Vakcina (foto: Đorđe Đoković)
Vakcina (foto: Đorđe Đoković)
16.10.2021, 10:01

Počela imunizacija protiv gripa i četvorovalentim vakcinama

č: | fb:

U holu Centra za kulturu Valjevo počela je imunizacija protiv sezonskog gripa četvorovalentnom vakcinom, koju mogu primiti i građani stariji od 65 i mlađi od 18 godina. Dom zdravlja Valjevo je u prvoj isporuci dobio 2.575 vakcina, koje obuhvataju dva tipa virusa A i dva tipa virusa B.

 

Zainteresovani građani treba da dođu na vidno obeleženi ulaz za prijem vakcina protiv gripa, s obzirom da postoji zaseban ulaz za davanje vakcina protiv KOVID-19.

 

Podsećamo da je građanima već sedam dana na raspolaganju vakcina domaćeg instituta "Torlak", namenjena uzrastu od 18 do 65 godina, za koju će i dalje moći da se opredele na vakcinalnom punktu u holu Centra za kulturu. Do sada je ovu vakcinu primilo 125 sugrađana.

 

Zainteresovani sugrađani će na vakcinalnom punktu imati konsultacije sa lekarom, koji će proceniti da li su trenutno u zdravstvenom stanju da prime vakcinu protiv gripa. Vakcinu ne mogu primiti osobe koje imaju respiratornu infekciju i temperaturu, dok ne ozdrave, kao i osobe osetljive na kokošje jaja, meso i perje.

 

Vakcina protiv gripa preporučuje se svim rizičnim grupama građana, prvenstveno starijima od 65 godina i hroničnim bolesnicima, kao i onima koji su na radnom mestu u kontaktu sa puno ljudi. Za sticanje imuniteta potrebno je dve do tri nedelje, a stvara se imunitet za narednih 6 do 12 meseci.

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 19 sati 26 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 22 sati 3 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara