Skupština grada (foto: Đorđe Đoković)
Skupština grada (foto: Đorđe Đoković)
14.09.2021, 06:53

"Dobri vetrovi" ili "promašen svemir"?

č: | fb:

Odbornici Skupštine grada su sa 30 glasova usvojili predlogu drugog rebalansa budžeta Valjeva za 2021. godinu kojim su javna sredstva u odnosu na prvi rebalans uvećana za 4,29 posto, ili za 152,8 miliona dinara, i iznose 3,796 milijardi dinara.

 

"Zahvaljujući odličnim prihodima povećana su planirana sredstva u budžetu grada za 2021. godinu", rekao je gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković obrazlažući predlog drugog rebalansa budžeta. On je naveo šta je sve urađeno u ovoj godini, koji projekti su u toku, a koji su u najavi.

 

- Što se tiče često spominjanog programa ekologija i zaštita životne sredine, najveći deo realzacije se odnosi na sredstva dobijena od Ministarstva zaštite životne sredine za rekonstrukciju kotla u Toplani, koja je trenutno u toku i biće završena do kraja godine, i ti radovi neće uticati na grejnu sezonu. U toku su i radovi na proširenju primarnog vrelovoda u Železničkoj ulici, koji će omogućiti da ugasimo nekoliko kotlarnica na fosilna goriva, i ti radovi će biti realizovani do kraja godine, a samim tim biće i veća realizacija budžeta – rekao je gradonačelnik dodavši da ga "najviše boli kada se priča da se ne radi, a zna koliko se radi i sa koliko projekata Grad konkuriše za sredstva iz više izvora".

 

Gojković je na sednici Skupštine grada Valjeva obavestio javnost da su danas (ponedeljak) počeli radovi na završetku izgradnje Gerontološkog centra, "posle više od deset godina propadanja". Prema njegovim rečima to je sjajna stvar, jer je "to još jedan od projekata koji su godinama zbog 'dobrog' planiranja budžeta 'završeni' do sada".

 

Naveo je i projekat koji se odnosi na vodosnabdevanje Žabara i drugih sela, izradu katastarsko- topografskog plana, što je uslov da se Valjevo uključi u projekat "Čista Srbija" kako bismo dobili 180 kilometara kanalizacione mreže na teritoriji Valjeva. Devastirane lokacije biće pretvorene u igrališta za decu, kroz projekat "Eko parkići".

Lazar Gojković

Lazar Gojković (Foto: Đorđe Đoković)

 

Gradonačelnik je izrazio nadu da će Valjevo dobiti bar jedan vrtić, jer je to jedna od najbitnijih stvari za koju "moramo da se izborimo". Najavio je da će vrlo brzo biti završena sva tenderska dokumentacija vezana za halu sportova, koja je, kako je rekao, još jedan od onih projekata koji se grade preko 30 godina. Podsetio je da su počeli radovi na rekonstrukciji Ulice Vuka Karadžića, da je u toku rekonstrukcija puta Krčmar-Divčibare, da je završena rekonstrukcija Doma zdravlja i najavio da će uskoro biti završen i projekat za rekonstrukciju valjevske bolnice.

 

Što se tiče Divčibara, Gojković je rekao da se završava izrada Plana generalne regulacije, čeka se završetak projekta za izgradnju primarne kanalizacione mreže i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Trebalo bi da 15. septembra počnu radovi na izgradnji trafo stanice 35-10, potpisan je i ugovor sa Kancelarijom za upravljanje javnim ulaganjima za izgradnju primarnog vodovoda, odnosno dve nove bušotine, nakon čega će biti dupliran kapacitet vode na Divčibarama.

 

- Zaista dobri vetrovi duvaju za grad Valjevo. Mislim da ste toga vrlo svesni i da primećujete te dobre stvari koje se dešavaju, od brze saobraćajnice do investitora jednog, koji je već poptisao ugovor, i drugog gde smo, nadam se, na pragu ozbiljnog dogovora - rekao je gradonačelnik Lazar Gojković.

