Dronovi za valjevske škole (foto: Đorđe Đoković)
Dronovi za valjevske škole (foto: Đorđe Đoković)
24.09.2021, 07:07

Rotarijanci poklonili 15 dronova svim valjevskim osnovnim školama

č: | fb:

U okviru akcije "Donacija bespilotnih letelica osnovnim školama u Srbiji", koju su pokrenuli Rotari klubovi iz Srbije, svim osnovim školama na teritoriji grada Valjeva poklonjeno je 15 dronova.

 

Na osnovu potpisanog Memoranduma o saradnji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja "Za lepšu školu", Rotari klubovi u Srbiji pokrenuli su ovu akciju, a sa ciljem učenja programskih jezika skreč i pajton koji su predviđeni nastavnim planom i programom informatike za učenike 5. i 6. razreda.

 

Sakupljeno je 117.200 dolara i nabavljeno 670 dronova za osnovne škole u Srbiji, a projekat su finansijski pomogli Rotari fondacija i rotarijanci iz Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Australije, Slovenije, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.

Zorica Jestorović

Zorica Jestorović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Guvernerka Rotari distrikta Zorica Jestorović rekla je da su se Rotarijanci potrudili da što više škola u Srbiji dobije dronove i izrazila je zadovoljstvo zbog toga što su sve škole na teritoriji grada Valjeva dobile bespilotne letelice uz pomoć, pre svega, Rotarijanaca iz Valjeva, ali i iz Srbije i sveta.

 

"Zahvalnost gradonačelniku Lazaru Gojkoviću i rukovodiocu Školske uprave Zorici Jocić, jer njihova podrška nama mnogo znači. Sve projekte radimo u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, slušamo šta je to što nedostaje školama i to realizujemo u saradnji sa školskim upravama. U razgvoru sa njima sagledavamo koje su to potrebe i koje škole mogu biti uključene u naše akcije", rekla je Jestorović.

Zorica Jocić

Zorica Jocić (Foto: Đorđe Đoković)

Rukovodilac Školske uprave za Kolubarski i Mačvanski okrug dr Zorica Jocić kazala je da je ovo nastvano sredstvo izuzetno inovativno i značajno za rad u školama, a ono što posebno raduje jeste to što bespilotnu letelicu dobijaju sve škole Valjeva i sa seoskog i sa gradskog područja. 

 

"Ovim projektom Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja nastavlja proces digitalizacije i daljeg razvoja informatizacije nastavng procesa i svega onoga što je neophodno u 21. veku. Naglašavam da u 1. i 2. razredu osnovne škole već imamo predmet digitalni svet, u 5. i 6. informatiku i računarstvo. Veoma je bitno za naše učenike da se proces programiranja razvija od najranijeg uzrasta, tako da će ove bespilotne letelice i te kako dobro doći, i to ne samo za učenje programiranja i programskih jezika skreč i pajton, nego i za razvijanje brojnih međupredmetnih kompetencija, poput matematike, fizike, engleskog jezika... Pratićemo kako ove dronove koriste naši učenici i nastavnici, i videćemo ko će ih bolje iskoristiti", rekla je Jocić i zahvalila donatorima.

 

"Ulaganje u mladost je naša budućnost!", poručuju Rotarijanci.

 

"Mii smo svi na istom zadatku, a u ovom slučaju zadatak nam je da omogućimo deci da na savremen način uđu u svet programiranja jer smatramo da je dron, koji je za njih igračka, najbolji način da naprave prve korake programiranja i uhvate korak sa svetom. Uveren sam da ćemo biti ponosni na mnoge kojima je ovaj dron povećao interesovanje kako bi sutra upravo oni bili šampioni u toj oblasti", rekao je bivši guverner Rotari distrikta Danilo Levnajić.

Danilo Levnajić

Danilo Levnajić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Prema njegovim rečima bespilotne letelice danas imaju izuzetnu primenu. Naveo je da je Srbije u poljoprivredi jedna od deset zemalja sveta u primeni dronova, koriste se u industriji, inspekcijskom nadzoru dalekovoda, gasovoda, mostova, nekih nepristupačnih terena, vojsci, policiji...

 

"Rotarijanci će uvek pratiti rad u osnovnim školama sa željom da prepoznamo vaše potrebe da lakše i jednostavnije primenjujete sve ono što deca uče. Naš stav je da je najbolja investicija u mladost i obrazovanje", poručio je Levnajić.

Goran Branković

Goran Branković (Foto: Đorđe Đoković)

 

Predsednik Rotari kluba Valjevo Goran Branković izrazio je nadu da će značajno i moderno sredstvo, kao što je bespilotna letelica, doprineti obrazovanju i u dobroj meri će pomoći deci u digitalnoj pismenosti.

Lazar Gojković

Lazar Gojković (Foto: Đorđe Đoković)

 

Gradonačelnik Lazar Gojković se zahvalio donatorima, pre svega Rotari klubu Valjevo. "Drago mi je što su i valjevske osnovne škole dobile dronove koji će deci omogućiti da što brže i što efikasnije savladaju programske jezike koji će im koristiti u daljem školovanju i radu. Siguran sam da će deci dati u ruke dobar alat koji će iskoristiti za ličnu nadogradnju i koji će iskoristiti na najbolji mogći način", rekao je Lazar Gojković.

 

Cilj akcije "Donacija bespilotnih letelica osnovnim školama u Srbiji", je podizanje digitalne pismenosti đaka i upoznavanje sa novim tehnološkim alatima radi postizanja ključnih kompetencija za celoživotno učenje, te sticanje preduzetničkih veština sa aspekta pripreme za nove poslove u okviru digitalne revolucije.

 

Aktuelno

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 2 sati 47 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 1 dan

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...