je oročen na 1. septembar 2017. godine, do kada bi trebalo da bude povećan broj korisnika gradskog sistema grejanja i napravljen plan, da se umesto mazuta, koji je najskuplji energent, koristi tečni naftni gas ili zemni gas, jeftiniji i ekološki prihvatljiviji energenti.

 

Sednica Gradskog veća

Sednica Gradskog veća (Foto: Đorđe Đoković)

Najviše primedbi i sugestija na plan konsolidacije Toplane izneo je predsednik Skupštine grada Mihailo Jokić, koji je rekao da je osnovni problem površina koja se greje i da je važno što pre povećati broj korisnika. On smatra da je velika greška, ali i trošak, bilo to što je rađena toplifikacija grada - širenje mreže, bez novih priključaka. “Neophodno  je uraditi podstanice, a ukoliko ih ne mogu platiti građani, moramo naći modus da se to uradi”, predložio je Mihailo Jokić.

Predloženi planu konsolidacije u nekim delovima ne znači oporavak i rešenje problema, smatra član Veća Milojko Pantić, jer se "kreditnim zaduženjem ne unapredjuje rad Toplane već se samo refinansira postojeći kredit". 

S obzirom na to da ni svi članovi Gradskog veća nisu bili za usvajanje, plan od „tri koraka“ za konsolidaciju Toplane prošao je sa dva uzdržana glasa. O planu će se izjašnjavati i odbornici na sednici Skupštine grada, koja će biti održana 26. septembra.

 

 

 

Aktuelno

Opremljen amfiteatar (foto: www.mionica.rs)
Ministarstvo pravde podržalo projekat Pre 54 minuta

Opremljen amfiteatar u Srednjoj školi u Mionici

Srednja škola u Mionici dobila je kompletno opremljen amfiteatar sa 55 mesta. Ministarstvo pravde podržalo je ovaj projekat sa gotovo 700 hiljada dinara, saopšteno je iz Opštinske uprave.

Dragan Stojković (foto: skrinšot RTS)
Bez kraja Pre 23 sati 5 minuta

Da nije prevelika doza, za jedan dan?

U tek minuli ponedeljak, čusmo dve izjave. Za enciklopedije! Ne baš svetske mudrosti, ali svetske sigurno. Naravno, ukoliko svet nema pametnija posla, nego da sluša ili čita šta se kod nas priča....  · 3 komentara