Slobodan Ćirić na Skupštini EFJ (foto: UNS)
Slobodan Ćirić na Skupštini EFJ (foto: UNS)
11.10.2021, 09:16

Potpredsednik UNS-a Slobodan Ćirić: U Srbiji najveći pritisak trpe novinari istraživači i kritičari vlasti

č: | fb:

"U Srbiji je sve prisutnija međusobna diskreditacija medija bliskih vlasti i onih koji su prema vlasti kritički nastrojeni. Nije teško naslutiti da takve vrste napada imaju značajnu političku pozadinu", rekao je potpredsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Slobodan Ćirić, novinar valjevskog nedeljnika Napred, na Skupštini Evropske federacije novinara, koja je održana u Zagrebu.

 

Do 1. septembra ove godine zabeleženo je 66 fizičkih napada, pritisaka, otvorenih ili prikrivenih pretnji, ometanja rada, vređanja, omalovažavanja novinara i medijskih radnika. U 2020. godini bilo je 111 napada na novinare. Samo u julu prošle godine tokom pet dana demonstracije u Beogradu, Nišu i Novom Sadu UNS je evidentirao 28 napada i ometanja u radu novinara, snimatelja i fotoreportera koji su izveštavali sa tih događaja.

 

"Najveće pritiske trpe novinari istraživači koji razotkrivaju korupcionaške afere, veze između kriminala i politike i oštri su kritičari vlasti. Oni su često na meti  provladinih tabloida i televizija sa nacionalnom frekvencijom", rekao je potpredsednik UNS-a.

 

Ćirić je pozitivno ocenio najave izmena Krivičnog zakonika koje bi trebalo da doprinesu zaštiti slobode javnog izražavanja i slobode medija, kao i inicijativu da se posebnim poglavljem u Zakonu o javnom redu i blaži oblici ugrožavanja novinarske bezbednosti prekršajno kažnjavaju.

 

On je ukazao na ekonomske pritiske kojima su izloženi brojni mediji, zato što veliki deo budžetskih sredstava dele novinarska udruženja kooperativna sa vlašću, što ne doprinosi pluralizmu mišljenja i medijskim slobodama te može dovesti do gašenja mnogih malih i lokalnih medija koji na surovom tržištu teško mogu da opstanu.

 

Na predlog Udruženja novinara Srbije (UNS) na Skupštini Evropske federacije novinara usvojena je rezolucija o neodložnom formiranju Međunarodne komisije za istragu ubistava i kidnapovanja novinara na Kosovu od 1998. do 2005. godine.

 

Na Skupštini EFJ-a, koja je održana u Zagrebu učestvovali su novinari i predstavnici novinarskih organizacija i sindikata iz cele Evrope.

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 22 sati 17 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara