Žarko Kovač (foto: Đorđe Đoković)
Žarko Kovač (foto: Đorđe Đoković)
09.09.2014, 18:17

Obnova kuća do kraja novembra?

č: | fb:

Članovi Gradskog veća usvojili su  izveštaj o merama koje su preduzete na otklanjanju posledica majskih poplava i klizišta. Zamenik gradonačelnika Žarko Kovač naglasio je da je ovo „preliminarni izveštaj o aktivnostima na sanaciji posledica poplave“ i najavio da će konačan biti završen do sednice Skupštine grada, koja bi, kako je rekao, trebalo da bude održana krajem novembra, do kada će biti izgrađeni i objekti.

- Ukupna šteta na infrastrukturi, stambenim i ekonomskim objektima, privredi i poljoprivredi iznosi milijardu i 127 miliona dinara. Zakon o sanaciji poplavljenih područja je pomogao da budu doneta kvalitetnija rešenja, a samim tim je smanjena mogućnost nepravilnosti, dok je istovremeno regulisano da se mogu graditi ili sanirati samo stambene porodične kuće oštećene u majskim poplavama i klizištima. Trebalo je ispuniti urbanističke uslove, u smislu geoloških uslova, tako da je dosta vremena bilo potrebno da se urade sva rešenja - kaže Kovač.  

Na spisku za obnovu je 49 stambenih objekata, koji su podeljeni u tri grupe. U prvu spadaju objekti sa šestim stepenom i takvih je  26. Od tog broja doneto je 20 prvostepenih rešenja, od kojih je 13 pozitivnih i to je osam rešenja doneto za izgradnju novih objekata, a pet za isplatu novca. Još četiri predmeta koji se odnose na oštećenje objekata u prvoj kategoriji su u postupku, a za dva predmeta su donete odluke o prekidu postupka dok se ne reše sporni imovinsko-pravni odnosi. Drugu grupu čine objekti koji prete da budu srušeni zbog klizišta i takvih je 17, a u treću spadaju objekti čija je okolina uništena klizištem i ima ih  šest. Svi predmeti za objekte druge i treće kategorije su u postupku

Sednica Gradskog veća

Sednica Gradskog veća (Foto: Đorđe Đoković)

Obnova infrastrukture

Gradski većnici su danas usvojili i izveštaj Gradske direkcije. Peliminarna šteta na infrastrukturi je 290,7 miliona dinara. Oštećeno je 185 lokalnih i nekategorisanih puteva i srušeno ili oštećeno 25 mostova. Hitno su osposobljeni putevi na 112 lokacija, a do sada nije saniran nijedan most „zbog nedostatka sredstava i neophodnosti projektovanja mostova“. Rade se projekti za dva velika mosta, jedan na reci Gradac, ka naselju Aničići i crpnoj stanici sa koje se grad snabdeva vodom i drugi most na Obnici ka naselju Veselinovići. 

- Oštećenja na magistralnim i regionalnim putevima, mostovima i vodopropustima, su u nadležnosti preduzeća „Putevi Srbije“. Još uvek ništa nije urađeno, kako smo dobili poslednji odgovor, zbog „sleganja zemljišta“, što je u suštini korektno, verovatno da jeste tako – kazao je Kovač.

Grad je za odbranu od poplava i hitnu sanaciju izdvojio 127 miliona i 411 hiljada dinara za rešavanje urgentnih pitanja na lokalnoj infrastrukturi. Kovač je rekao da će, prema poslednjim informacijama, država refundirati deo tog novca, u iznosu od 75 do 80 odsto od predložene sume, tako da bi, ukoliko se taj novac dobije mogla biti urađena i sanacija klizišta u gradskim naseljima.

Žarko Kovač kaže da su  planira radovi na obezbeđenju obale Kolubare i Ljubostinje čija je vrednost oko 115, 5 miliona dinara. Radovi su povereni Javnom vodoprivrednom preduzeću „Srbijavode“, a deo hitnih radova obavila je valjevska „Erozija".

Štetu od poplava je prijavio 61 privrednik, malo ili srednje preduzeće, a među 927 prijava u poljoprivredi najveći broj se odnosi na štete na usevima, voćnjacima i baštama.

Saradnja sa donatorima

Grad je uspostavio saradnju sa brojnim donatorskim organizacijama, koje su spremne da pmognu u saniranju štete u privredi i poljoprivredi. ASB fondacije iz Nemačke, pored pomoći u poljoprivredi, saniraće 23 kuće prvog stepena oštećenja čija će izgradnja početi tokom ovog meseca. Najavljeno je da će ova fondacija graditi i nekoliko novih kuća, o čemu će biti doneta odluka u saradnji sa Kancelarijom za obnovu. Za pomoć Organizacije za poljoprivredu i hranu Ujedinjenih nacija FAO stiglo je i obrađeno skoro 800 prijava. Fondacija „Ana i Vlade Divac“ realizuje projekat u okviru koga će biti podeljena bespovratna sredstva privrednicima i poljoprivrednim gazdinstvima, prema kriterijumima te fondacije, u ukupnom iznosu od 80.000 evra, a maksimalna pojedinačna donacija iznosi 4.000 evra. 

Aktuelno

Dragan Stojković (foto: skrinšot RTS)
Bez kraja Pre 21 sati 25 minuta

Da nije prevelika doza, za jedan dan?

U tek minuli ponedeljak, čusmo dve izjave. Za enciklopedije! Ne baš svetske mudrosti, ali svetske sigurno. Naravno, ukoliko svet nema pametnija posla, nego da sluša ili čita šta se kod nas priča....  · 3 komentara

Zdanje na Desankinom vencu (foto: Đorđe Đoković)
U zdanju na Desankinom vencu Pre 1 dan 1 sati

Gradska kuća za posebne prilike

Zdanje na Desankinom vencu biće adaptirano i rekonstruisano u Gradsku kuću, odlučili su odbornici Skupštine grada. Osim za potrebe organa Grada, prostor bi se koristio za protokolarne prijeme,...  · 5 komentara