Matija Bećković (foto: Đorđe Đoković)
Matija Bećković (foto: Đorđe Đoković)
30.11.2021, 11:43

Obeleženi Dan Gimnazije i rođendan Matije Bećkovića

č: | fb:

"Ima sigurno u Srbiji boljih đaka od mene, ali nema bolje gimnazije od Valjevske i nijednom đaku nijedna gimnazija ne obeležava rođendan kao što Valjevska gimnazija meni čini čast već godinama", rekao je akademik Matija Bećković na svečanosti u Valjevskoj gimnaziji gde je tradicionalno 29. novembra u okviru programa obeležavanja Dana škole, obeležen i rođendan pesnika, nekadašnjeg đaka Valjevske gimanzije.

Matija Bećković

Matija Bećković (Foto: Đorđe Đoković)

 

- Čineći čast meni Gimanzija čini čast i apostolu Mateji koji je na današnji dan decenijama bio zatrpan 29. novembrom i onim vodopadom u Jajcu. Nestalo je i te repubilik i tog vodopada, a apostol Mateja je izronio na svetlo dana i to u gradu i Gimnaizji u kojoj je učio sveti vladika Nikolaj Velimirović. To je bilo nezamislivo u moje vreme, a Valjevska gimnazija je bila ona u kojoj su bili profesori, veliki pesnici, Desanka na prvom mestu, Sima Pandurović, Brana Petronijević, Velimir Rajić čiju su pesmu "Na dan njenog venčanja" svi đaci napamet znali i među ovim zidinama recitovali – rekao je Bećković.

Matija Bećković

Matija Bećković (Foto: Đorđe Đoković)

 

Prema njegovim rečima Valjevska gimnazija je ista kao ona Treća gimnazija u Beogradu, ali ona se ne vidi tamo u Njegoševoj ulici, a Valjevska se vidi, ona je srce grada, u njegovom centru i stoga se vidi kakav je značaj pridavan školi, posebno Gimnaziji, koja je još u antičko vreme smatrana najboljom, najvećom i najvažnijom školom, a to je i kod nas ostalo.

 

- Obeležavajući ovako lepe datume, danas se predstavlja i veliki, naš savremeni prozni pisac Radovan Beli Marković i dolaze učenici iz drugih Gimnazija i ona živi kao u najbolja vremena i ne slavi samo ovaj naraštaj koji je sada u školi, nego smo mi školski drugari svih oni koji su tu već 151 generaciju i mi se svi zovemo školski drugari, a to je jedno od najlepših naših srodstava – kazao je Bećković.

Matija Bećković i Radovan Beli Marković

Matija Bećković i Radovan Beli Marković (Foto: Đorđe Đoković)

 

- Danas na Dan svetog apostola i jevanđeliste Mateja kada je rođen jedan od najvećih pesnika srpskog jezika Matija Bećković, zapala je i mene ta čast da se na periferiji tako važnih događaja nađe i moja knjiga Zbornik radova nastao na jednom sjajnom i veličanstvenom skupu pre dve godine u Valjevskoj gmnaziji kada su učestvovale tri važne srpske gimnazije – Karlovačka, Filološka iz Beograda i naravno Valjevska gimnazija. Ja sam ponosan na taj događaj i što je iz toga nastala ova lepa knjiga – rekao je književnik Radovan Beli Marković.

 

Dodao je da je Valjevska gimnazija samo srce ovog grada i ne samo grada, već čitavog našeg kraja. "Kao što se nekada govorilo da je u Valjevu okružna bolnica, tako je i Valjevska gimnazija jedno okružno učilište!".

Radovan Beli Marković

Radovan Beli Marković (Foto: Đorđe Đoković)

 

U okviru obeležavanja 151. rođendana Valjevske gimnazije nastavljena je tradicija održavanja Filoloških susreta tri srpske Gimnazije, iz Sremskih Karlovaca, Beograda i Valjeva.

 

Predrag Jevtić, direktor Valjevske gimnazije kaže da ti susreti nisu specifični za sve škole koje imaju filološka odeljenja te se ove tri škole u tim druženjima, aktivnostima i radionicama izdvajaju u Srbiji.

 

- Filološki susreti se na sličan način organizuju i u Sremskim Karlovcima i u Beogradu, a kod nas se održavaju dva puta godišnje, na datume rođenjea Matije Bećkovića i Desanke Maksimović, naših najslavnijih pesnika i nekadašnjih učenika Valjevske gimnazije – rekao je Jevtić.

Predrag Jevtić

Predrag Jevtić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Na jučerašnjoj svečanosti predstavljena je izdavačka delatnost Valjevske gimnazije koja ima bogatu, višedecenijsku tradiciju. Pred publikom su bili "Almanah" (časopis Literarne sekcije), "Poliglota" (časopis Aktiva stranih jezika), "Naša reč" (časopis Lingvističke sekcije), kao i drugi časopisi koji se u školi objavljuju još od 1895. godine kada je izašao prvi Izveštaj o radu škole.

 

Ovim povodom, odštampan je i Zbornik đačkih radova o našem proslavljenom piscu Radovanu Belom Markoviću, to je treći, prethodna dva zbornika su bila posvećena Mihailu Pantiću i Petru Pajiću.

Predstavljanje Zbornika

Predstavljanje Zbornika (Foto: Đorđe Đoković)

 

Pored jučerašnje svečanosti, povodom Dana škole, biće premijerno prikazan film o 150 godina Valjevske gimnazije.

 

Aktuelno

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 12 sati 4 minuta

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 1 komentar

Viktor Mićić (foto: Kolubarski okrug)
Nepoštovanje zakona Pre 17 sati 10 minuta

Čovek sa dve funkcije – nezamenljivi zamenik

Viktor Mićić imenovan za načelnika Kolubarskog okruga, a nije razrešen funkcije zamenika predsednika Skupštine grada. Obavlja dve funkcije, a Zakonom o sprečavanju korupcije zabranjeno je vršenje...  · 20 komentara

Sneg u aprilu u Valjevu (foto: Kolubarske.rs)
Aprilski sneg Pre 16 sati 18 minuta

Vejalo kao usred zime

Jak talas zahlađenja stigao je u Srbiju i drastično je oborio temperature, negde i preko 20 stepeni, a padao je i sneg. U Valjevu je jutros vejalo skoro jedan čas, sneg se nije zadržao, dok se na...  · 2 komentara