Jezero u centru Divčibara (foto: Kolubarske.rs)
Jezero u centru Divčibara (foto: Kolubarske.rs)
17.08.2021, 07:10

Divčibarske reke i potoci bez života

č: | fb:

Divčibarama, turističkim centrom, ovog leta, kao nijednog do sada, širi se nesnosan smrad kanalizacije. "Ugušićemo se u fekalijama", kažu zabrinuto, ali i ljutito, Divčibarci, vikendaši i turisti.

 

Koliko su potoci i reka Crna Kamenica, u kojoj završavaju skoro sve divčibarske otpadne i fekalne vode, zagađeni najbolje pokazuje to da u njima nema života, nema više ni žaba, a na Divčibarama je sve manje i ptica jer nemaju gde da piju vodu.

Fekalije u Crnoj Kamenici

Fekalije u Crnoj Kamenici (Foto: Kolubarske.rs)

 

Ekološka katastrofa je na pomolu, alarmi su uključeni već duže vreme, lokalne vlasti su dugo "pokrivale uši i zatvarale oči" jer je tako mnogo lakše nego rešavati i rešiti probleme. I pored toga što je u budžetu fonda za zaštitu životne sredine grada Valjeva poslednjih pet godina planiran novac za projektovanje i izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda na Divčibarama, do danas niti je projektovano, niti je izgrađeno. Takođe, i pored najava, planova i obećanja lokalne vlasti, nije završeno proširenje i rekonstrukcija primarne kanalizacione mreže, niti su izgrađeni sekundarni priključci.

 

Kanalizaciona mreža stara preko 60 godina

 

Prethodno gradsko rukovodstvo, na čelu sa gradonačelnikom Slobodanom Gvozdenovićem, je "bilo rešeno" da izgradi postrojenje za preradu otpadnih voda, ali osim "rešenosti" ničega drugog nije bilo. U julu 2020. godine raspisana je javna nabavka za izradu projektno-tehničke dokumentacije za postrojenje za preradu otpadnih voda na Divčibarama. Međutim u novembru iste godine je bez obrazloženja postupak obustavljen.

 

Jedno od obećanja novog gradskog rukovodstva, u avgustu prošle godine, je bilo upravo rešavanje problema kanalizacije na Divčibarama i izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda.

 

Da je i novo rukovodstvo "rešeno" da gradi postrojenje za preradu otpadnih voda bilo je jasno u aprilu kada je ponovo raspisana javna nabavka za izradu projektno-tehničke dokumentacije za postrojenje za preradu otpadnih voda sa pripadajućom kanalizacionom mrežom na Divčibarama, koja je okončana pre dva meseca. Rok za izradu projektno-tehničke dokumentacije, za koju je iz budžeta Valjeva plaćeno 17,6 miliona dinara sa PDV, je kraj 2021. godine. Ali urađen projekat ne znači i izgrađeno postrojenje za preradu otpadnih voda i završenu kanalizacionu mrežu!

 

U kakvom je stanju primarna kanalizaciona mreža najbolje govore podaci navedeni u tehničkoj dokumentaciji javne nabavke

 

"Postojeća primarna kanalizaciona mreža na Divčibarama je urađena krajem šezdesetih godina sa ukupnom dužinom 3.685 metara, bez stabilizacije, delimično je potonula, veliki broj deonica je van funkcije i u ovom momentu predstavlja ozbiljan izvor zagađenja životne sredine. Veliki broj objekata nije povezan na kanalizacionu mrežu, već svoje sanitarne otpadne vode sakupljene u septičkoj jami direktno upuštaju u rečni tok Crne Kamenice".

Radovi na kanalizacionoj mreži (2018.)

Radovi na kanalizacionoj mreži (2018.) (Foto: Kolubarske.rs)

 

U vreme prethodne vlasti 2018. i 2019. godine izgrađeni su delovi primarne kanalizacione mreže i to u zoni centra Divčibara do lokacije "Bio disk" uređaja – odnosno budućeg postrojenja za preradu otpadnih voda u dužini od 1.085 metara i severozapadni krak od odmarališta "Stevan Filipović" do centra Divčibara u dužini od 1.576 metara.

 

Međutim nije urađan krak primarne kanalizacione mreža od centra Divčibara ka Kaoni gde se nalazi više velikih naselja i turističkih objekata - "Zmaj", "Heba", "Zamak", "Pepa"..., tako da se u malom jezeru pored crkve na kraju potoka Žujan, koji se uliva u Crnu Kamenicu u centru Divčibara, talože otpadne vode.

Fekalije u centru Divčibara

Fekalije u centru Divčibara (Foto: Kolubarske.rs)

 

Takođe, nije zamenjena stara i dotrajala kanalizaciona mreža na koju je priključen novoizgrađeni hotel "Crni vrh". Osim toga što iz tog hotela i drugih turističkih objekata - apartmana u tom delu Divčibara sve otpadne vode i fekalije završavaju u reci Crna Kamenica problem su i šahte, koje su bez poklopca, preko njih su stavljene letve i kanta kao upozorenje pešacima da mogu upasti u njih, a neke su obeležene znakom upozorenja.

Šahta

Šahta

Iz tih šahti se voda izliva u vododerinu, koja je ovog leta presušila, te je ispunjena otpadnim vodama i fekalijama. Ono što se ne izlije u vododerinu završi u reci Crna Kamenica.

