Aktivisti Lokalnog fronta Va (foto: Lokalni front)
Aktivisti Lokalnog fronta Va (foto: Lokalni front)
09.09.2021, 06:48

Nesposobna i neuka vlast ništa nije uradila da se smanji aerozagađenje

č: | fb:

U Valjevu ništa nije urađeno da se smanji aerozagađenje od marta 2018. godine kada je Udruženje građana Loklani front Va započelo organizovanu i sistematsku borbu za čistiji valjevski vazduh.

 

Na konfernciji za novinare je rečeno da "na ćutanje nesposobne i neuke gradske vlasti" i nerešavanje problema aerozagađenja, ovo udruženje je reagovalo tako što se uključilo u Otvorenu građansku platformu "Akcija" i u "Zeleni dogovor za Srbiju". Aktivista Lokalnog fronta Va Ljubomir Radović najavio je da će učestvovati u "Ekološkom ustanku", koji će biti održan u subotu, 11. septembra u Beogradu.

 

- Mi ćutati nećemo, kao što nismo ćutali ni do sada. Glas Valjevaca čuće se i ove subote u Beogradu, tamo gde stoluju državni funkcioneri kojima su sopstveni džepovi i masne provizije Rio Tinta važniji od dece Srbije u koju su se pre godinu dana zaklinjali. Ići ćemo da mirno i dostojanstveno još jednom istaknemo naše zahteve i zahteve Srbije napadnute od multinacionalnih grabljivaca i njihovih saveznika u Beogradu i Valjevu. Građani našeg grada će razumeti zašto nas na svim ekološkim protestima prati ova asocijacija izazvana nečinjenjem, nebrigom, korupcijom, nepotizmom, nestručnošću odgovornih, među onima koji vrše, ili su vršili vlast, u Valjevu – rekao je Radović.

 

Ljubomir Radović, koji je bio odbonrik u Skupštini grada, je naveo da je u prvoj polovini ove godine na zaštitu životne sredine valjevska vlast uspela da potroši jedva šest odsto sredstava koje je sama planirala u svom sopstvenom budžetu o čemu je bilo reči na poslednjoj sednci Skupštine grada.

 

- I još su se uvredili kada je to pomenuo Željko Trifunović iz Lokalnog fronta. Jedan od "naprednih" odbornika čak reče kako je tema životne sredine odnekud nametnuta i odnekud finansirana. Tema zagađenog vazduha Valjevu je nametnuta propisima koji su se 2015. godine još ponekad i poštovali. Automatska merna stanica pred kojom stojimo počela je da radi 2012. godine. Prve tri godine njenog rada pokazale su da  Valjevci neprekidno udišu prekomerno  zagađeni vazduh treće kategorije. Zakonska obaveza bila je donošenje Plana kvaliteta vazduha grada Valjeva i ta obaveza izvršena je u novembru 2016.godine. I potpuno zanemarena, evo već šestu godinu uzastopno, o čemu smo pre godinu dana govorili na ovom istom mestu – rekao je Radović.

 

On je podsetio da je Lokalni front Va na javnoj raspravi o budžetu za 2021. godinu predložio nekoliko mera, pre svega da se uvede sistem koji bi građane Valjeva, našu decu posebno, upozoravao na opasne koncentracije otrova u vazduhu. Međutim taj epredlog je prošao "bez odziva".

 

- Da, tema zagađenog vazduha nama je nametnuta od neuke i neposobne gradske vlasti koja konkretni rad na smanjenju zagađenja zamenjuje sve krupnijim i krupnijim obećanjima. Godinama ćute o vazduhu koji je u Valjevu svakako doprineo povećanju broja žrtava korone. Ćute i o deviznim sredstvima koja su valjevski privrednici donirali za borbu protiv pandemije. Evo već šest meseci mudro ćute povodom odborničkog pitanja koje sam postavio o njihovim saznanjima bez kojih ne bi mogla da se pripremi buduća litijumska trovačnica pred vratima Valjeva. Oni, jadni, ništa ne znaju ni o čemu – zaključio je Ljubomir Radović.

Ivan Manić i Ljubomir Radović

Ivan Manić i Ljubomir Radović

Aktivista Lokalnog fronta Va Ivan Manić govoreći o "prvom koraku u borbi za čistiji vazduh" koji su "frontovci" načinili 12. marta 2018. godine je podsetio da je tadašnji odbornik Ljubomir Radović uputio zahtev da Skupština obaveže organe grada da organizuju javnu raspravu o izvršavanju obaveza gradskih službi iz Zakona o zaštiti životne sredine, obaveza iz Plana kvaliteta vazduha i obaveza iz Plana zaštite životne sredine.

  

Predlog je bio glatko odbijen od tadašnje crno-crvene većine. Ipak, delimično je, pod pritiskom javnosti, ostvaren u decembru 2018, ali se sve svelo na dva izveštaja pompezno nazvanog Stručnog tima za smanjenje aerozagađenja i gomile obećanja sa svih nivoa. O takvim obećanjima najbolje svedoči vest objavljena u junu 2019. na stranici Agencije za zaštitu životne sredine da je Valjevo dobilo mobilnu stanicu za merenje zagađenosti vazduha. A, dobili smo samo sliku jednog polovnog vozila ispred koga se šepuri direktor Agencije, izvesni Filip Radović. Šta se od tada promenilo? Ništa. Još uvek nema izveštaja o kvalitetu vazduha u Srbiji u godini iza nas, ali ni on neće biti nimalo bolji. Zimus je u Valjevu radio semafor zagađenja Lokalnog fronta i pokazao da zagađenje raste umesto da se smanjuje. Naravno, "napredni" kadar Filip Radović ne žuri sa izveštajem. Pre neki dan dobismo i gaf novopečene ministarke koja izjavi kako će prelazak gradske Toplane na gas svesti na nulu količinu PM čestica u valjevskom vazduhu - rekao je Manić.

 

Aktivisti Lokalnog fronta Va pozvali su Valjevce koji žele da im se pridruže u "svojevrsnoj borbi svih slobodoumnih ljudi naše Srbije protiv uskraćivanja osnovnih ljudskih prava" da dođu u prostorije Lokalnog fronta u Pantićevoj ulici broj 37, od 18 do 21 čas.

Aktuelno

Tešnjarske večeri (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja 6.08.2022

"Mi, Valjevci!". Koji, šta, kako?

Lokalpatriotizam nije nužno provincijalizam, nego normalan izraz interesovanja (ne mora "ljubavi", to je nešto više), za svoju užu sredinu. Da li je čovek u njoj slučajno (tu se našao možda zbog...  · 18 komentara

Podzida uz kuću (foto: Kolubarske.rs)
Problemi vlasnika kuća pored budućeg Gerontološkog centra 5.08.2022

Podzida visoka preko tri metra "tik uz kuće"

"Očajni smo. Zazidali su nas! Po kom zakonu je dozvoljeno da se betonske podzide dižu na samo nekoliko metara od kuća u kojima žive ljudi", pitaju vlasnici objekata čiji se placevi graniče sa...  · 19 komentara

SNS u Novi Sad (foto: Kolubarske.rs)
Na obeležavanje godišnjice "Oluje" 4.08.2022

Valjevski naprednjaci otputovali u Novi Sad

Valjevski naprednjaci organizovano otputovali u Novi Sad na obeležavanju Dana sećanja na stradale i prognane u oružanoj akciji "Oluja". Zbog odlaska u Novi Sad gradonačelnik Valjeva neće otvoriti...  · 19 komentara