Dronovi za valjevske škole (foto: Đorđe Đoković)
Dronovi za valjevske škole (foto: Đorđe Đoković)
24.09.2021, 07:07

Rotarijanci poklonili 15 dronova svim valjevskim osnovnim školama

č: | fb:

U okviru akcije "Donacija bespilotnih letelica osnovnim školama u Srbiji", koju su pokrenuli Rotari klubovi iz Srbije, svim osnovim školama na teritoriji grada Valjeva poklonjeno je 15 dronova.

 

Na osnovu potpisanog Memoranduma o saradnji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja "Za lepšu školu", Rotari klubovi u Srbiji pokrenuli su ovu akciju, a sa ciljem učenja programskih jezika skreč i pajton koji su predviđeni nastavnim planom i programom informatike za učenike 5. i 6. razreda.

 

Sakupljeno je 117.200 dolara i nabavljeno 670 dronova za osnovne škole u Srbiji, a projekat su finansijski pomogli Rotari fondacija i rotarijanci iz Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Australije, Slovenije, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.

Zorica Jestorović

Zorica Jestorović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Guvernerka Rotari distrikta Zorica Jestorović rekla je da su se Rotarijanci potrudili da što više škola u Srbiji dobije dronove i izrazila je zadovoljstvo zbog toga što su sve škole na teritoriji grada Valjeva dobile bespilotne letelice uz pomoć, pre svega, Rotarijanaca iz Valjeva, ali i iz Srbije i sveta.

 

"Zahvalnost gradonačelniku Lazaru Gojkoviću i rukovodiocu Školske uprave Zorici Jocić, jer njihova podrška nama mnogo znači. Sve projekte radimo u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, slušamo šta je to što nedostaje školama i to realizujemo u saradnji sa školskim upravama. U razgvoru sa njima sagledavamo koje su to potrebe i koje škole mogu biti uključene u naše akcije", rekla je Jestorović.

Zorica Jocić

Zorica Jocić (Foto: Đorđe Đoković)

Rukovodilac Školske uprave za Kolubarski i Mačvanski okrug dr Zorica Jocić kazala je da je ovo nastvano sredstvo izuzetno inovativno i značajno za rad u školama, a ono što posebno raduje jeste to što bespilotnu letelicu dobijaju sve škole Valjeva i sa seoskog i sa gradskog područja. 

 

"Ovim projektom Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja nastavlja proces digitalizacije i daljeg razvoja informatizacije nastavng procesa i svega onoga što je neophodno u 21. veku. Naglašavam da u 1. i 2. razredu osnovne škole već imamo predmet digitalni svet, u 5. i 6. informatiku i računarstvo. Veoma je bitno za naše učenike da se proces programiranja razvija od najranijeg uzrasta, tako da će ove bespilotne letelice i te kako dobro doći, i to ne samo za učenje programiranja i programskih jezika skreč i pajton, nego i za razvijanje brojnih međupredmetnih kompetencija, poput matematike, fizike, engleskog jezika... Pratićemo kako ove dronove koriste naši učenici i nastavnici, i videćemo ko će ih bolje iskoristiti", rekla je Jocić i zahvalila donatorima.

 

"Ulaganje u mladost je naša budućnost!", poručuju Rotarijanci.

 

"Mii smo svi na istom zadatku, a u ovom slučaju zadatak nam je da omogućimo deci da na savremen način uđu u svet programiranja jer smatramo da je dron, koji je za njih igračka, najbolji način da naprave prve korake programiranja i uhvate korak sa svetom. Uveren sam da ćemo biti ponosni na mnoge kojima je ovaj dron povećao interesovanje kako bi sutra upravo oni bili šampioni u toj oblasti", rekao je bivši guverner Rotari distrikta Danilo Levnajić.

Danilo Levnajić

Danilo Levnajić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Prema njegovim rečima bespilotne letelice danas imaju izuzetnu primenu. Naveo je da je Srbije u poljoprivredi jedna od deset zemalja sveta u primeni dronova, koriste se u industriji, inspekcijskom nadzoru dalekovoda, gasovoda, mostova, nekih nepristupačnih terena, vojsci, policiji...

 

"Rotarijanci će uvek pratiti rad u osnovnim školama sa željom da prepoznamo vaše potrebe da lakše i jednostavnije primenjujete sve ono što deca uče. Naš stav je da je najbolja investicija u mladost i obrazovanje", poručio je Levnajić.

Goran Branković

Goran Branković (Foto: Đorđe Đoković)

 

Predsednik Rotari kluba Valjevo Goran Branković izrazio je nadu da će značajno i moderno sredstvo, kao što je bespilotna letelica, doprineti obrazovanju i u dobroj meri će pomoći deci u digitalnoj pismenosti.

Lazar Gojković

Lazar Gojković (Foto: Đorđe Đoković)

 

Gradonačelnik Lazar Gojković se zahvalio donatorima, pre svega Rotari klubu Valjevo. "Drago mi je što su i valjevske osnovne škole dobile dronove koji će deci omogućiti da što brže i što efikasnije savladaju programske jezike koji će im koristiti u daljem školovanju i radu. Siguran sam da će deci dati u ruke dobar alat koji će iskoristiti za ličnu nadogradnju i koji će iskoristiti na najbolji mogći način", rekao je Lazar Gojković.

 

Cilj akcije "Donacija bespilotnih letelica osnovnim školama u Srbiji", je podizanje digitalne pismenosti đaka i upoznavanje sa novim tehnološkim alatima radi postizanja ključnih kompetencija za celoživotno učenje, te sticanje preduzetničkih veština sa aspekta pripreme za nove poslove u okviru digitalne revolucije.

 

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 22 sati 42 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 22 sati 42 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje 17.04.2024

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara