Potpisivanje ugovora (foto: www.privreda.gov.rs)
Potpisivanje ugovora (foto: www.privreda.gov.rs)
10.11.2021, 07:56

"Hansgrohe" će sledeće godine zaposliti pet radnika, a do kraja 2028. najmanje 1000

č: | fb:

Kompanija "Hansgrohe" d.o.o. Beograd-Vračar otvoriće sledeće godine u Valjevu proizvodni pogon za proizvodnju i montažu slavina, delova slavina i sanitarnih proizvoda, a do kraja 2028. godine posao na neodređeno vreme dobiće najmanje 1000 radnika, piše u Ugovoru o dodeli sredstava podsticaja koji su potpisali 15. oktobra 2021. godine Ministarstvo privrede Srbije i "Hansgrohe" d.o.o. Beograd-Vračar.

 

U Ugovoru je navedeno da se "Hansgrohe" obavezuje da izvrši ulaganja u materijalna i nemateriajlna sredstva do kraja 2027. godine u iznosu ne manjem od 85 miliona evra, gde najmanje 25 posto obaveze ulaganja mora biti finansirano iz sopstvenih sredstava, odnosno iz sredstava koje ne sadrže bilo kakvu državnu pomoć.

 

Kompaniji se odobrava ukupan iznos sredstava podsticaja u vrednosti od 15,5 miliona evra, što je 15.500 evra subvencija po radnom mestu. Ukoliko "Hansgrohe" namerava da otvori više radnih mesta, nego što je definisano ugovorom, imaće pravo da se prijavi za dodelu sredstava podsticaja i za ta nova radna mesta pre njihovog otvaranja, u okviru novog projekta.

 

Prema ugovoru, kompanija je u obavezi da ne smanjuje ukupan broj zaposlenih na neodređeno vreme ispod 1000 zaposlenih u periodu od pet godina od završetka Investicionog projekta.

 

Kako je navedeno u Ugovoru sredstva će biti isplaćena u sedam tranši u dinarskoj protivvrednosti.

 

Prva tranša bića isplaćena u 2022. godini u iznosu od 1.698.800 evra, po dostavljanju dokaza da je kompanija "Hansgrohe" ispunila obevazu ulaganja 18,2 miliona evra i obavezu zaposlenja pet novih radnika na neodređeno vreme.

 

Druga tranša u 2023. godini u iznosu od 3.313.900 evra po dostavljanju dokaza da je ispunila obavezu ulaganja od 27 miliona evra i obavezu zaposlenja 110 radnika na neodređeno vreme.

 

Treća tranša u 2024. godini u iznosu od 2.197.900 evra po dostavljanju dokaza da je ispunila obavezu ulaganja 14 miliona evra i obavezu zaposlenja 119 radnika na neodređeno vreme.

 

Četvrta tranša u 2025. godini u iznosu od 2.013.450 evra po dostavljanju dokaza da je ispunila obavezu ulaganja 9,5 miliona evra i obavezu zaposlenja 148 radnika na neodređeno vreme.

 

Peta tranša u 2026. godini u iznosu od 2.371.500 evra po dostavljanju dokaza da je ispunila obavezu ulaganja 6,8 miliona evra i obavezu zaposlenja 226 radnika na neodređeno vreme.

 

Šesta tranša u 2027. godini u iznosu od 2.555.950 evra po dostavljanju dokaza da je ispunila obavezu ulaganja 9,5 miliona evra i obavezu zaposlenja 218 radnika na neodređeno vreme.

 

Sedma tranša u 2028. godini u iznosu od 1.348.500 evra po dostavljanju dokaza da je kompanija "Hansgrohe" ispunila obavezu zaposlenja 174 radnika na neodređeno vreme i da nije smanjila dostignutu vrednost materijalnih i nematerijalnih sredstava.

 

Prema ugovoru, "Hansgrohe" se obavezuje da nakon ispunjenja obaveze zaposlenja svakom novozaposlenom redovno isplaćuje osnovnu zaradu, koja je za najmnaje 20 posto veća od minimalne zarade, u skladu sa propisima kojima se uređuju radni odnosi.

 

Primera radi, ukoliko bi zarada zaposlenih u "Hansgrohe" iznosila 20 posto više od minimalne cene rada, ne bi bila niža od 37.128 dinara do 40.222 dinara u zavisnosti od broja sati u toku meseca.

 

Takođe u Ugovoru, koji su potpisali "Hansgrohe" i Ministarstvo privrede, piše da je kompanija u obavezi da isplati zarade za novozaposlenih 1000 lica povezanih sa Investiocionim projektom, u dvogodišnjem periodu, od ispunjenja Obaveze zaposlenja u iznosu najmanje 23 miliona evra.

 

Kompanija "Hansgrohe" neće biti odgovorna za neispunjenje obaveza ili kašnjenje u ispunjenju kada su njihovi uzroci van kontrole kompanije uključujući rat, pobune, društvene nemire, štrajkove ili druge usklađene radnje zaposlenih ili drugih radnika, lokaut, prirodne pojave, požar, zabrane uvoza ili druge slične radnje ili mere državnih organa, piše u ugovoru.

 

Pored podsticajnih sredstava za svako novo radno mesto "Hansgrohe" d.o.o. Beograd-Vračar dobiće na poklon građevinsko zemljište u valjevskoj privrednoj zoni, vredno oko 1,5 miliona evra, a to je predmet posebnog ugovora.

 

"Hansgrohe" d.o.o. Beograd-Vračar osnovan je 3. septembra 2021. godine u Srbiji, osnivački kapital iznosio je 1.180.000 dinara, nije imao zaposlenih u trenutku podnošenja Prijave za dodelu sredstava.

 

Podsećamo, ugovor su 15. oktobra u Beogradu potpisali državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović i direktor kompanije "Hansgrohe" za Srbiju Filip Burkle. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je prisustvovao potpisivanju ugovora, izjavio je da će nova fabrika oživeti Valjevo i ceo Kolubarski okrug. Precizirao je da je ukupna vrednost investicije 85 miliona evra i da će u toj fabrici raditi 1.000 zaposlenih.

 

Predsednik Izvršnog odbora kompanije "Hansgrohe" Hans Jirgen Kalmbah naveo je da ta nemačka kompanija ostvaruje prihod od prodaje od preko milijardu evra, osnovni proizvodi su tuševi i slavine.

  

Ranije podsticaj dobila "Bizerba" d.o.o. Beograd

 

Sredinom juna ove godine Ministarstvo privrede i kompanija "Bizerba Production&Tech Centar" d.o.o. Beograd-Stari grad potpisali su ugovor o dodeli sredstava podsticaja.

 

Prema tom ugovoru "Bizerba" će otvoriti sledeće godine u Valjevu proizvodni pogon za gotove proizvode, komponente i štampariju, prve godine zaposliće tri radnika, a do 2027. godine posao na neodređeno vreme dobiće najmanje 305 radnika. Kompanija će iz državne kase dobiti 4.568.894,60 evra, što je 15.039 evra subvencija po radnom mestu.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 22 sati 34 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 19 sati 44 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara