Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
23.11.2021, 07:52

Veći porez na imovinu u 2022. godini

č: | fb:

Porez na imovinu u sledećoj godini biće veći za stanove u prve tri zone, za kuće u prvoj i drugoj zoni ostaje isti kao lane, dok će za poslovni prostor biti povećan za objekte u prvoj i drugoj zoni.

 

Odluku o prosečnoj ceni kvadratnog metra nepokretnosti po zonama za utvrđivanja poreza na imovinu u 2022. godini na teritoriji Valjeva donelo je Gradsko veće.

 

Kako je navedeno u obrazloženju, osnov za utvrđivanje prosečnih cena za 2022. godinu su cene ostvarene u prometu odgovarajućih nepokretnosti uz naknadu u periodu od 1. oktobra godine koja prethodi tekućoj do 30. septembra tekuće godine za najmanje tri prometa.

 

Gradsko veće

Gradsko veće (Foto: Kolubarske.rs)

Porez za stanove u prvoj zoni u odnosu na prethodnu godinu biće veći za 1,62 posto ili do 180 dinara na godišnjem nivou. U drugoj zoni tržišna cena je povećana za 2,24 posto u odnosu na prethodnu godinu što je povećanje poreza do 220 dinara. U trećoj zoni gde su povećane cene nepokretnosti u odnosu na prethodnu godinu, utvrđena je osnovica koja će biti povećana 1,91 posto ili do 160 dinara na godišnjem nivou.

 

Kod kuća u prvoj zoni nije bilo prometa nepokretnosti te će porez biti isti kao i prošle godine, odnosno porez se nije menjao od 2017. godine, dok kod kuća u drugoj zoni nije bilo najmanje tri prometa nepokretnosti tako da porez ostaje isti kao lane.

 

Porez na kuće u trećoj zoni biće uvećan za 1,93 posto ili maksimalno do 120 dinara na godišnjem nivou, u četvrtoj zoni biće veći za 1 posto ili za 32 dinara na godišnjem nivou, dok će petoj zoni procenat povećanja iznositi 1,16 posto ili do 30 dinara na godišnjem nivou.

 

Porez na poslovni prostor kod fizičkih lica u prvoj zoni biće veći za 3,46 posto ili do 500 dinara, a u drugoj zoni za 2,39 ili do 190 dinara na godišnjem nivou. U trećoj zoni nije bilo najmanje tri prometa nepokretnosti, te porez ostaje isti kao 2021. godine.

 

Porez na poslovni prostor kod pravnih lica povećan je za 9,66 posto ili do 526 dinara na godišnjem nivou. U 2020. je prvi put bilo prometa nepokretnosti u drugoj i trećoj zoni, tako da je od 2016. prvi put utvrđena prosečna cena za 2021. godinu. U prometu su uglavnom bile nove nepokretnosti. U četvrtoj i petoj zoni nije bilo prometa nepokretnosti.

 

Kod građevinskog zemljišta u prvoj zoni nije bilo prometa nepokretnosti pa se primenjuje ista osnovica kao i prethodne godine, dok je u drugoj zoni povećana tržišna cena nepokretnosti za 1,73 posto ili za 26 dinara po kvadratnom metru. Razlog za povećanje je najvećim delom promet na Divčibarama koje pripadaju drugoj zoni.

 

Lokalne samouprave su po Zakonu o porezu na imovinu u obavezi da do 30. novembra donesu odluku o prosečnoj ceni nepokretnosti u zonama kako bi se odredila osnovica za plaćanje poreza na imovinu za sledeću godinu.

 

Aktuelno

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara