Stranka slobode i pravde (foto: Đorđe Đoković)
Stranka slobode i pravde (foto: Đorđe Đoković)
12.11.2021, 07:55

SSP: Sprečena je jesenja ilidžanska ofanziva motornim testerama, ipak moramo biti oprezni

č: | fb:

Građani Valjeva su jasno i glasno rekli da neće dopustiti da se sa Parkom Pećina igraju neuki i nesposobni pioni vladajuće klike. To je rezultat naše medijske kampanje i upoznavanja javnosti sa njihovim namerama, navodi se u saopštenju Gradskog odbora Stranke slobode i pravde koji je prethodnih meseci vodio borbu za očuvanje Parka Pećine na koji se nameračila vladajuća interesna grupacija.

 

SSP podseća da je nekakav Savet za prirodne resurse i zaštitu životne sredine GrO SNS Valjevo u maju obavestio javnost da u Parku Pećina sprema masovnu seču oko 500 stabala, i da će umesto njih biti zasađena nova stabla u oktobru ove godine. U međuvremenu nekakvi "vitorovci" i njima slični su nam sa govornice lokalnog parlamenta poručivali da će ipak biti posečeno 1085 stabala, ali da "ne brinemo jer će drvna masa biti prodata na licitaciji ili tenderu, i sve će biti uredno plaćeno". Sve navedeno oni su najavljivali znajući da Grad Valjevo nema usvojen nijedan planski dokument predviđen Zakonom o šumama, koji je neophodan da bi se bilo kakvi radovi izvodili u Parku Pećina. No, koga briga za neki tamo zakon kad je "pantljika" za kubiciranje čekija već bila spremna!

 

Kako navodi GrO SSP, prvi dokument koji Skupština grada mora doneti je desetogodišnji program gazdovanja šumama pod nazivom "Osnova gazdovanja šumama Grada Valjeva" na koji saglasnost daje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Na osnovu tog dokumenta, pristupa se donošenju godišnjeg programa gazdovanja šumama pod nazivom "Program gazdovanja šumama Grada Valjeva za 2022. godinu", a koji donosi preduzeće "Agrorazvoj – valjevske doline", kome je grad Valjevo poverio gazdovanje valjevskim šumama. Svaka radnja koja se sprovodi u šumama i park - šumama na teritoriji našeg grada mora biti predviđena navedenim planskim dokumentima i oko toga nema bilo kakve rasprave.

 

Tek nedavno je javno prezentovan i Elaborat o zdravstvenom stanju stabala u Parku Pećina, za koji su pripadnici vladajuće klike tvrdili da će biti završen još u junu, konstantno izražavajući spremnost da odmah počnu njihov "masakr motornim testerama". Zaključak koji sadrži navedeni elaborate bio je poznat svakom građaninu Valjeva i pre donošenja - zdravstveno stanje stabala u Park Pećini je loše i neophodno je pristupiti revitalizaciji istog, što niko nije ni sporio.

 

Svi učesnici javne prezentacije Elaborata o zdravstvenom stanju stabala u Parku Pećina bili su saglasni da je neophodno prethodno doneti navedene planske dokumente, kako bi ceo ovaj proces bio sproveden u zakonskim okvirima, na čemu smo i mi insistirali. Pored ogromnog interesovanja i pritiska javnosti veoma je značajno i to što su u ceo ovaj proces uključili i nesporni autoriteti iz oblasti šumarstva koji su naši sugrađani, na čemu smo posebno insistirali. Sve navedeno imalo je za posledicu da je izbegnuta nekontrolisana masovna seča stabala planirana ove jeseni u Parku Pećina, navodi u saopštenju za javnost GrO Stranke slobode i pravde.

 

"Možemo da konstatujemo da je sprečena jesenja ilidžanska ofanziva motornim testerama vladajuće interesne grupacije u Parku Pećina, ali ova bitka neće biti završenasve dok se cela procedura u vezi revitalizacije našeg parka ne vrati u zakonske okvire donošenjem pomenutih planskih dokumenata shodno Zakonu o šumama. Do tada, poštovani sugrađani, budimo oprezni i zajedno pratimo svaki njihov korak jer znamo da se njima ne sme verovati i da oni sve čega se dotaknu pretvaraju u pustoš", poručuje GrO Stranke slobode i pravde.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 15 sati 37 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 12 sati 47 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 5 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 15 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara