Skupština grada  (foto: Đorđe Đoković)
Skupština grada (foto: Đorđe Đoković)
03.12.2021, 12:04

Širi se privredna zona u Valjevu

č: | fb:

Skupština grada Valjeva usvojila je po hitnom postupku predlog izmene i dopune Plana generalne regulacije (PGR) Privredna zona – druga izmena.

 

Kako je navedeno u obrazloženju, izmene se odnose na proširenje granica obuhvata Plana generalne regulacije Privredna zona, za površinu od 34,9 hektara u katastarskoj opštini Popučke, tako da ukupna površina PGR izosi 264,86 hektara.

 

"Ovim izmenama obezbeđuju se uslovi za buduću izgradnju kompleksa za namenu proizvodnja i industrija kako bi se stekli svi uslovi za izdavanje lokacijskih uslova i građevinskih dozvola budućim investitorima. Na ovaj način se omogućava efikasnije i ekonomičnije upravljanje građevinskim zemljištem u interesu privrednog razvoja grada Valjeva", rekla je glavni urbanista Jasna Mićić.

 

Mićić je, između ostalog, navela je da s obzirom na to da Vlada Srbije utvrđuje projekte za izgradnju objekata od značaja za Republiku, za potrebe upućivanja inicijative grada Valjeva ka Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture za proglašenje investicionog projekta za izgradnju objekata od značaja za Republiku Srbiju, potrebno je da se katastarske parcele pribave u javnu svojinu grada Valjeva.

 

Ona je dodala da će se, u skladu sa Odlukom o pribavljanju neizgrađenog građevinskog zemljišta u javnu svojinu grada Valjeva, građevinsko zemljište nabaviti u postupku neposredne pogodbeali ne iznad procenjene tržišne vrednosti nepokretnosti koju će uraditi Poreska uprava.

 

Jasna Mićić je najavila da će, odlukom Vlade Srbije, sledeće godine biti izgrađeno još 5,2 kilometara saobraćajnice koja će spojiti deonicu Iverak –Nepričava sa obilaznicom čime će se povezati i privredna zona Beloševac.

 

Odbornik Lokalnog fronta Valjevo Željko Trifunović ranije je, i to nekoliko puta, postavio pitanje kada će biti završena saobraćajnica u industrijskoj zoni. "Svi rokovi su odavno istekli, očigledno da ih i sami ne poštujete, i moram da pitam da li će taj put koštati tri puta više jer se tri puta duže radi, i da li će neko odgovarati za to?", pitao je Trifunović.

Lazar Gojković

Lazar Gojković (Foto: Đorđe Đoković)

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković je rekao da je ova tačka dnevnog reda veoma važna, to je jedan od koraka u hodogramu kojim se gradsko rukovodstvo bavi već nekoliko meseci kako bi realizovali investicije koje dolaze u naš grad.

 

"Pominjali ste ulicu u Privrednoj zoni. Tačno je da radovi traju duže od planiranog, ali isto tako je tačno da moramo reći da postoje objektivni razlozi zbog čega je produžen rok za izgradnju ulice kroz privrednu zonu. Navešću samo neke: izmeštanje dalekovoda, izgradnja kanala za odvodnjavanje, to su sve stvari koje su morale da se urade da bi ulica bila kvalitetno završena, a trebalo bi da bude završena do 15. decembra. To je samo prvi korak izgradnje ulice u Privrednoj zoni, jer u narednoj godini planiramo da izgradimo još dve nove ulice i da Privrednu zonu kompletno komunalno i infrastrukturno opremimo. Takođe, mislim da treba naglasiti, ovaj bajpas put od 5,2 kilometra, planirano je da bude završen do kraja sledeće godine, a mislim da u ovom trenutku nismo ni svesni koliko znači gradu Valjevu, koliko znači novim investitorima koji dolaze, ali i našim domaćim privrednicima, i koliki je to benefit za njih koji posluju u okviru Privredne zone i koji će poslovati u okviru nje, koja će definitivno biti centar privrednih dešavanja u Valjevu. Važno je napomenuti i izgradnju gasovoda do Privredne zone", rekao je Gojković.

 

Naglasio je da se ova važna tačka – proširenje privredne zone, nije na brzinu našla na dnevnom redu, jer se na tom planu radilo nekoliko meseci.

 

"Ne pamtim da sam pročitao, sada govorim kao običan građanin, da je jedan grad za manje od godinu dana, tačnije za šest meseci dobio ovakve dve strane investicije. Prvi investitor već gradi svoju fabriku, drugi, nadamo se, kada završi svu papirologiju, da će početkom sledeće godine započeti radove", rekao je gradonačelnik Lazar Gojković.

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 16 sati 26 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 23 sati 23 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica 18.04.2024

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara