Nevidljiva deca (foto: Iz dokumentacije projekta Nevidljiva deca)
Nevidljiva deca (foto: Iz dokumentacije projekta Nevidljiva deca)
06.10.2021, 06:48

Glavni pretres protiv sedmoro okrivljenih u projektu “Nevidljiva deca” nije održan iz procesnih radnji

č: | fb:

Prvi glavni pretres u Višem sudu u Beogradu – Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije protiv sedmoro okrivljenih za krivično delo zloupotreba službenog položaja i zloupotreba službenog položaja u pomaganju, koji su bili angažovani na projektu "Nevidljiva deca", nije održan 18. maja iz procesnih razloga.

 

U odgovoru Kolubarskim.rs na pitanje da li je održan glavni pretres i koje radnje su izvedene, Viši sud u Beogradu navodi da glavni pretres u predmetu protiv sedmoro okrivljenih za krivično delo zloupotreba službenog položaja i zloupotreba službenog položaja u pomaganju nije održan iz procesnih razloga – teškog zdravstveng stanja jednog od optuženih, zbog čega je na predlog Višeg javnog tužilaštva u Beogradu – Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije određeno sudsko-medicinsko veštačenje na okolnost procesne sposobnosti optuženog da učestvuje u tom krivičnom postupku.

 

"Sledeći glavni pretres nije zakazan iz razloga što su spisi predmeta dostavljeni Višem javnom tužilaštvu u Beogradu – Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije jer se u spisima predmeta nalazi obimna dokumentacija na engleskom jeziku, a prevod na srpski jezik nije združen spisima predmeta", piše u odgovoru Višeg sudu u Beogradu-Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije na pitanje Kolubarskih.rs kada će biti održan sledeći pretres.

 

Podsećamo, Više javno tužilaštvo u Beogradu dostavilo je 15. januara 2021. godine Višem sudu u Beogradu – Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije, optužni predlog protiv okrivljene Katarine Milićević, direktorke Centra za socijalni rad, zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja.

 

Na optužnici su se našli Jelena Kalat, bivša direktorka JKP Vidrak, Radoica Rstić, odbornik u Skupštini Valjeva i šef odborničke grupe SNSSnežana Vićentijević, Nemanja Aćimović, Nikola Đurović i Suzana Momčilović zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja u pomaganju.

 

Kako su Kolubarske.rs ranije pisale, direktorka Centra za socijalni rad Katarina Milićević je ugovore sa petoro angažovanih na projektu "Nevidljiva deca" potpisala sa retroaktivnim dejstvom ili važenjem unazad, čime je, prema nalazima Ministarstva finansija, nenamenski potrošeno 28.215 evra.

 

Projekat "Nevidljiva deca" vredan preko 186.000 evra ili oko 21,9 miliona dinara, od čega donacija Evropske unije iznosi skoro 165.000 evra, koji su zajednički realizovali Centar za socijalni rad "Kolubara", (nosilac projekta), grad Valjevo i valjevski Dom zdravlja, trajao je 24 meseca od 5. juna 2017. do 5. juna 2019. godine. Prvobitno je trebalo da bude okončan 5. aprila, ali je na zahtev realizatora projekta aneksom ugovora produžen za dva meseca.

Aktuelno

Đaci generacije i vukovci (foto: www.lajkovac.rs)
Na prijemu u Gradskoj kući Pre 3 sati 31 minuta

Nagrađeni lajkovački đaci generacije i "vukovci"

U Gradskoj kući Lajkovac organizovan je prijem na kome su dodeljene nagrade đacima generacije i "vukovcima". Za izuzetne rezultate u školovanju dobili su laptopove, tablete i knjige. Nekoliko dece...  · 1 komentar