Registracija Prijava preko FB
Vakcinacija (foto: Đorđe Đoković)
Vakcinacija (foto: Đorđe Đoković)
27.08.2021, 06:46

Među zaraženima 78 posto su nevakcinisani

č: | fb:

Broj zaraženih koronavirusom u Valjevu u utorak 24. avgusta, kada je evidentirano 86 pozitivnih od 244 testiranih, porastao je za tri puta u odnosu na isti dan pre dve sedmice. To upućuje na zaključak da se "zahuktava" četvrti talas, kao i to da je Valjevo u samom vrhu gradova po broju zaraženih.

 

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Valjevo, broj novozaraženih laboratorijski potvrđenih u prvih deset dana avgusta postepeno raste od 1 do 19 obolelih dnevno, od 11. do 20. avgusta evidentirano je od 28 do 56 dnevno obolelih, da bi u poslednja tri dana bilo 200 novozaraženih koronavirusom. Broj aktivnih koji se leče u kućnim uslovima od 45 narastao je do 627. Broj pregleda u KOVID ambulanti Doma zdravlja prešao je 300, a prvih pregleda oko 200. Broj na hositalzaciji dostigao je 35.

 

Direktorka Zavoda za javno zdravlje epidemiolog dr Marija Gavrilović kaže da je i u Valjevu, kao i u ostalim gradovima u Srbiji, sve više zaraženih jer se ne pridržavaju mera, zbog putovanja i učešća na masovnim skupovima. Smatra da je u Valjevu procenat novozaraženih veći u odnosu na druge gradove zbog toga što se u našem gradu ljudi masovno testiraju.

 

"Mi u Valjevu svakog pacijenta koji se javi na pregled, a koji ima simptome koji ukazuje na koronavirus, upućujemo na testiranje. Ne znam da li tako rade i u drugim gradovima, ali mi ne propuštamo ništa, tako smo radili i u prvom i drugom talasu", objašnjava dr Marija Gavrilović. Na to ukazuje i veliki broj testiranih, recimo u četvrtak je testirano 244.

 

Na pitanje da li bi, imajući u vidu broj obolelih, trebalo da zaseda valjevski Krizni štab i da donese neke nove mere, dr Gavrilović podseća da su brojne mere još uvek na snazi.

 

"Mere koje je propisao Krizni štab za borbu protiv koronavirusa u Srbiji su još uvek na snazi i one se odnose i na Valjevo. Međutim koliko se primenjuju i poštuju, svakodnevno se vidi svuda oko nas. Po mom mišljenju potrebno je kontrolisati primenu tih mera, to je najvažnije. Može Krizni štab u Valjevu da se sastaje svaki dan, a mi i pratimo svakodnevno situaciju, ali ako se donesu neke mere, a one se ne poštuju onda su besmislene", smatra dr Gavrilović.

 

Nevakcinisani na udaru koronavirusa

 

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Valjevo, među zaraženima koronavirusom u periodu od 1. do 23. avgusta najviše je nevakcinisanih, 78 posto, vakcinisanih drugom dozom ima 21 posto, dok je među zaraženima jedan posto vakcinisanih prvom dozom.

 

Direktorka Zavoda za javno zdravlje Valjevo kaže da je to logično jer su nevakcinisani osetljiva populacija, nisu preležali koronu, nemaju nikakav imunitet, te u sudaru sa novim antigenom moraju tako odreagovati. Jednostavno rečeno njihov organizam nije "spreman" za virus.

 

Dr Gavrilović ponavlja da i vakcinisani mogu da se zaraze koronavirusom, ali onda najčešće imaju samo blaže simptome. Vakcine sprečavaju teške simptome ili smrtni ishod od posledica Kovida-19.

 

"Nevakcinisani imaju težu kliničku sliku, ali to zavisi od mnogo faktora. Od količine virusa kojim je zaražen, od njegovog imuno sistema, od 'snage' njegovog organizma da se brani od svih vrsta bolesti pa i od koronavirusa, zatim da li boluje od neke hronične bolesti, da li je njegov imuno sistem trenutno narušen zbog neke prethodne bolesti... A ukoliko je neko vakcinisan on već ima spremnu odbranu orgnaizma i određenu količinu antitela da bi se suprostavio Kovidu-19", kaže dr Gavrilović.

 

Što se tiče starosne dobi obolelih u ovom "četvrtom" talasu, najbrojniji su oni od 40 do 50 godina, čine 15,9 posto od ukupnog broja obolelih. Slede oni između 30 i 40 godina, njih je oko 15,8 posto, mladih od 10 do 20 godina je 11,2 posto, obolele dece do 10 godina je 5,19 posto, dok je među obolelima od koronavirusa najmanje onih između 80 i 90 godina, njih je oko 2,7 posto.

 

Direktorka Zavoda za javo zdravlje Valjevo, dr Marija Gavrilović kaže da na početku pandemije nije bilo savetovano mlađoj populaciji da se vakciniše zbog toga što se smatralo da mlad zdrav organizam može sam da se izbori sa virusom, međutim virus ima nepredvidiv tok bolesti, tako da sada ima i smrtnih ishoda među mladima te se zato i njima savetuje da se vakcinišu.

Aktuelno

Valjevska bolnica (foto: Kolubarske.rs)
Nakon dolaska nove direktorke Pre 1 sati 1 minuta

Smene i ostavka načelnika u valjevskoj bolnici

U Opštoj bolnici Valjevo smenjeno je četvoro načelnika službi, dok je jedan podneo ostavku. Izvor Kolubarskih.rs kaže da su smene iz "ličnih razloga", a ne zbog lošeg rada, dok v.d. direktora kaže...  · 3 komentara

Građani na blokadi puta (foto: Kolubarske.rs)
Na blokadi puta Valjevo-Loznica 27.11.2021

Privedeno desetak građana

Valjevska policija privela je desetak građana koji su bili na blokadi magistralnog puta Valjevo-Loznica. Među privedenima je Željko Trifunović, aktivista Loklanog fronta Valjevo, koji je odbornik u...  · 31 komentara

Skupština (foto: Đorđe Đoković)
Skupština izabrala 27.11.2021

Dragana Labus novi gradski pravobranilac

Diplomirani pravnik Dragana Labus, izabrana je za pravobranioca Zajedničkog pravobranilaštva grada Valjeva i opština Lajkovac, Ljig i Osečina. Predlog za izbor Dragane Labus prihvatili su većinom...  · 14 komentara