Fekalije u vododerini

Fekalije u vododerini (Foto: Kolubarske.rs)

 

Bez sekundarne mreže, a hotela i apartmana sve više i više

 

Kada je pre dve godine izgrađena primarna kanalizaciona mreža nije urađena i sekundarna, te brojni hoteli i apartmanska naselja nisu priključeni na novoizgrađenu primarnu kanalizacionu mrežu.

 

Poslednje dve godine Divčibare beleže građevinski bum. Prema podacima Gradske uprave, samo za prvih osam meseci ove godine Odeljenje za urbanizam, građevinarstvo, saobraćaj i zaštitu životne sredine izdalo je 27 novih građevinskih dozvola, i to 17 za izgradnju vikendica i 10 apartmanskih objekata, kao i 16 izmena građevinskih dozvola.

 

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković nije odgovorio na pitanje Kolubarskih.rs zbog čega Grad izdaje građevinske dozvole za gradnju apartmana i drugih smeštajnih kapaciteta, a pritom nije rešeno pitanje vodosnabdevanja, kanalizacije, struje na Divčibarama? 

 

Takođe nismo dobili odgovor na pitanje da li je Grad mogao, privremeno, da zastane sa izdavanjem građevinskih dozvola dok se ne reše infrastrukturni problemi na Divčibarama, pre svih kanalizacija i postrojenje za preradu otpadnih voda? U odgovoru, rukovodilac Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo, saobraćaj i zaštitu životne sredine Aleksandar Purić je naveo da u zakonima postoji mogućnost da se privremeno obustave radovi na period najduže do godinu dana, ali da ne postoji Plan detaljne regulacije Divčibara koji bi bio pretpostavka za privremenu obustavu gradnje.

 

Zbog čega takav dokument ne postoji, Purić nije odgovorio, kao i zašto gradska vlast dozvoljava stihijsku gradnju nasuprot planskoj urbanizaciji koja bi bila definisana takvim dokumentom? Kako je moguće da jedan takav prirodni biser kao što su Divčibare i resurs na koji se često pozivaju gradski čelnici nema takav dokument koji bi bio osnova svakog promišljenog razvoja?

Gradilišta na Divčibarama

Gradilišta na Divčibarama

 

Koliko se gradsko rukovodstvo ozbiljno bavi infrastrukturnim problemima na Divčibarama i koliko prati građevinski razvoj i komunalno zaostajanje, pokazuju deset godina stari podaci navedeni u projektnom zadatku javne nabavke izrada projektno-tehničke dokumentacije za postrojenje za preradu otpadnih voda sa pripadajućom kanalizacionom mrežom na Divčibarama.

 

U projektnom zadatku tendera piše da prema popisu iz 2011. godine na teritoriji Divčibara stalno živi 141 stanovnik. "U okviru turističke ponude na Divčibarama na raspolaganju gostima je oko 1300 kategorisanih smeštajnih jedinica (hoteli, odmarališta, pansioni) i oko 1800 vikend kuća – nekategorisani smeštaj. Trend je da se svake godine broj novoizgrađenih objekata povećava. Očekivani ubrzani razvoj turističkog mesta Divčibare potrebno je ispratiti odgovarajućim unapređenjem infrastrukture i povećanjem kvaliteta komunalnih usluga. Sama struktura naselja Divčibare, koju odlikuje velika neravnomernost i oscilacije broja stanovnika i korisnika komunalnih usluga tokom godine, zahteva da se komunalni sistemi planiraju, projektuju i grade u skladu sa posebnim zahtevima".

 

Kako će gradsko rukovodstvo planirati i rešavati komunalne probleme ako nema ažurne podatke o trenutnim kapacitetima i Planski dokument o detaljnom razvoju Divčibara na osnovu kojih bi dimenzionisalo i izgradilo adekvatnu infrastrukturu ili, u konkretnom slučaju, na osnovu kojih parametara su određeni kapaciteti kanalizacione mreže i budućeg postrojenja za preradu otpadnih voda?

 

Postrojenje za preradu otpadnih voda izgrađeno pre skoro pola veka

 

Kada je reč o postrojenju za preradu otpadnih voda, u tenderskoj dokumentaciji piše da je "postojeće postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda izgrađeno u dolini reke Crna Kamenica. Nikada od svoje izgradnje nije bilo u funkciji. Sam objekat je urušen, a deo neprečišćene kanalizacije odlazi u reku. U tehnološkom pogledu postrojenje je koncipirano po tehnologiji koja više nije aktuelna i koja je u sadašnjem trenutku u potpunosti prevaziđena i ekonomski nerentabilna".

Staro postrojenje za preradu otpadnih voda

Staro postrojenje za preradu otpadnih voda

 

Međutim, prema svedočenju žitelja Divčibara i "starih" vikendaša, postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u dolini reke Crna Kamenica je radilo godinu dana i to, kako tvrde, "veoma dobro", a onda je, prema njihovim rečima, "iznenada i bez objašnjenja zatvoreno, a oprema je ko zna gde odneta".

 

O postrojenju za preradu otpadnih voda i njegovoj sudbini više detalja u jednom od narednih tekstova projekta "Postrojenje otpadnih voda na Divčibarama svake godine na novom početku – nenamensko trošenje eko fonda".

 

CRTA projekat #GrađaniImajuMoć

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 20 sati 40 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 17 sati 50 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara