Sednica Skupštine grada (foto: Đorđe Đoković)
Sednica Skupštine grada (foto: Đorđe Đoković)
17.09.2021, 06:59

Za lošu realizaciju budžeta krivi "politički spavači, Mice ubice i šalteruše!"

č: | fb:

Budžet grada Valjeva za prvih šest meseci ove godine umesto 50 posto realizovan je samo sa 37,2 posto. Za tako lošu realizaciju nisu krivi gradonačelnik i gradska vlast, nego su, prema rečima odbornika vladajuće Srpske napredne stranke, krivi "politički spavači, duboka država, Mice ubice i šalteruše".

 

Na sednici Skupštine grada na kojoj je usvojen drugi rebalans budžeta Valjeva za 2021. godinu, šef odborničke grupe SNS Radoica Rstić i odbornik vladajuće koalicije Nebojša Tadić ne samo da su optužili gradske službenike za lošu realizaciju budžeta, nego su ih i vređali i omalovažavali, a na takav govor nije reagovala predsednica Skupštine grada Snežana Rakić. Tražeći opravdanje i krivce za svoj loš rezultat, odbornici vladajuće SNS su napali one koji profesionalno, pošteno i odgovorno rade svoj posao i, upravo, zahvaljujući njima Gradska uprava je funkcionisala i funkcioniše i danas. 

Đorđe Pavlović

Đorđe Pavlović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Šef opozicione odborničke grupe SPS-JS Đorđe Pavlović je kritikovao gradsko rukovodstvo zbog toga što je "potrošena tek polovina budžeta, a ostalo je samo tri meseca do kraja godine". On je naveo da su pojedine stavke budžeta realizovane nula posto, poput planiranih ulaganja u Toplanu, za izgradnju ulica i puteva potrošeno je 0,8 posto, realizacija za privrednu zonu je 31 posto. "Mi sada zurimo u finansijsku provaliju duboku preko pola milijrde dinara u smislu neutrošenih sredstava. Na dan 9. septembar, tri meseca pre kraja godine, realizacija budžeta je bila samo 51 posto", rekao je Pavlović.

 

Šef odborničke grupe SNS Radoica Rstić složio se da je realizacija budžeta "mogla biti bolja" i otkriva da je nakon razgovora sa gradonačelnikom i izvršiocima budžeta došao do zaključka da u ovoj zgradi i u gradskim službama treba raščistiti sve birokratske prepreke, sve one koji su tu ostali da rade, "duboku državu", (duboka država je vrsta upravljanja koju sačinjavaju potencijalno tajne i neovlašćene mreže moći koje deluju nezavisno od državnog političkog rukovodstva u ostvarivanju sopstvenog programa i ciljeva, prim.aut), one koji non-stop izmišljaju birokratske prepreke koje postavljaju pred izvršnu vlast.

 

"Oni sve čine da zaustave projekte, da uspore gradsku vlast zato što su to politički spavači prethodnih ostataka vlasti u ovoj zgradi iz SPS i DS, koji su ostali na važnim pozicijama u Gradskoj upravi. To je ta administracija koja koči. Kada dođu kod gradonačelnika na razgovor, umesto da mu kažu kako šta može, oni mu pričaju kako šta ne može. Imao sam i ja priliku da se susretnem sa tim kroz neke svoje aktivnosti. Kada sam predlagao nešto, meni dođu pravnici iz raznih službi i pričaju mi kako to ne može. Sve vrsni pravnici. A ja ih nisam zvao da mi pričaju zašto to ne može nego da mi nađu način kako to može! Svaki dan to rade i usporavaju gradonačelnika i sve živo kako bi pokazali da smo mi nesposobni i da ne možemo da realizujemo budžet. Ali s tim ćemo vrlo brzo da raščistimo", poručio je Rstić.

Radoica Rstić

Radoica Rstić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Radoica Rstić očekuje od načelnika Gradske uprave, "da raskrsti sa dubokom državom i sa prošlošću, sa svima koji usporavaju sve projkete i zbog kojih je slabija realizacija budžeta!".

 

Đorđe Pavlović upitao je Rstića: "Ko vas je sprečavao da sa tim raščistite" i podsetio da je Srpska napredna stranka od 2012. godine deo vlasti, a od 2016. godine ima apsolutnu većinu te je mogla donositi odgovarajuće odluke.

 

"Mogli ste i u saradnji sa Gradskim većem, u kome ste imali većinu, da uključite vaše kadrove koji su mogli da ostvare rezultate koje vaša politika očekuje. Dakle, bilo je sasvim dovoljno vremena, devet godina, a poslednjih godinu dana imate 33 odbornika, što je apsolutna većina u Skupštini, imate gradonačelnika, homogeno Gradsko veće, ne razumem od koga očekujete da rešava probleme i zbog čega su vam drugi krivi", upitao je Pavlović.

 

Odbornik SNS Nebojša Tadić otišao je korak dalje i za lošu realizaciju budžeta optužio referente i službenike Gradske uprave koji rade na šalterima, koristeći rečnik kakav ne priliči ni kafani, a kamoli u Skupštini.  

 

"Bitno je što ćemo da raskrstimo sa 70 godina građenom strukturom koja je izrodila šalteruše, Mice ubice, načelnike, ovakve, onakve, nikakve. Kažu nemoj kod njega, on je loš, Zoran je dobar, Dragan nije, pronađi neku vezu. Vi dođete u neku kancelariju u Opštinu i kažete: dobar dan, a oni vama: ne može. Evo moj primer. Konkurišem da dobijem struju tamo gde pečem pljeskavice za Tešnjarske večeri. Kabal debljine moje ruke sa tri žile, a dečko iz SPS, zet od onih najboljih sinova iz Radničke ulice, kaže mi: ne znam kako da Vam pomognem Nešo, ali taj kabal je neispitan", opisao je svoj slučaj Tadić i poručio da je dosta bilo "Mica ubica" koje koče razvoj grada!

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 6 sati 9 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 3 sati 19 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 4 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 6 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara