Sednica Štaba Valjeva (foto: ww.valjevo.rs)
Sednica Štaba Valjeva (foto: ww.valjevo.rs)
07.09.2021, 14:27

Epidemiološka situacija u Valjevu nepovoljna

č: | fb:

"Epidemiološka situacija u Valjevu je nepovoljna sa tendencijom pogoršanja", konstatovao je Štab za vanredne situacije Valjeva na današnjoj sednici.

 

Kako se navodi u saopštenju nakon sednice, građanima je preporučeno da, dok Krizni štab Srbije ne donese nove mere,  poštuju sve ranije mere koje se odnose na nošenje maski u zatvorenom prostoru, ali i korišćenje dezo barijera i dezinfekcije, kao i kontrolisanje dozvoljenog broja ljudi u objektima.

 

Štab za vanredne situacije grada Valjeva je apelovao na građane da se vakcinišu, jer je prema podacima iz valjevskih zdravstvenih ustanova značajno manji broj obolelih od korone koji su se vakcinisali. Iako vakcina ne štiti stopostotno od oboljevanja, umanjuje tegobe i fatalan ishod.

 

Što se tiče načina održavanja nastave u školama, odluku od tome donosi republički Tim za škole na osnovu podataka koje dobija iz svake lokalne samouprave. Do kraja nedelje će se znati da li će biti promene modela nastave u valjevskim osnovnim i srednjim školama, navodi se u saopštenju.

 

Takođe, Štab apeluje na svakog pojedinca, ali i pravna lica i preduzetnike da dosledno poštuju preporučene mere i da kovid redari u pravnim subjektima kontrolišu poštovanje mera.

 

Dom zdravlja i Opšta bolnica Valjevo trpe veliki pritisak zbog povećanog broja obolelih, pa je upućen apel iz ovih ustanova da pacijenti ne dolaze bez preke potrebe i da sačekaju sa pregledima koji nisu hitni, saopštio je Štab za vanredne situacije Valjeva nakon današnje sednice.

 

Iz Doma zdravlja, u kome je sada Kovid ambulanta, naročito apeluju na sugrađane koji dolaze u odeljenja Opšte medicine i Medicine rada na drugom spratu, radi produžavanja terapije, da je najbezbednije da to učine preko telefona (na brojeve 064 8321 997 i 064 8321 431, radnim danima od 7.00 do 12.30), ili preko sajta Doma zdravlja www.dzvaljevo.rs, klikom na Portal za pacijente i popunjavanjem jednostavnog formulara koji se nalazi na toj stranici.

 

Nakon tri i po meseca zasedao Štab

 

Podsećamo, Štab za vanredne situacije Valjeva nije se sastajao od 26. maja. Na toj sednici je, na predlog Štaba za vanredne situacije, gradonačelnik Lazar Gojković doneo Odluku o ukidanju vanredne situacije proglašene 7. jula 2020. godine usled posledica elementarne nepogode prouzrokovane širenjem epidemije zarazne bolesti COVID-19.

 

Doneta je i naredba kojom se nalaže republičkim i gradskim inspekcijama da pojačaju inspekcijsku kontrolu sprovođenja propisanih i naloženih protivepidemijskih mera u skladu sa preporukama Republičkog kriznog štaba. Takođe je naloženo javnim institucijama (zdravstvenim, predškolskim i školskim ustanovama, republičkim i gradskim institucijama, poslovnim subjektima i dr.) da se još aktivnije uključe u promociju vakcinacije protiv COVID 19 oboljenja.

 

U julu prošle godine kada je u Valjevu proglašena vanredna situacija bilo je ukupno 339 obolelih. "U Valjevu je još 20 osoba pozitivno na COVID-19, tako da je ukupan broj obolelih 339, pokazuju podaci Zavoda za javno zdravlje od 7. jula", glasila je vest objavljena 8. jula 2021. godine.

 

Aktuelno

Tešnjarske večeri (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja 6.08.2022

"Mi, Valjevci!". Koji, šta, kako?

Lokalpatriotizam nije nužno provincijalizam, nego normalan izraz interesovanja (ne mora "ljubavi", to je nešto više), za svoju užu sredinu. Da li je čovek u njoj slučajno (tu se našao možda zbog...  · 18 komentara

Podzida uz kuću (foto: Kolubarske.rs)
Problemi vlasnika kuća pored budućeg Gerontološkog centra 5.08.2022

Podzida visoka preko tri metra "tik uz kuće"

"Očajni smo. Zazidali su nas! Po kom zakonu je dozvoljeno da se betonske podzide dižu na samo nekoliko metara od kuća u kojima žive ljudi", pitaju vlasnici objekata čiji se placevi graniče sa...  · 19 komentara

SNS u Novi Sad (foto: Kolubarske.rs)
Na obeležavanje godišnjice "Oluje" 4.08.2022

Valjevski naprednjaci otputovali u Novi Sad

Valjevski naprednjaci organizovano otputovali u Novi Sad na obeležavanju Dana sećanja na stradale i prognane u oružanoj akciji "Oluja". Zbog odlaska u Novi Sad gradonačelnik Valjeva neće otvoriti...  · 19 komentara