Godišnjica pogibije Stojadina Mirkovića (foto: www.valjevo.rs)
Godišnjica pogibije Stojadina Mirkovića (foto: www.valjevo.rs)
29.09.2021, 14:30

Tri decenije od pogibije vojnika Stojadina Mirkovića

č: | fb:

Navršilo se 30 godina od pogibije vojnika Stojadina Mirkovića iz Gornjih Leskovica, čija je žrtva postala simbol otpora i patriotizma. Devetnaestogodišnji Stojadin Mirković je sa majorom Milanom Tepićem 29. septembra 1991. godine poginuo u Hrvatskoj, u kasarni u Bedeniku pored Bjelovara, braneći vojno skladište municije.

 

Tokom rata na prostoru bivše Jugoslavije, 1991. godine je major Milan Tepić, suočen sa opsadom kasarne, u kojoj se nalazilo vojno skladište, naredio vojnicima, koje je rat zatekao na redovnom služenju u JNA, da napuste kasarnu. Mnogi su zarobljeni, a mnogi su uspeli da se spasu. Ipak, mladi Stojadin Mirković je ostao sa svojim majorom do poslednjeg trenutka, jer se prvi put oglušio o komandu svog pretpostavljenog. Major Tepić je u želji da brojno naoružanje ne dopadne u ruke pripadnika hrvatske vojske koja bi ga koristila za borbu protiv pripadnika JNA, digao i sebe i skladište u vazduh. Stojadina Mirkovića je pogodila zolja u oklopnom transporteru, u kome se nalazio.

 

Tužni jubilej ove godine je protekao bez velikog skupa, zbog epidemioloških mera, ali herojstvo Stojadina Mirkovića nisu zaboravili predstavnici grada Valjeva i valjevske Kasarne.

Godišnjica pogibije Stojadina Mirkovića

Godišnjica pogibije Stojadina Mirkovića (Foto: www.valjevo.rs)

 

U ime Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, uz vojničke počasti, cveće je na bistu Stojadina Mirkovića, koja se nalazi u dvorištu Osnovne škole "Miloš Marković" u Donjim Leskovicama, položila delegacija na čelu sa komandantom Garnizona u Valjevu, pukovnikom Sašom Stojiljkovićem.

 

U ime grada Valjeva i gradonačelnika Lazara Gojkovića, cveće je položio član Gradskog veća Nenad Patijarević. Porodica Stojadina Mirkovića i majka Anka, sa direktorkom škole Nevenkom Vasić čuvaju uspomenu na hrabrog vojnika, koji je prozvan "Sinđelićem podno Povlena".

 

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović je juče razgovarao sa porodicama majora Milana Tepića i vojnika Stojadina Mirkovića.

 

U nedelju je Udruženje „Srbski svetionik“ organizovalo spomen marš od Valjeva do Donjih Leskovica za Stojadina Mirkovića i Milana Tepića.

Godišnjica pogibije Stojadina Mirkovića

Godišnjica pogibije Stojadina Mirkovića (Foto: www.valjevo.rs)

 

Nakon tri decenije od pogibije hrabrog momka iz valjevskog selaispod Povlena, sigurno je da nije zaboravljen, ali da se nikada ne možemo adekvatno odužiti za njegovu žrtvu.

 

U valjevskom naselju Popare jedna ulica je nazvana po njemu i o herojstvu Milana Tepića i Stojadina Mirkovića snimane su TV emisije, napisane knjige, pesme, novinski članci. Ipak, najvažnije je da se uspomena na poštenog momka iz Gornjih Leskovica čuva u srcima, najpre njegovih zemljaka, a potom i širom Srbije i čitavog sveta, gde žive Srbi, jer do majke Anke često dolaze informacije o aktivnostima poštovalaca lika i dela Stojadina Mirkovića i Milana Tepića.

Aktuelno

Jezero na Divčibarama (foto: Kolubarske.rs)
Uoči sednice Komisije za planove 1. jula Pre 2 sati 29 minuta

Plansko uređenje Divčibara – hoće li nas čuti ovoga puta?

Ako se oko jednog cilja okupi 525 ljudi od 18 do 90 godina, bez ikakvih finansijskih ili bilo kakvih drugih interesa, osim očuvanja i dobrobiti Divčibara, onda svakako treba čuti šta to poručuju...