Jako zagađen vazduh u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Jako zagađen vazduh u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
04.11.2021, 07:57

Da li postoje izveštaji o kvalitetu vazduha u Valjevu sa stručnim mišljenjem lekara specijaliste?

č: | fb:

Kvalitet vazduha u Valjevu i ove godine meriće Institut Vatrogas iz Novog Sada, koji je za 2.736.000 dinara sa PDV-om na javnoj nabavci dobio posao merenja zagađenja vazduha. Ponuda novosadske firme bila je za oko 330.000 dinara povoljnija od ponude Zavoda za javno zdravlje Valjevo.

 

U skladu sa Programom kontrole kvaliteta vazduha uspostavljeno je šest mernih mesta, u dvorištu Zavoda za javno zdravlje, obdaništa "Kolibri", "Pčelica", "Vidra" i "Bubamara", i osnovne škole "Sestre Ilić", na kojima će se pratiti kvalitet vazduha na teritoriji grada Valjeva. Svakodnevno 24 časa meriće se nivo sumpor dioksida, azot dioksida i čađi, kao i PM10 čestica.

 

Prema ugovoru, informacija o eventualnim prekoračenjima graničnih i tolerantnih vrednosti merenih parametara kvaliteta vazduha biće dostavljani na dnevnom nivou. Dnevna informacija - rezultat merenja sa prekoračenjem graničnih i tolerantnih vrednosti merenih parametara se dostavlja sa vremenskom distancom od dva dana odnosno u okviru minimalno potrebnog vremena za uzimanja uzorka, merenje i obradu rezultata u skladu sa akreditovanom i primenjenom metodom merenja.

 

Institut Vatrogas će "nakon obavljenih merenja Gradskoj upravi dostavljati mesečni izveštaj o ispitivanju sa stručnim mišljenjem lekara specijaliste higijene i humane ekologije odnosno sa tumačenjima rezultata sa zdravstvenog aspekta i preporukom za eventualno preduzimanje adekvatnih mera za sprečavanje negativnih efekata", piše u članu 3 ugovora.

 

Tu obavezu Institut Vatrogas je imao i prošle godine, ali javnost nije upoznata sa mesečnim izveštajima sa stručnim mišljenjen lekara specijaliste, niti su poznate "preporuke za eventualno preduzimanje adekvatnih mera za sprečavanje negativnih efekata".

 

Moguće je da su mesečni izveštaji sa preporukama dostavljani Gradskoj upravi, ali ta dokumenta nisu objavljena na sajtu Grada, niti su na bilo koji drugi način javno dostupna. Bilo bi dobro da Gradska uprava te izveštaje i preporuke obelodani kako bi građani bili upoznati pre svega o tome šta misle lekari specijalisti o aerozagađenju u Valjevu, kao i koje se adekvatne mere preporučuju za sprečavanje negativnih efekata.

 

Najzagađeniji dan od početka grejne sezone bio je petak, 29. okotbar

 

Od početka grejne sezone, od 15. oktobra, svakodnevno je zabeleženo prekoračenje PM10 čestica. Najmanja koncentracija 52,8 mikrograma po kubnom metru zabeležena je u subotu 16. oktobra, a najveća je bila u petak 29. okotbra i iznosila je 116,3 mikrograma po kubnom metru, a granična vrednost za РМ10 iznosi 50 µg/m3. 

 

Dva dana za redom je zabeleženo prekoračenja čađi na pet mernih mesta u gradu. U četvrtak, 28. oktobra koncentracija čađi je iznosila, zavisno od mernog mesta, od 52 do 55 mikrograma po kubnom metru, dok je u petak 29. oktobra izmerena koncentracija čađi od 56,2 do 60,1 mikrograma po kubnom metru. Dozvoljena vrednost je do 50 mikrograma po kubnom metru.

 

Prekoračenja sumpor dioksida i azot dioksida nije bilo.

Aktuelno

Polomljene behaton ploče u Karađorđevoj (foto: Kolubarske.rs)
Raspisana javna nabavka Pre 21 sati 52 minuta

Na proleće konačno sređivanje trotoara

Ove godine za sređivanje trotoara iz gradske kase biće izdvojeno 12,5 miliona dinara. Konačno će biti zamenjene oštećene behaton ploče u Karađorđevoj ulici. Bez odgovora pitanje da li će deo...  · 13 komentara

Dom zdralja (foto: Branko Petrović)
Evropska nedelja prevencije Pre 19 sati 58 minuta

"Rak grlića materice – rak koji možemo sprečiti"

U toku je Evropska nedelja prevencije raka grlića materice, od 23. do 29. januara. Bolest je stopostotno izlečiva ako se na vreme otkrije, što ukazuje na važnost prevencije i redovnih pregleda.

HK Krušik (foto: Đorđe Đoković)
Eksplozija u Kapislani 26.01.2023

Povređene dve radnice u "Krušiku"

Dve radnice valjevskog "Krušika" povređene su, jedna teže, jedna lakše, danas prilikom eksplozije kapisle u kapislani ove fabrike namenske industrije.  · 8 komentara