Buduća Privredna zona (foto: Đorđe Đoković)
Buduća Privredna zona (foto: Đorđe Đoković)
22.10.2021, 06:50

Nezakonita je i kupovina zemljišta za drugog nemačkog investitora

č: | fb:

Kupovina zemljišta u budućoj privrednoj zoni za drugog nemačkog investitora je takođe nezakonita, otuda je Zajedničko pravobranilaštvo grada Valjeva i opština Lajkovac, Ljig i Osečina dalo negativno mišljenje na te ugovore, izajvio je gradski pravobranilac Darko Kostić.

 

U pitanju je kupovina 38 parcela po ceni od 11,25 evra po kvadratnom metru u dinarskoj protivvrednosti. Prema Odluci o prihvatanju ponuda i pribavljanju neizgrađenog građevinskog zemljišta neposrednom pogodbom u javnu svojinu Valjeva, koju se usvojili odornici Skupštine grada, građani Valjeva će za nemačkog investitora - kompaniju "Hansgrohe" kupiti 15,47 hektara zemljišta po ceni od 1.125 evra za ar, što je ukupno 1,74 miliona evra.

 

- U skladu sa zakonom i uredbom Vlade Srbije, prvi zakonski uslov da bi Grad kupio zemljište je da u skupštinskoj odluci o kupovini stoji za koje potrebe se zemljište kupuje i po kom urbanističkom planu. U odlukama Skupštine grada ne piše ni za koje potrebe Grad kupuje zemljište ni po kom urbanističkom planu, i zato je ceo taj posao kupovine zemljišta nezakonit. Ja kao pravobranilac stojim na stanovištu da bi određene službe u Gradskoj upravi, koje pripremaju ove odluke, trebalo da znaju kako se sprovodi zakonska procedura u ovakvom poslu, jer im je to dužnost. Za mene je logično da gradonačelnik, Gradsko veće, Skupština grada, odnosno odbornici, nisu pravnici i nisu dužni da znaju zakon i propise. Obaveza je da odluke koje donosi gradonačelnik, Gradsko veće i Skupština grada moraju biti zakonite, jer ih prethodno nadležne stručne službe obrađuju i pripremaju, što mislim da u ovim slučajevima nije tako, pa je, nažalost, došlo i do toga da pravobranilaštvo tuži Grad i Republiku - rekao je gradski pravobranilac Darko Kostić.

 

Podsećamo, Zajedničko pravobranilaštvo grada Valjeva i opština Lajkovac, Ljig i Osečina podnelo je tužbu protiv grada Valjeva i Republike Srbije tražeći da se poništi ugovor o otuđenju zemljišta površine 11,8 hektara u budućoj Privrednoj zoni bez naknade, koje je potom država poklonila nemačkoj kompaniji “Bizerba”. Vrednost tog poklonjenog zemljišta je oko 1,5 miliona evra.

Aktuelno

Gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
Gost-post: dr Slobodan Ilić Pre 19 sati 28 minuta

Odgovornost "ne stanuje" u "sivonji"

Interes odgovornih za budžet jeste da se istina o trošenju sredstava skloni, a oni direktniji bi rekli sakrije od građana i zato se trude da programski budžet i sve oko njega bude velika "crna...  · 3 komentara