Vidrak (foto: Đorđe Đoković)
Vidrak (foto: Đorđe Đoković)
24.11.2021, 07:48

Vidrak javni posao radi preko posrednika na teret građana

č: | fb:

Umesto da je javno komunalno preduzeće "Vidrak" uredno podnosilo predloge za izvršenje i svakog meseca naplaćivalo svoja potraživanja od građana koji nisu platili kaznu za parkiranje, dozvolilo je da za tri godine ima gubitak od 18,7 milona dinara zbog 17 hiljada zastarelih naloga za plaćanje posebne cene parkiranja ili kazne za parkiranje.

 

Tu svoju neažurost i nezainteresovanost "Vidrak" je pokrio tako što je potraživanja koja se odnose na naplatu naloga za plaćanje posebne cene ili kazne za parkiranje ustupio beogradskoj firmi "Belica invest". Prema ugovoru o ustupanju potraživanja, koji je potpisan u junu ove godine, ova firma će za 270 ustupljenih potraživanja od po 1.100 dinara isplati "Vidraku" 297 hiljada dinara u roku od mesec dana, a građani kada budu otišli kod javnog izvršitelja da regulišu svoja dugovanja, moraće da plate 19.395 dinara!

 

Na ovo je ukazao nedavno na konferenciji za novinare Stefan Jakovljević, predsednik Izvršnog odbora GrO Stranke slobode i pravde, koji je naveo "da je Vidrak sam sastavljao predloge za izvršenje građani bi umesto 19.395 platili 5.895 dinara čime bi u potpunosti izmirili svoja dugovanja".

 

I pored toga što je JKP "Vidrak" svojom poslovnom odlukom o ustupanju potraživanja građanima nametnuo tri puta veći trošak i što je to izazvalo negodovanje u javnosti, ugovor sa beogradskom firmom "Belica invest", koji je sklopljen na deset godina, neće biti raskinut jer to "ne bi bilo u interesu preduzeća, grada Valjeva, kao i građana Valjeva koji redovno izmiruju svoje obaveze".

 

Ovo je za Kolubarske.rs izjavila v.d. direktora JKP "Vidrak" Ksenija Badem Nenadović naglašavajući da je "ugovor sklopljen u svemu prema Zakonu o obligacionim odnosima, i da je to bio jedini način da Vidrak u stopostotnom iznosu naplati svoja potraživanja od građana koji ne plaćaju uslugu parkinga".

Ksenija Badem Nenadović

Ksenija Badem Nenadović (Foto: Đorđe Đoković)

 

Na pitanje zbog čega je JKP "Vidrak" dozvolilo da zastari 17 hiljada naloga za plaćanje posebne cene parkiranja i zbog čega nije blagovremeno reagovano, Badem Nenadović nije odgovorila rekavši kratko da su "nalozi prosto zastareli jer građani nisu izmirivali svoja dugovanja". 

 

Govoreći o ustupanju potraživanja beogradskoj firmi, ona kaže da bi "voleli da sami urade postupak izvršenja, ali u ovom trenutku to nisu u mogućnosti".

 

- Naše preduzeće ne može da podnese troškove izvršnog postupka koji, pored ostalog, podrazumevaju i troškove predujma za pokretanje izvršnog postupka koji iznosi oko 3.600 dinara po predmetu. To znači da bi nama za postupak izvršenja trebalo preko 4,5 miliona dinara – rekla je v.d. direktora.

 

Navodi podatak da svakog meseca 400 do 500 građana ne plaća parkiranje, tako da bi mesečni troškovi predujma iznosili 1,8 miliona dinara. Tvrdi da taj novac "Vidrak" nema te je zato svoja potraživanja ustupio beogradskoj firmi.

 

Prema rečima Ksenije Badem Nenadović mesečni prihod od naplate parkiranja iznosi oko pet miliona dinara, dok rashodi nisu poznati jer se "ne vezuju samo za jednu službu".

 

- Prihodi se direktno vežu za službu, dok je troškove-rashode teže vezati samo za jednu od službi u preduzeću iz razloga što bi troškove zajedničkih službi u tom slučaju trebalo rasporediti na ostale službe, a mi to ne radimo jer nismo u obavezi. Naša obaveza je vođenje bilansa stanja i uspeha na nivou celog preduzeća – objasnila je v.d. direktora.

 

Na pitanje zbog čega "Vidrak" troškove predujma izvršitelja u iznsu od 1,8 miliona dinara ne finansira iz prihoda od naplate parkiranja, a nakon naplate kazni od građana taj novac će biti vraćen u kasu komunalng preduzeća, Ksenija Badem Nenadović kratko odgovara da se novac od naplate parkiranja ulaže u kupovinu mehanizacije.

 

- Trenutno nismo u mogućnosti da iz sopstvenih sredstava plaćamo troškove predujma izvršitelja. Osim toga, ustupanjem potraživanja smo sigurni da ćemo naša potraživanja naplatiti sto posto, a kada bi išli direktno na izvršitelje nije garancija da ćemo mi u tome uspeti – kazala je.

 

Na pitanje kako objašnjava to da će beogradska firma "Belica invest" uspeti od građana da naplati 19.395 dinara, a Vidrak neće uspeti da naplati 5.895 dinara, Badem Nenadović kaže da "oni ne žele da na sebe preuzmu rizik plaćanja predujma, a da ne naplate dug!".

 

I gradonačelnik o gubitku zbog zastarelih potraživanja, ali ne i o neažurnosti Vudraka

 

Grad Valjevo je javno komunalnom preduzeću "Vidrak" poverio poslove naplate parkiranja na javnim parkiralištima, a "Vidrak" je taj posao u jednom delu ustupio posredniku, i to na štetu pojedinih građana.

 

Pitali smo gradonačelnika Valjeva Lazara Gojkovića da li će Grad zahtevati od JKP "Vidrak" da raskine ugovor o ustupanju potraživanja koja se odnose na naplatu naloga za plaćanje posebne cene parkiranja ili kazne, a on nam je rekao da neće.

 

- Razgovarao sam sa direktorkom. Rečeno mi je da je ustupanje potraživanja tek treća faza. Prva faza je opomena, ili nalog za plaćanje, koju kontrolor ostavlja na vidno mesto, druga faza je opomena koja nakon nekog vremena stiže na kućnu adresu i treća faza je, ukoliko korisnik ne izmiri dug, da "Vidrak" svoja potraživanja ustupa trećem licu – rekao je Gojković.

Lazar Gojković

Lazar Gojković (Foto: Đorđe Đoković)

 

Odgovarajući na pitanje kako objašnjava to što je "Vidrak" svoj javni posao, koji mu je poverio Grad, radi preko posrednika, gradonačelnik kaže da je to bio jedini način da preduzeće naplati svoja potraživanja i navodi podatak da je "Vidrak" od 2018. godine zbog zastarelih potraživanja u gubitku 18,7 miliona dinara.

 

Da li je direktorku Kseniju Badem Nenadović pitao zbog čega Vidrak svakog meseca nije podnosio predloge za izvršenje zbog nepalćene kazne za parkiranje nego je dozvolio da ima 17.000 zastarelih potraživanja i gubitak od 18,7 miliona dinara?

 

- To je nisam pitao, tražio sam samo informaciju o ugovoru o ustupanju potraživanja. Očigledno da Vidrak nije ispoštovao proceduru napalte - kratko je rekao gradonačelnik Lazar Gojković.  

 

"Belica invest" pokuacla na vrata "Vidraka" 

 

Osnovna delatnost beogradske firme "Belica invest", kojoj je JKP "Vidrak" ustupilo svoja potraživanja je građevinarstvo. Otuda pitanje kako je došlo do poslovne saradnje baš sa tom firmom?

 

V.d. direktora Ksenija Badem Nenadović objašnjava da je odluku o ustupanju potraživanja doneo Nadzorni odbor preduzeća i da za tu uslugu nije bilo potrebno raspisivati javnu nabavku. Navodi da je nekoliko firmi koje se time bavi dolazilo u "Vidrak" i nudilo svoje usluge, a među njima i "Belica invest". Većina je nudila 80 do 90 posto uspešnosti naplate potraživanja, dok su samo dve firme dale ponudu za sto posto, a jedna od njih je "Belica invest" koja je uz to ponudila najkraći rok - do mesec dana za plaćanje preuzetih potraživanja.

 

Na pitanje zbog čega je ugovor o ustupanju potraživanja potpisan na deset godina, a ne nakraći period, Ksenija Badem Nenadović kaže da su "hteli da uspostave dugoročnu saradnju sa preduzećem Belica invest".

 

- Uz njihovu pomoć kroz ustupanje potraživanja postižemo adekvatnije tokove gotovine, bolju likvidnost i očuvanje kapitala. Međutim, bez obzira na period do 10 godina na koji je ugovor sklopljen napominjem da nije obavezujući ni za jednu ni za drugu stranu po pitanju broja, vrste, ili iznosa potraživanja koja će biti predmet ustupanja u ovom periodu, tako da je nebitno da li je sklopljen na period do 10 godina, ili će se sklapati ugovori na godišnjem nivou. Ovo dalje znači da će do ustupanja potraživanja doći samo u slučaju da je to želja i interes obe ugovorne strane - navodi Ksenija Badem Nenadović.

Aktuelno

Postavljanje LED rasvete (foto: Kolubarske.rs)
Modernizacija i ušteda Pre 10 sati 3 minuta

U toku je zamena svetiljki novom LED rasvetom

U Valjevu je u toku postavljanje LED rasvete najsavremenije generacije koja će zameniti postojeće stare živine svetiljke. Do sada je zamenjeno preko 9000 od 11.782 svetiljke koliko je predviđeno...  · 2 komentara

Zagađen vazduh u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 5 sati 28 minuta

Promenama do čistog vazduha u Valjevu

Od početka godine Valjevo već broji 64 dana sa prekomerno zagađenim vazduhom, skoro dvostruko premašujući godišnji limit, navodi u saopštenju Lokalni odgovor. "Na građanima Valjeva je da ocene da...