Smeće (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Smeće (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
02.09.2021, 06:36

I Valjevo u akciji čišćenje divljih deponija i smetlišta

č: | fb:

U okviru velike akcije čišćenja divljih deponija i smetlišta, koja nas očekuje u celoj Srbiji od septembra, učestvovaće i Valjevo, saopšteno je iz Gradske uprave. Zamenik gradonačelnika Nemanja Petrović je potpisao ugovor sa ministarkom zaštite životne sredine Irenom Vujović o realizaciji ovog projekta, kojim je planirano da se od septembra počne sa sanacijom oko 500 divljih deponija na teritoriji 43 grada i opštine.

 

Kako se navodi u saopštenju, na teritoriji Valjeva ima oko 15 divljih deponija, a tokom septembra biće očišćeno sedam najkritičnijih, zahvaljujući novcu koji je dobijen na konkursu za dodelu sredstava za sufinansiranje realizacije projekta prevencije nelegalnog odlaganja otpada i uklanjanje u 2021. godini, a koji je raspisalo Ministarstvo zaštite životne sredine.

 

Valjevo je od ovog Ministarstva dobilo 932.000, dok će iz gradskog budžeta biti izdvojeno 233.000 dinara, što je ukupno 1.165.000 dinara za uklanjanje sedam deponija na teritoriji grada. Divlje deponije se nalaze u Dupljaju, na Divčibarama, u Rađevom selu na Divljem brdu, na Kamenitovcu, u Sedlarima u zaseoku Veselinovići, na Lozničkom putu kod restorana Megas i Senjevac na putu za Donju Bukovicu.

Potpisnici ugovora

Potpisnici ugovora (Foto: www.ekologija.gov.rs)

 

Ministarka Irena Vujović je rekla da nas očekuje jedna od najvećih akcija čišćenja. "Prema procenama, u Srbiji ima oko 3.500 smetlišta i divljih deponija, a mi ćemo u septembru očistiti 500, što je dobar početak. Važno je da podižemo svest građana i da zajedno čuvamo očišćene lokacije kako se ne bi dešavalo da ih iznova čistimo. Zamolila sam jedinice lokalne samouprave da pojačaju kontrolu, a ministarstvo će, gde je potrebno, obezbediti video nadzor na očišćenim lokacijama. Kontrola će biti mnogo rigoroznija, jer započinjemo veliki posao za čistiju budućnost", rekla je ministarka Vujović.

 

Zamenik gradonačelnika Nemanja Petrović je rekao da se Valjevo svakodnevno bori sa divljim deponijama, koje predstavljaju izvor zagađenja vazduha, vode, zemljišta i ugrožavaju zdravlje ljudi.

 

"Osim što apelujemo na savest naših sugrađana da ne bacaju smeće na mesta koja za to nisu predviđena, jer tako direktno ugrožavaju svoje i živote svoje dece, kao Grad se trudimo da saniramo deponije čim se pojave. Na žalost, nikada neće biti dovoljno ni ljudi ni novca da se očisti svaki kutak na teritoriji našeg grada, ako sami ne budemo odgovorniji", poručio je zamenik gradonačelnika.

 

Ministarstvo je za sufinansiranje projekata uklanjanja smetlišta obezbedilo 75 miliona dinara. Iz Ministarstva je poručeno da je ovo samo početak i da će naredne godine biti odvojeno još više sredstva za ovu svrhu.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 8 sati 53 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 6 sati 2 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 4 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 8 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara