Miodrag Loma (foto: Kolubarske.rs)
Miodrag Loma (foto: Kolubarske.rs)
06.11.2021, 08:46

Dr Miodrag Loma izabran za dopisnog člana SANU

č: | fb:

Profesor Filološkog fakulteta u Beogradu dr Miodrag Loma izabran je za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), Odeljenje jezika i književnosti.

 

Na Izbornoj skupštini SANU, koja je održana u četvrtak, izabrano je 12 redovnih, 13 dopisnih i pet inostranih članova SANU. Za izbor su bila predložena 54 kandidata, među kojima 13 za redovne, 36 za dopisne, kao i pet kandidata za inostrane članove.

 

Do izborne skupštine SANU je brojala 119 članova, od toga 88 redovnih i 31 dopisni, a u glasanju je učestvovalo 104 akademika, od toga 75 redovnih i 29 dopisnih članova.

 

Dr Miodrag Loma, rođen je 1957. godine u Valjevu, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. Na Filološkom fakultetu u Beogradu diplomirao je na Katedri za Opštu književnost i teoriju književnosti 1982, a na Katedri za Nemački jezik i književnost 1983. godine. Od septembra 1985. godine zaposlen najpre kao asistent-pripravnik za Nemačku književnost na Odseku za Germanistiku do novembra 1986. godine, a zatim kao asistent-pripravnik za Opštu književnost na Odseku za Opštu književnost i teoriju književnosti.

 

Na istom fakultetu završio postdiplomske studije 1989. godine odbranom magistarskog rada sa temom Problem autora u nemačkoj istoriji književnosti. Godine 1991. izabran je u zvanje asistenta za Opštu književnost na Katedri za Opštu književnosti i teoriju književnosti. Godine 2001. odbranio doktorsku disertaciju pod naslovom Slika Hrista u Helderlinovom pesništvu, te izabran u zvanje docenta za Opštu književnost i teoriju književnosti, a u zvanje vanrednog profesora 2011. godine.

 

Na osnovnim studijama predaje Istoriju opšte književnosti u starini (egipatska, mesopotamska, helenska i rimska književnost), u srednjem veku i u doba preromantizma i romantizma (evropska književnost), zatim Biblijsku književnost, Teorije književnosti nemačkog romantizma i preromantizma i Hermeneutički pristup u nastavi (na primeru tumačenja Helderlinovih hristoloških himni). Na diplomskim studijama drži predavanja iz Metodologije nauke o književnosti (Primena književnoistoriografskih metoda) i na doktorskim studijama iz Istorije književnoistoriografskih ideja.

 

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 22 sati 56 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 22 sati 56 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje 17.04.2024

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara