Branislav Jovanović (foto: Branko Petrović)
Branislav Jovanović (foto: Branko Petrović)
22.08.2021, 09:21

Dr Jovanović: Sve više pregleda, simptomi slični sezonskom gripu

č: | fb:

U KOVID ambulanti Doma zdravlja u Novom naselju iz dana u dan povećava se broj pregleda, testiranja i sugrađana pozitivnih na virus SARS-CoV-2. Od ponedeljka broj dnevnih pregleda prešao je 200 i krajem nedelje dostigao je 240, dok se broj testiranih kreće od 130 do 140 dnevno.

 

Dr Branislav Jovanović, šef Odseka medicine rada Doma zdravlja Valjevo, kaže da je klinička slika različita u odnosu na prethodni period.

 

"To sada liči na sezonski grip: sekret iz nosa, grebanje u grlu, kašalj, malaksalost, bolovi u glavi, mišićima i zglobovima. Gubitak čula ukusa i mirisa nije karakterističan za ovaj pik. Poneki pacijent se pojavi sa upalom pluća, ali to su sporadični slučajevi. Težih slučajeva za sada nismo imali. Bilo je kolapsa i padanja nesvest, ali smo to rešavali u našoj ambulanti, tako da tek ponekog pacijenta pošaljemo u KOVID deo Opšte bolnice na konsultacije. Mislim da je desetak njih hospitalizovano", kaže dr Jovanović.

Branislav Jovanović

Branislav Jovanović (Foto: Branko Petrović)

 

Kako bi se izbegli nesporazumi, dr Jovanović je podsetio da sugrađani sa simptomima prehlade ili simptomima sličnim gripu, sa prolivom i povraćanjem, bez obzira na to što misle da nisu inficirani koronom, zbog epidemiološke situacije moraju doći na pregled isključivo u KOVID ambulantu.

 

S obzirom na to da je period alergije na ambroziju, dr Jovanović kaže da se simptomi ipak mogu razlikovati.

 

"Pacijenti koji su alergični na ambroziju znaju da u ovom periodu kreće curenje iz nosa i svrab. Velika je razlika upravo zbog peckanja i svraba u očima, karakterističnog curenja iz nosa, koji nisu praćeni temperaturom i malaksalošću, tako da to pacijenti prepoznaju", kazao je šef Odseka medicine rada Doma zdravlja.

Dom zdravlja

Dom zdravlja (Foto: Đorđe Đoković)

 

Prema njegovim rečima postepeno se povećava i broj vakcinisanih u Domu zdravlja, a od utorka je počelo davanje i treće doze.

 

"Interesovanje za treću dozu je veliko. U četvrtak smo imali preko 150 vakcinisanih, od čega je 80 primilo treću dozu, u petak je taj broj prešao 100. Trebalo bi da dođu po pozivu, mada nam se javljaju i ovako, a bitno je da naši sugrađani znaju da od prijema druge doze treba da prođe šest meseci. Preporuka je da oni koji su primili dve doze kineske Sinofarm vakcine kao treću dozu mogu da prime Sinofarm ili Fajzer, a ko se imunizovao ruskom kao treću dozu prima isključivo rusku", naveo je dr Jovanović.

 

Radno vreme KOVID ambulante u Novom naselju od ponedeljka do petka je od 7 do 20 časova, a vikendom od 8 do 18 časova. U skladu sa situacijom biće korigovano radno vreme i organizacija posla, o čemu će sugrađani biti blagovremeno obavešteni. Prošle sedmice već je dodato još po dva lekara u međusmeni od 11 do 17.30 časova, tako da je u tom periodu radilo četiri lekara istovremeno, što je znatno ubrzalo preglede.

 

"Od 23. avgusta prelazimo na tri smene po dva lekara kako bismo skratili smene jer kolegama postaje naporno da izdrže po sedam sati u skafanderima. Naravno, po potrebi ćemo uvesti još više lekara", zaključuje dr Jovanović.

Aktuelno

Gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
Gost-post: dr Slobodan Ilić Pre 21 sati 11 minuta

Odgovornost "ne stanuje" u "sivonji"

Interes odgovornih za budžet jeste da se istina o trošenju sredstava skloni, a oni direktniji bi rekli sakrije od građana i zato se trude da programski budžet i sve oko njega bude velika "crna...  · 3 komentara