Miodrag Loma (foto: Kolubarske.rs)
Miodrag Loma (foto: Kolubarske.rs)
06.11.2021, 08:46

Dr Miodrag Loma izabran za dopisnog člana SANU

č: | fb:

Profesor Filološkog fakulteta u Beogradu dr Miodrag Loma izabran je za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), Odeljenje jezika i književnosti.

 

Na Izbornoj skupštini SANU, koja je održana u četvrtak, izabrano je 12 redovnih, 13 dopisnih i pet inostranih članova SANU. Za izbor su bila predložena 54 kandidata, među kojima 13 za redovne, 36 za dopisne, kao i pet kandidata za inostrane članove.

 

Do izborne skupštine SANU je brojala 119 članova, od toga 88 redovnih i 31 dopisni, a u glasanju je učestvovalo 104 akademika, od toga 75 redovnih i 29 dopisnih članova.

 

Dr Miodrag Loma, rođen je 1957. godine u Valjevu, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. Na Filološkom fakultetu u Beogradu diplomirao je na Katedri za Opštu književnost i teoriju književnosti 1982, a na Katedri za Nemački jezik i književnost 1983. godine. Od septembra 1985. godine zaposlen najpre kao asistent-pripravnik za Nemačku književnost na Odseku za Germanistiku do novembra 1986. godine, a zatim kao asistent-pripravnik za Opštu književnost na Odseku za Opštu književnost i teoriju književnosti.

 

Na istom fakultetu završio postdiplomske studije 1989. godine odbranom magistarskog rada sa temom Problem autora u nemačkoj istoriji književnosti. Godine 1991. izabran je u zvanje asistenta za Opštu književnost na Katedri za Opštu književnosti i teoriju književnosti. Godine 2001. odbranio doktorsku disertaciju pod naslovom Slika Hrista u Helderlinovom pesništvu, te izabran u zvanje docenta za Opštu književnost i teoriju književnosti, a u zvanje vanrednog profesora 2011. godine.

 

Na osnovnim studijama predaje Istoriju opšte književnosti u starini (egipatska, mesopotamska, helenska i rimska književnost), u srednjem veku i u doba preromantizma i romantizma (evropska književnost), zatim Biblijsku književnost, Teorije književnosti nemačkog romantizma i preromantizma i Hermeneutički pristup u nastavi (na primeru tumačenja Helderlinovih hristoloških himni). Na diplomskim studijama drži predavanja iz Metodologije nauke o književnosti (Primena književnoistoriografskih metoda) i na doktorskim studijama iz Istorije književnoistoriografskih ideja.

 

Aktuelno

 (foto: )
Diplomci Fakulteta dramskih umetnosti Pre 4 sati 36 minuta

Na Abro festu večeras "Hajde da improvizujemo"

Na Abro festu večeras diplomci Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu predstaviće neuobičajenu pozorišnu formu naslovljenu "Hajde da improvizujemo". To je zanimljivo i duhovito scensko delo...

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 4 sati 48 minuta

I skup rogova u vreći je "jedinstvo"!

Političari i stranke dolaze i odlaze, a jedan politički ideal, ostaje. To je "jedinstvo", uz neznatne varijacije. Počev, recimo, sa "Podaj Bože, da se Srbi slože!", ili "Samo sloga, Srbina...

Vakcinacija (foto: DjordjeDjokovic)
U ambulantama Doma zdravlja Pre 6 sati 9 minuta

Počinje vakcinacija protiv gripa

Od četvrtka 29. septembra u ambulantama Doma zdravlja počinje vakcinacija protiv sezonskog gripa. Za Dom zdravlja Valjevo opredeljeno je 5.300 doza, od čega su većina četvorovalentne, koje štite od...