Branko Ivković (foto: Đorđe Đoković)
Branko Ivković (foto: Đorđe Đoković)
27.10.2021, 10:49

Ivković: Sudski epilog tužbe protiv grada neizvestan, Kostić nije "Robin Hud sa Kolubare"

č: | fb:

"Došli smo u situaciju da je budućnost postupka pred Višim sudom u Valjevu po tužbi Pravobranilaštva protiv Grada i Republike krajnje neizvesna s obzirom na to da postoji mogućnost da novi zastupnik povuče tužbu ili se odrekne tužbenog zahteva kako ceo slučaj ne bi dobio sudski epilog, što bi bio nezapamćeni pravni skandal", rekao je predsednik GrO Stranke slobode i pravde advokat Branko Ivković. On je objasnio da povlačenje tužbe podrazumeva da se ista tužba može ponovo podneti, dok odricanje od tužbenog zahteva znači da je na taj predmet zauvek stavljena tačka.

 

- Odlazeći gradski pravobranilac Darko Kostić, koji je podneo tužbu protiv Republike Srbije i grada Valjeva radi utvrđenja ništavosti ugovora o prenosu zemljišta u javnoj svojini bez naknade, nije nikakav "Robin Hud sa Kolubare", rekao je Ivković na konferenciji za novinare na kojoj je bilo reči o postupanju gradskog pravobranioca Darka Kostića i njegovom razrešenju na sednici Skupštine grada, koja je održana u istom danu i u isto vreme za kada je bilo zakazano ročište u Višem sudu po tužbi Pravobranilaštva, a koje je odloženo na zahtev tužene strane – Grada.

 

- Između gradskog javnog pravobranioca Darka Kostića, koji je na to mesto postavljen kao kadar SPS, i vladajuće interesne grupacije zvane SNS, ne postoji nikakva razlika, to su grobari našeg grada i države! U ovom slučaju, sa jedne strane imali smo potpuno nestručnu i nesposobnu gradsku vlast, koja je samo puki izvršilac tuđih naloga, što oni ne samo da ne kriju već se ponose time, a, sa druge strane, imamo odlazećeg gradskog javnog pravobranioca, koji je sebe u poslednje dve nedelje pokušao javno da promoviše u nekakvog "Robin Huda sa Kolubare" – rekao je Ivković.

 

Uz podsećanje da je upravo Stranka slobode i pravde još u maju pozvala gradskog pravobranioca da, po službenoj dužnosti, hitno podnese tužbu, što je on i učinio u julu, Ivković pita zbog čega je naš "kolubarski Robin Hud" čekao puna dva meseca, nakon zaključenja ugovora, da podnese tužbu Višem sudu u Valjevu?

 

- Posledica toga je činjenica da je Republika Srbija, kao suprotna strana u tom sudskom sporu, poklonjenu imovinu građana Valjeva, bez ikakvih prepreka, prenela na firmu "Bizerba", koja nije ni obuhvaćena tužbom. Takođe, nejasno je zbog čega odlazeći gradski javni pravobranilac nije podneo tužbu za utvrđenje ništavosti ugovora sa privremenom merom, kojom bi se Republika Srbija onemogućila da raspolaže zemljištem u industrijskoj zoni u korist trećih lica do pravnosnažnog okončanja sudskog postupka? Građani treba da znaju da ta firma neće snositi bilo kakve štetne pravne posledice, sve i da se u sudskom postupku utvrdi da je ništav ugovor kojim je otuđena imovina grada Valjeva u korist Republike Srbije, kao i i da će poklonjeno zemljište biti zauvek izgubljeno! – naglasio je Ivković.

 

On je objasnio da ukoliko novi pravobranilac "nekim čudom ostane pri tužbi", zemljište neće biti vraćeno u vlasništvo Grada, nego će Republika Srbija platiti gradu Valjevu vrednost te zemlje koja je poklonjena stranom investitoru.

 

Branko Ivković

Branko Ivković (Foto: Đorđe Đoković)

Predsednik valjevskog odbora Stranke slobode i pravde smatra da sve ovo oko tužbe i smene pravobranioca ima veze sa političkom kampanjom i dobijanja nekih poena. 

 

- Sada već odlazeći gradski pravobranilac je najpre sazvao konferenciju za medije, što je do sada bila nepoznata praksa u postupanju tog organa, kako bi se javnosti "izjadao" kako trpi kritike i pritiske, a da tom prilikom nije naveo konkretno u čemu su se iste sastojale. Tek naknadno, tokom njegovih medijskih nastupa, precizirao je da ga je naš "dobri dečko iz komšiluka", postavljen na mesto gradonačelnika Valjeva, više puta "podsećao" da je on "na direktnoj vezi" sa predsednikom Republike Srbije, što je on shvatio kao neku vrstu pretnje. Ipak, odlazeći gradski pravobranilac bio je izričit u vezi najbitnije činjenice - organi Gradske uprave na čelu sa takozvanim gradonačelnikom Valjeva su tokom postupka otuđenja gradskog zemljšita u javnoj svojini bez naknade postupali protivno zakonu. I to je jedino u vezi čega ćemo se složiti sa njim! – kazao je Branko Ivković.

 

On je, komentarišući javne nastupe Darka Kostića, ukazao na jednu zanimljivu činjenicu, a to je da nije propuštao priliku da u svakoj trećoj rečenici "ponizno izrazi neizmernu ljubav prema njihovom vođi, tvrdeći da vođa nikada ne krši zakon kao i da je on njegov verni sledbenik".

 

- Radi se o drskom pokušaju vređanja inteligencije građana ne samo Valjeva već i Srbije jer svi znamo da je taj čovek kome se on "klanja" ceo pravni poredak ove države bacio pod noge, uništavajući svaku državnu i javnu insitituciju, stavljajući ih u službu njegovog kriminalnog klana! Takođe, odlazećem gradskom javnom pravobraniocu ne može biti nepoznato da su na odgovorna mesta u ovom gradu postavljene obične marionete iz vladajuće interesne grupacije upravo voljom njihovog "ljubljenog" vođe, koji ih je lično odabrao da mu bespogovorno služe, što njegove zaključak da oni nešto rade nezakonito bez njegovog znanja čini besmislenim – smatra Ivković.

 

Darko Kostić je ničim izazvan izjavio da je on lično, kako sam reče "do poslednjeg zareza", sastavio predlog za donošenje odluke o proglašenju njihovog vođe za počasnog građanina Valjeva u ime predlagača koalicije SPS–JS.

 

- Međutim, Kostić tom prilikom nije objasnio kakve veze ima gradski javni pravobranilac sa delovanjem bilo koje političke stranke, pa makar i one koja ga je "častila" radnim mestom? Političko delovanje gradskog javnog pravobranioca je u direktnoj suprotnosti sa odredbama Zakona o javnom pravobranilaštvu – poručuje predsednik GrO SSP u Valjevu.

 

Branko Ivković je naglasio da Stranka slobode  pravde ne želi da se meša, niti će se mešati u sudski postupak koji je u toku. Smatra da će dani pred nama pokazati ko je pravi režiser ove tragikomedije, da li je to neki od klanova iz vladajuće interesne grupacije u gradu, njihovi dojučerašnji "drugovi" iz SPS ili je to zajednički scenario jednih i drugih po nalogu njihovih gazda iz Beograda?

 

- A može biti da je i nešto treće u pitanju jer ima i takvih indicija. Zato, poštovani sugrađani, ne žurite sa zaključkom da smo dobili novog Aleksandra Obradovića, ne vređajte tog čoveka takvom vrstom poređenja, jer na ovu pozorišnu predstavu u gradskoj kući još nije "pala zavesa'" – zaključio je Branko Ivković.

 

Prema njegovim rečima za Stranku slobode i pravde je svako ko je do sada ili je i dalje deo ove vlasti saučesnik ne samo u kršenju zakona već i u nezapamćenom ponižavanju jedne nacije, bez izuzetka!

 

- Svi oni reaguju samo kada su njihovi lični interesi ugroženi, a javni interes i dobrobit građana ih ne zanima. Ljudi iz GrO SSP nemaju nameru da sede i "liju krokodilske suze" nad tužnom sudbinom odlazećeg gradskog javnog pravobranica već će nastaviti da se svim sredstvima bore protiv "hajdučije" vladajuće interesne grupacije – poručio je advokat Branko Ivković, predsednik GrO Stranke slobode i pravde.

 

Šta je sa drugim nezakonitim radnjama?

 

Na konferenciji za novinare Gradskog odbora SSP, Branko Ivković je upitao da li je odlazeći gradski javni pravobranilac ikada reagovao na skoro svakodnevne nezakonite radnje bivše ili aktuelne gradske garniture ili je možda sada njegova reakcija bila uslovljena činjenicom da bi i njegova pozicija bila ugrožena u ovoj situaciji?  

 

Ivković je podsetio da je SSP nedavno javno zahtevala da gradsko Pravobranilaštvo reaguje podnošenjem regresne tužbe protiv bivšeg gradonačelnika Valjeva i drugih odgovornih lica za štetu koju su svojim postupanjem naneli gradu Valjevu u vezi projekta rekonstrukcije zgrade na Desankinom vencu gde su nekada bili smešteni "Radio Valjevo" i "Napred". Odgovor koji je javnost dobila svodi se, po već uhodanoj praksi, na puko prebacivanje odgovornosti na druge.

 

- Ne može proći nekažnjeno nijedan funkcioner koji na nekoj poziciji arči imovinu građana. Postoji nešto što se zove materijalna odgovornost, a to znači – vrati pare! – poručio je Branko Ivković.

 

 

 

 

 

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 13 sati 5 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 15 sati 54 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.