 

Za razliku od gradonačelnika Valjeva koji je naveo da su "na pragu dogovora sa nekim investitorom", šef odborničke grupe koalicije okupljene oko SNS Radoica Rstić je bolje obavešten kada je reč o "drugom investitoru". On je rekao "znamo o kome se radi", najavio njegov skori dolazak i naglasio da će "zaposliti 950 radnika".

 

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković je na kraju svog govora ponovio da "dobri vetrovi duvaju za Valjevo", i dodao da će "građani vrlo brzo reći i koga će na kraju oduvati!".  

 

Usvajanju budžeta prethodila je četvoročasovna rasprava. Odbornici opozicije su saglasni da se "gradska kasa dobro puni“, ali se "slabo troši" što ukazuje na to da je gradska vlast loše planirala ovogodišnji budžet. Smatraju da je nedopustivo da u devetom mesecu u budžetu ima neutrošenih sredstava, a toliko nerešenih problema i pitanja u gradu.

 

Odbornik Lokalnog fronta Va Željko Trifunović kaže da "nikakav rebalans ni izmene ne mogu popraviti loše planiran budžet. Navodi da je za određene stavke realizacija nula posto ili manje od jedan posto. Za zaštitu životne sredine, jedan od gorućih problema u Valjevu, realzacija je bila samo šest posto.

Đorđe Pavlović

Đorđe Pavlović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Šef odborničke grupe SPS-JS Đorđe Pavlović je podsetio da je skoro 800 miliona dinara razlika između onoga što su odbornici usvojili krajem decembra 2020. godine i ovoga predviđenog drugim rebalansom budžeta. To znači, kaže Pavlović, da je kreator budžeta promašio za 800 milona jer nije realno planirao.

 

- Zaključak je da kreatori budžeta nisu ni pročitali uputstvo Ministarstva finansija niti projekciju Vlade Srbije. Odbornička grupa SPS-JS je krajem prošle godine projektovala budžet na osnovu realizacije u 2020. godini uvećene za rast bruto domaćeg proizvoda, koji je Vlada Srbije donela. Nije potrebno da budete vrsni ekonomista pa da znate da je, ako je bila pauza od tri meseca u plaćanju doprinisa koji su došli na naplatu u ovoj godini, ako je minimalna zarada porasla, realno bilo planirati budžet kako što smo to mi predložili, a naš predlog je bio za pola milijarde više novca nego što ste vi opredelili u budžetu za 2021. godinu. Vi ste tada rekli da sam ja običan neodgovorni demagog. Ja vas pitam, ko će sada biti odgovoran za to što ste budžet promašili za čak 800 miliona dinara? Sad ćete reći da je to super, da imamo veće prihode za 800 miliona dinara, ali ima jedan problem, a to je da su nam pojedine stavke budžeta na nula posto realizacije, a sada je septebar. Recimo neke stavke vezane za Toplanu su nula za šest meseci, za izgradnju ulica i puteva potrošeno je 0,8 posto, realizacija za privrednu zonu je 31 posto. Dakle, to je vaše realno planiranje koje je promašilo svemir za 800 miliona dinara. Mi sada zurimo u finansijsku provaliju duboku preko pola milijrde dinara, u smislu neutrošenih sredstava. Na dan 9. septembar, tri mesea pre kraja godine, realizacija budžeta je bila samo 51 posto – naveo je Pavlović.

 

Svoje izlaganje je zaključio da su njegova osećanja pomešana, kada je reč o prihodima i rashodima budžeta, rekavši da je i srećan i tužan.

 

"Tužan sam jer ste u ovoj godini zaustavili grad s obzirom na to da ništa niste radili, a srećan sam što ću vas, ako ovako nastvaite da radite neodgovorno, neozbiljno i nesposobno, na sledećim izborima oduvati", poručio je šef odborničke gripe SPS-JS Đorđe Pavlović.

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 13 sati 4 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 20 sati

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica 18.04.2024

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara