Viši sud (foto: Đorđe Đoković)
Viši sud (foto: Đorđe Đoković)
19.11.2021, 07:48

Odbijen tužbeni zahtev Pravobranilaštva protiv Valjeva i Srbije

č: | fb:

Viši sud u Valjevu odbio je tužbeni zahtev Zajedničkog pravobranilaštva grada Valjeva i opština Lajkovac, Ljig i Osečina protiv grada Valjeva i Republike Srbije radi utvrđenja ništavosti Ugovora o otuđenju bez naknade zemljišta površine 11,8 hektara u Privrednoj zoni u Popučkama, koji je potpisao gradonačelnik Lazar Gojković.

 

Gradski pravobranilac tužio je grad Valjevo i Republiku Srbiju zbog toga što je, suprotno zakonskim propisima i Uredbi o pribavljanju i otuđenju nepokretnosti, Grad bez naknade otuđio svoju imovinu u korist Republike, koja je potom zemljište poklonila nemačkoj kompaniji "Bizerba" radi izgradnje proizvodnog pogona.

 

Sudija Višeg suda u Valjevu Radivoje Jovanović obrazlažući svoju odluku naveo je da sud nalazi da u ovom predmetu nisu povređene odredbe Zakona o javnoj svojini i Zakona o građevinskom zemljištu, odnosno da zaključenje ugovora nije bilo protivno odredbama tih zakona. Takođe nalazi da je u bitnom sam postupak zaključenja ugovora bio saglasan Uredbi, da nesaglasnosti nisu bile protivne cilju same forme, odnosno da zbog tih nesaglasnosti, propusta u postupku, sam ugovor ne može biti ništav. Ugovor je, uz to, izvršen naveo je sudija Jovanović.

 

Odbijen je i tužbeni zahtev kojim je Pravobranilaštvo tražilo da se tužena Republika Srbija obaveže da gradu Valjevu preda u svojinu i državinu parcelu površine 11,8 hektara koja je bila predmet spora ili da Gradu isplati naknadu u iznosu od preko 156 miliona dinara. Prema rečima sudije Jovanovića zahtev za vraćanje u državinu je neosnovan i zbog toga što parcela više nije u državini Republike Srbije.

 

Smenjeni pravobranilac Darko Kostić, koji je tužio grad Valjevo i Republiku Srbiju, kaže da nije očekivao ovakvu presudu. "Kada sam podneo tužbu bio sam ubeđen, a i sada čvrsto verujem, da je tužbeni zahtev osnovan", rekao je kratko Darko Kostić i dodao "ipak, važi se sudijska".

 

Nije poznato da li će Zajedničko pravobranilaštvo grada Valjeva i opština Lajkovac, Ljig i Osečina uložiti žalbu protiv ove presude Višeg suda u Valjevu.

 

Podsećamo, na predlog gradonačelnika Valjeva Lazara Gojkovića Skupština grada je krajem oktobra razrešila funkcije pravobranioca Darka Kostića. U obrazloženju stoji da su zahtev za pokretanje postupka za smenu Darka Kostića uputila pravobranilaštva opština Ljig i Osečina jer su "nezadovoljni dosadašnjom saradnjom, iznoseći primedbe na njegov način rada, postupanje u predmetima, rešenjima koje donosi, kao i žalbama koje ulaže na prvostepene odluke sudskih organa".

 

 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 1 sati 22 minuta

Uhapšena Valjevka zbog utaje poreza

Valjevska policija uhapsila je S. Đ. (1993) iz Valjeva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila četiri krivična dela poreska utaja. Kako se sumnja, ona je izbegla da plati porez i oštetila...

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 18 sati 18 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 1 sati

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...