Žarko Kovač (foto: Đorđe Đoković)
Žarko Kovač (foto: Đorđe Đoković)
09.09.2014, 18:17

Obnova kuća do kraja novembra?

č: | fb:

Članovi Gradskog veća usvojili su  izveštaj o merama koje su preduzete na otklanjanju posledica majskih poplava i klizišta. Zamenik gradonačelnika Žarko Kovač naglasio je da je ovo „preliminarni izveštaj o aktivnostima na sanaciji posledica poplave“ i najavio da će konačan biti završen do sednice Skupštine grada, koja bi, kako je rekao, trebalo da bude održana krajem novembra, do kada će biti izgrađeni i objekti.

- Ukupna šteta na infrastrukturi, stambenim i ekonomskim objektima, privredi i poljoprivredi iznosi milijardu i 127 miliona dinara. Zakon o sanaciji poplavljenih područja je pomogao da budu doneta kvalitetnija rešenja, a samim tim je smanjena mogućnost nepravilnosti, dok je istovremeno regulisano da se mogu graditi ili sanirati samo stambene porodične kuće oštećene u majskim poplavama i klizištima. Trebalo je ispuniti urbanističke uslove, u smislu geoloških uslova, tako da je dosta vremena bilo potrebno da se urade sva rešenja - kaže Kovač.  

Na spisku za obnovu je 49 stambenih objekata, koji su podeljeni u tri grupe. U prvu spadaju objekti sa šestim stepenom i takvih je  26. Od tog broja doneto je 20 prvostepenih rešenja, od kojih je 13 pozitivnih i to je osam rešenja doneto za izgradnju novih objekata, a pet za isplatu novca. Još četiri predmeta koji se odnose na oštećenje objekata u prvoj kategoriji su u postupku, a za dva predmeta su donete odluke o prekidu postupka dok se ne reše sporni imovinsko-pravni odnosi. Drugu grupu čine objekti koji prete da budu srušeni zbog klizišta i takvih je 17, a u treću spadaju objekti čija je okolina uništena klizištem i ima ih  šest. Svi predmeti za objekte druge i treće kategorije su u postupku

Sednica Gradskog veća

Sednica Gradskog veća (Foto: Đorđe Đoković)

Obnova infrastrukture

Gradski većnici su danas usvojili i izveštaj Gradske direkcije. Peliminarna šteta na infrastrukturi je 290,7 miliona dinara. Oštećeno je 185 lokalnih i nekategorisanih puteva i srušeno ili oštećeno 25 mostova. Hitno su osposobljeni putevi na 112 lokacija, a do sada nije saniran nijedan most „zbog nedostatka sredstava i neophodnosti projektovanja mostova“. Rade se projekti za dva velika mosta, jedan na reci Gradac, ka naselju Aničići i crpnoj stanici sa koje se grad snabdeva vodom i drugi most na Obnici ka naselju Veselinovići. 

- Oštećenja na magistralnim i regionalnim putevima, mostovima i vodopropustima, su u nadležnosti preduzeća „Putevi Srbije“. Još uvek ništa nije urađeno, kako smo dobili poslednji odgovor, zbog „sleganja zemljišta“, što je u suštini korektno, verovatno da jeste tako – kazao je Kovač.

Grad je za odbranu od poplava i hitnu sanaciju izdvojio 127 miliona i 411 hiljada dinara za rešavanje urgentnih pitanja na lokalnoj infrastrukturi. Kovač je rekao da će, prema poslednjim informacijama, država refundirati deo tog novca, u iznosu od 75 do 80 odsto od predložene sume, tako da bi, ukoliko se taj novac dobije mogla biti urađena i sanacija klizišta u gradskim naseljima.

Žarko Kovač kaže da su  planira radovi na obezbeđenju obale Kolubare i Ljubostinje čija je vrednost oko 115, 5 miliona dinara. Radovi su povereni Javnom vodoprivrednom preduzeću „Srbijavode“, a deo hitnih radova obavila je valjevska „Erozija".

Štetu od poplava je prijavio 61 privrednik, malo ili srednje preduzeće, a među 927 prijava u poljoprivredi najveći broj se odnosi na štete na usevima, voćnjacima i baštama.

Saradnja sa donatorima

Grad je uspostavio saradnju sa brojnim donatorskim organizacijama, koje su spremne da pmognu u saniranju štete u privredi i poljoprivredi. ASB fondacije iz Nemačke, pored pomoći u poljoprivredi, saniraće 23 kuće prvog stepena oštećenja čija će izgradnja početi tokom ovog meseca. Najavljeno je da će ova fondacija graditi i nekoliko novih kuća, o čemu će biti doneta odluka u saradnji sa Kancelarijom za obnovu. Za pomoć Organizacije za poljoprivredu i hranu Ujedinjenih nacija FAO stiglo je i obrađeno skoro 800 prijava. Fondacija „Ana i Vlade Divac“ realizuje projekat u okviru koga će biti podeljena bespovratna sredstva privrednicima i poljoprivrednim gazdinstvima, prema kriterijumima te fondacije, u ukupnom iznosu od 80.000 evra, a maksimalna pojedinačna donacija iznosi 4.000 evra. 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 21 sati 55 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 19 sati 5 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara