Đorđe Đoković (foto: Nemanja Bokić)
Đorđe Đoković (foto: Nemanja Bokić)
23.05.2014, 12:39

Zmije su naši saveznici

č: | fb:

Strah od zmija sasvim je prirodan, mada se uglavnom paniči bez razloga. Poznavaoci ističu da su zmije zapravo naši saveznici, posebno u borbi protiv glodara. Ne treba naglašavati kolika će njihova uloga biti sada, kada se nakon poplava očekuje povećanje broja glodara. Ljubitelji prirode znaju da u valjevskom kraju ima zmija, važno je samo naučiti kako sa zmijama živeti.

U valjevskom kraju postoji pet vrsta zmija, od kojih je samo poskok otrovan, kaže Đorđe Đoković, član valjevskog Društva istraživača “Vladimir Mandić Manda” i Srpskog herpetološkog društva.  

- Zmije napadaju samo ukoliko osete da su ugrožene, zato ih ne treba dirati. Za građane je najvažnije da znaju kako da razlikuju zmije, a danas se lako mogu informisati putem internet portala. Tako na sajtu valjevskog Društva istraživača (www.istrazivaci.rs) mogu pronaći publikaciju o zmijama našeg kraja. Zmija najviše ima na kamenjarima, ali i pored vode, u gustom rastinju, pa i u šumama, zavisno od vrste. U našem kraju žive neotrovnice, osim poskoka, koga ima u klisuri Gradca. On se lako razlikuje, po romboidnoj šari na leđima, trouglastoj glavi i rogu.  Ali, ponavljam, zmije ne treba dirati, već ih pustiti da prođu ili ih jednostavno zaobići – kaže Đoković.

Nakon poplava se očekuje povećanje broja glodara. U borbi protiv njih zmije su naši prirodni saveznici.

S obzirom na to da će nakon poplava sigurno biti i više glodara, ne treba posebno naglašavati koliku će ulogu u borbi protiv štetočina upravo zmije imati.

Ribarica

Ribarica (Foto: Đorđe Đoković)

Prvi slučaj ujeda otrovnice

Na Infektivnom odeljenju valjevske bolnice u sredu je zbrinuta osamdesetogodišnja starica iz Komirića koju je ujela otrovnica. Dr Snežana Arsenijević, načelnica Službe za infektivne bolesti rekla je da se baka dobro oporavlja. To je prvi slučaj ujeda otrovnice ove godine, a zabeležen je i  jedan ujed neotrovne zmije.

- Prilikom ujeda zmije ne treba paničiti. Ako je moguće, osoba koju je zmija ujela treba da se što manje kreće. Ukoliko je potrebno više od pola sata da se dođe do zdravstvene ustanove ranu ne treba podvezivati. Nikada ranu ne treba isisavati, ne treba spajati ivice ili rasecati ranu žiletom ili nožem. Odmah treba krenuti do najbliže sektorske ambulante, sve su opremljene serumima, ili pozvati hitnu pomoć. Rana se može podvezati iznad mesta ujeda samo ukoliko se do lekara može stići za manje od pola sata, ali ruku ne treba previše stezati, potrebno je da ispod podveske prođe jagodica prsta – objasnila je dr Arsenijević.

Apel herpetologa

Srpsko herpetološko društvo “Milutin Radovanović” uputilo je apel javnosti i onima koji razmenjuju informacije preko društvenih mreža da ne šire paniku zbog pojave zmija. Oni podsećaju da zmije ne prenose nijednu bolest na ljude, a jedini su nam prirodni saveznik u borbi sa glodarima. Borci za zaštitu zmija još opominju: sve vrste zmija u Srbiji su zaštićene zakonom i ne smeju se ubijati!

 

Aktuelno

Tešnjarske večeri (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja 6.08.2022

"Mi, Valjevci!". Koji, šta, kako?

Lokalpatriotizam nije nužno provincijalizam, nego normalan izraz interesovanja (ne mora "ljubavi", to je nešto više), za svoju užu sredinu. Da li je čovek u njoj slučajno (tu se našao možda zbog...  · 18 komentara

Podzida uz kuću (foto: Kolubarske.rs)
Problemi vlasnika kuća pored budućeg Gerontološkog centra 5.08.2022

Podzida visoka preko tri metra "tik uz kuće"

"Očajni smo. Zazidali su nas! Po kom zakonu je dozvoljeno da se betonske podzide dižu na samo nekoliko metara od kuća u kojima žive ljudi", pitaju vlasnici objekata čiji se placevi graniče sa...  · 19 komentara

SNS u Novi Sad (foto: Kolubarske.rs)
Na obeležavanje godišnjice "Oluje" 4.08.2022

Valjevski naprednjaci otputovali u Novi Sad

Valjevski naprednjaci organizovano otputovali u Novi Sad na obeležavanju Dana sećanja na stradale i prognane u oružanoj akciji "Oluja". Zbog odlaska u Novi Sad gradonačelnik Valjeva neće otvoriti...  · 19 komentara