Zoran Jakovljević (foto: Kolubarske.rs)
Zoran Jakovljević (foto: Kolubarske.rs)
20.08.2021, 06:56

DS: Ne smemo dozvoliti otvaranje rudnika litijuma u valjevskom kraju

č: | fb:

Nastavljajući aktivnosti na informisanju građanki i građana Valjeva o štetnosti otvaranja potencijalnog rudnika litijuma i bora u neposrednoj okolino našeg grada, Gradski odbor Demokratske stranke je juče na Gradskom trgu organizovao akciju "Valjevo neće rudnik".

 

Valjevski kraj je jedan od najlepših u Srbiji. Naši preci su ga sačuvali za nas, a naša dužnost je da ga sačuvamo za naše potomke. Zato smo protiv rudnika litijuma u našem kraju.

Akcija DS na Gradskom trgu

Akcija DS na Gradskom trgu (Foto: Kolubarske.rs)

Na panou postavljenom na Gradskom trgu bile su fotografije na kojima se vidi kako izgledaju područja nakon završene eksploatacije, kao i mapa predela u okolini Valjeva koji je predviđen za rudnik. Demokrate su građanima delile flajere sa odgovorima na pitanje zašto je rudnik opasan i porukom da moramo sačuvati prirodu našeg kraja za nas i naše potomke, uz poziv sgrađanima da se ujedinimo i usprotivimo otvaranju rudnika litijuma i bora u Valjevu.

 

Prema rečima predsednika valjevskih demokrata Zorana Jakovljevića akcija je organizovana da "posle ne bude kasno", imajući u vidu da je priča o Rio Tintu i eksploataciji litijuma u Loznici odmakla, i čini se da je tamo bitka izgubljena, ali u Valjevu ne bi trebalo da bude.

 

- Na mapi koju smo ovde na Gradskom trgu pokazali sugrađanima vidi se da područje na kome je ruda pronađena ima površinu od 16 kvadratnih kilometara. Dosadašnja istraživanja su pokazala da litijuma i bora ima, tako da kanadska kompanija Euro Lithium, koja je radila istraživanja, sada pokušava da pronađe investitora koji bi uložio novac u otvaranje rudnika, a u dokumentima ove firme piše da je otvaranje rudnika moguće već od 2025. godine. Ako znamo da je prosečna dubina na kojoj je pronađen litijum preko 270 metara, možemo da zamislimo kako će izgledati područje nakon završene eksploatacije. Zato nikako ne smemo dozvoliti tu njihovu akciju – rekao je Jakovljević.

 

Aktuelna vlast optužuje Demokratsku stranku da je priča o litijumu i boru počela u vreme vladavine demokrata 2010. i 2011. godine, te da su tada date dozvole. Međutim, podseća Jakovljević, dozvole su date za istražne radove, što je sasvim logično da se prvo istraži čime raspolažemo, kakav je rudni potencijal, da se utvrdi činjenično stanje, pa se nakon toga, i to tek kada se dobro razmisli, izdaje dozvola za eksploataciju.

 

- Rio Tinto sa reputacijom kakvu ima, a na fotografijama smo pokazali šta ostavlja iza sebe, po našem mišljenju ne bi nikada mogao da dobije dozvolu za eksploataciju – naglasio je Jakovljević i ponovio da oko akacije "Valjevo neće rudnik" treba da se okupe sve opozicione partije, a pre svega građani. Otuda je namera demokrata da građanima objasne kakvu i koliku štetu bi nanelo otvaranje rudnika, kao i kakvu potencijalnu opasnost predstavlja za valjevski kraj.

Zoran Jakovjević

Zoran Jakovjević (Foto: Kolubarske.rs)

 

Na pitanje novinara kako komentariše nameru vlasti da raspiše referendum o otvaranju rudnika litijuma u Jadru i svoju odluku amnestira time što će je prebaciti na narod, Jakovljević kaže da nema potrebe raspisivati referendum. On smatra da je u pitanju konkretan dogovor ove vlasti i Rio Tinta te da se vlast iz toga ne može tako lako izvući i zato prebacuje loptu na referendum.

 

- Učešće građana u ovakvom jednom pitanju nije samo kroz referendum. Trebalo je mnogo ranije informisati građane i objasniti im šta znači otvaranje tih rudnika, čuti njihovo mišljenje, organizovati javnu raspravu. Pitanje na referendumu će sigurno biti koncipirano poput da li ste vi protiv da bolje živite – kazao je predsedik valjevskih demokrata i zaključio da dražava ne bi smela da dozvoli otvaranje rudnika i eksploataciju litijuma jer će se time sigurno trajno uništiti životna sredina.

 

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 9 sati 25 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 12 sati 14 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.